Haberler

Beyrut: Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Lübnan Temasları

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Biz ancak, Lübnan halkı hükümeti ve grupların arzusu doğrultusunda bölgede yer almayı istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Biz ancak, Lübnan halkı hükümeti ve grupların arzusu doğrultusunda bölgede yer almayı istiyoruz" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzeri Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gelen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ilk olarak Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Salluh'u ziyaret etti. İki bakanın görüşmesinde Lübnan savaşı ve Türk askerinin bölgeye gelip gelmemesi konusundaki tartışmaların ele alındığı öğrenildi. Heyetlerası görüşmelerin ardından iki Gül ve Salluh, Türk ve yabancı basın mensuplarına açıklama yaptı. Lübnan Dışişleri Bakanı Salluh, İsrail saldırıları sırasında Türk hükümeti ve halkının gösterdiği tepkiden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Basın açıklamasında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise son yaşanan savaşın ardından bölgeye gelerek son durumu incelediklerini belirtti.

Gül daha sonra Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebiye Beri ile bir araya geldi. Kısa süren görüşmenin ardından Gül basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Lübnan'a Türk halkı ve hükümetinin dayanışmasını göstermek için geldiğini ifade eden Gül, Nebiye Beri'ye de övgüler yağdırdı. Beri'nin bölgenin en tecrübeli liderlerinden olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Gül, Beri'nin kendisine Türkiye'nin savaşta yaptıklarından dolayı teşekkür ettiğini ifade etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bir gazetecinin, Türkiye'nin bölgeye asker gönderme konusunda ön şartı olup olmadığı yönündeki sorusuna, "Dışişleri Bakanı ve Meclis Başkanı'yla görüşmelerinde bu konuyu ele aldık. Lübnan Başbakanı Sayın Sinyora, Başbakanımız Erdoğan'dan asker gönderilmesini rica ettikten sonra kendi aramızda bu konuyu değerlendirmeye devam ediyoruz. Bizim görüşümüz şu, bu barış gücünde BM'nin desteği olmalı ve ateşkes sürmeli. Bu güçler ateşkesi sürdürmeli. Bu kuvvetlerin Lübnan halkına karşı bir güç olarak algılanmaması gerekli. Dediğimi gibi biz henüz kesin bir karar almadık" yanıtını verdi.

Bir soru üzerine Suriye ve İsrail'le temaslarda olduklarını ifade eden Gül, "Biz ancak, Lübnan halkı hükümeti ve grupların arzusu doğrultusunda bölgede yer almayı istiyoruz" ifadesini kullandı.

Gül, Lübnan Parlamentosu Çoğunluk Grubu lideri ve suikasta kurban giden Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün daha sonra Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title