Haberler

Baykal, İso Meclis Toplantısına Katıldı

İstanbul Sanayi Odasının Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısına Konuk Olan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk Ekonomisinin Cari Açık ve Reel Faiz Açmazı İçine Girmeye Başladığını Belirtti.

İstanbul Sanayi Odasının Mart ayı olağan meclis toplantısına konuk olan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk ekonomisinin cari açık ve reel faiz açmazı içine girmeye başladığını belirtti.

Baykal, Türkiye'de ekonomi politikasının ciddi bir şekilde değerlendirme ihtiyacı gösteren bir aşama olduğunu, izlenmekte olan ekonomi politikasının temel çıkış noktalarının gözden geçirilmesini ve değerlendirilmesini kaçınılmaz kılan şartların oluştuğunu söyledi.

Baykal, krizin ardından enflasyonu indirirken büyümeyi sürdürmek, kamu finansman açıklarını ortadan kaldırmak ve sürdürülebilir bir ekonomik büyümeye Türkiye'yi taşımak üzere uygulamaya konulan programın bugünkü iktidar tarafından da devam ettirildiğini, uygulamaya bakıldığında öngörülen amaçların bir kısmının etkili biçimde sağlandığını, enflasyon ve faizlerin düştüğünü, büyüme konusunda da memnuniyet verici bir gelişme yaşandığını anlattı.

Deniz Baykal, bu arada dikkat çekici konunun imalat sanayi büyüme oranının başlangıçtaki yüksek seviyesinden aşağı doğru inmeye başlaması olduğunu vurgularken, ''2006'nın son iki çeyreğinde imalat sanayi büyüme hızı yüzde 5.5 civarında kendisini göstermeye başlamıştır. İmalat sanayimizi, biz daima yüzde 10'un üzerinde bir düzeyde tutmak zorundayız'' dedi.

Baykal, bir mali istikrar görüntüsü ortaya çıktığını, dövizin olağanüstü yükselişler kaydetmediğini, istikrara kavuştuğunu, enflasyonun yüzde 10 dahi olsa belli bir noktaya geldiğini ve büyümenin iyi kötü belli bir şekilde yürüdüğünü belirterek, ''Bu tablonun, daha dikkatle izlendiği zaman üzerinde mutlaka durulması gereken yeni sorunları biriktirme pahasına ortaya çıktığını görmek durumundayız. Tablonun, bardağın dolu tarafı bunlardır ama bazı sorunlar birikmiştir. Bu sorunları görerek önümüzdeki dönem için arayışı, o sorunları çözmek üzere yeni bir program koyarak sürdürmek zorundayız'' dedi.

Baykal, dış ticaretin sadece ihracat optiğinden konuşulduğunu, dış ticaret ve ihracattaki artışın, ithalattaki bir patlamayı da davet eden yönü bulunduğunu kaydetti.

Baykal, ''Bu sürdürülebilir bir tabloya işaret etmiyor. Bu finansman sürdürülebilir değildir. Bunu önemsememek mümkün değildir. Bu son dönemde izlenen politikanın getirdiği bir olumsuzluktur'' dedi.

Deniz Baykal, Türkiye'nin izlenen bu ekonomik politikayı devam ettirmesinin temel koşullarından birinin yüksek faiz olduğunu belirtirken, Merkez Bankası'nın üzerine yönelen ''faizleri indir'' baskısına, ''aman sakın ha indirirsek ortalık çok karışır'' diye direndiğini, yüksek faizin kendi başına bir şikayet konusu olduğunu söyledi.

Baykal, ''Bu reel faizler idame ettirilebilir değildir. Bunda bir alarm var. Reel faizlerin yol açtığı sonuçlar var. Bunlardan biri Türkiye'ye sıcak para çekmektir. Bu faizlerin dünyanın en yüksek faizi. Doğal olarak yer ve kar arayan yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekiyor. Onun için indirilemiyor'' diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin cari açık ve reel faiz açmazı içine girmeye başladığını belirten Baykal, özel sektörün dış borcunun 52 milyar dolardan 115 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Baykal, Türkiye'yi yabancı paraların gelmesi için cazip bir ülke haline getiren ana noktalardan birinin yüksek reel faiz ve düşük kur olduğunu ifade ederken, ''Bu kurda bir değişme ortaya çıkacak olur ise, yani buraya daha farklı bir kurla gelmiş olanlar zarar içine girerlerse Türkiye'ye sıcak para girişi tehlikeye girebilir. O nedenle bunu artık sineye çekmek durumunda kalıyoruz'' dedi.

Bunun sonucunda ihracatın cezalandırılması, ithalatın teşvik edilmesi ve yatırımın caydırılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Baykal, ''Bardağın dolu olmayan taraflarına baktığımız zaman şunları görüyoruz. Bu tablo iyi-kötü bir büyüme sağlıyor gibi gözüküyor ama onunla ilgili sorunlar doğmaya başlamıştır. Enflasyonla ilgili de sorunlar doğmaya başlamıştır. Onları dikkatle izlemek lazım ama asıl önemlisi işsizlikle ilgili sorunlardır. Bu ekonomi politikası işsizliği önleyen değil, büyümeye rağmen işsizlik üreten bir ekonomik tablo ortaya koymaktadır. İşsizlik rakamının gerçeği yüzde 20 üzerindedir. Bu alarm vericidir'' diye konuştu.

(EY-AS-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title