Haberler

Başlangıçtan Günümüze: 2. Engelliler Forumu

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Başlangıçtan Günümüze: 2.

Türkiye- Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Başlangıçtan Günümüze: 2. Engelliler Forumu'nun özellikle savaş ve çatışmalarda oluşan engellerden dolayı dezavantajlı duruma düşenlerin problemlerine dikkati çekmek ve çözüm üretmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Turan, Lübnan'daki Al-Amal Kurumu ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı iş birliğiyle bir Pullman Hotel'de düzenlenen forumun açılışında, etkinlikle inanç, insanlık ve vicdan açısından çok önemli bir konuya dikkat çekildiğini belirtti.

Engellileri ele aldıkları bugünde İslam dünyasının diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'nin de kendi hayatında çeşitli engelleri aşarak bugünlere gelmiş bir ülke olduğuna işaret eden Turan, Türkiye'nin engellere karşı yılmadan mücadele ettiğini vurguladı.

"Emperyalist güçlerin saldırılarında binlerce insan engelli kalıyor"

Turan, hangi alanda olursa olsun, insanoğlunun aşamayacağı bir engel bulunmadığını, en büyük engelin sevgisizlik ve ilgisizlik olduğunu söyledi.

İslam coğrafyasına yönelik saldırılara da değinen Turan, şöyle devam etti:

"Bu forumun düzenlenme amacı, gerek doğuştan gerekse sonradan özellikle savaş ve çatışmalarla oluşan engellerden dolayı dezavantajlı duruma düşen kardeşlerimizin problemlerine dikkati çekmek, farkındalık oluşturmak ve o problemlere çözüm üretmekle ifade edilmiştir. Özellikle İslam coğrafyasına yönelik emperyalist güçlerin yapmış olduğu taarruzlar, saldırılar ve işgaller neticesinde binler, on binler, yüz binler maalesef ki ya hayatını kaybetmekte ya da engelli duruma düşmektedirler. Bunları ortadan kaldırmak, savaşlara son vermek, işgalleri püskürtmek ve coğrafyamızı savunmak hepimizin İslami, insani ve vicdani sorumluluğu altındadır."

Turan, bu işgaller neticesinde oluşan yaraları ve tahribatları sarmanın, onlara çözümler üretmenin ve ortaya çıkan engelleri kaldırmanın da Müslüman ve ümmet bilincinde olmanın gerekliliği olduğunu belirtti.

Suriye başta olmak üzere Irak, Afganistan, Filistin, Lübnan ve ümmetin farklı coğrafyalarında çatışmalar, savaşlar, gözyaşları ve dramların devam ettiğinin altını çizen Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşgal güçlerinin veya içimizdeki zalimlerin acımasızca insanların yaşadığı ortama bir bomba atmasıyla yüzlerce insanımız hayatını kaybediyor ya da onlarcası sakat ve engelli kalıyor. Bu problemleri kim çözecek kim ortadan kaldıracak? Tabii ki bizler. Dolayısıyla bunların konuşulması, çözüm önerilerinin dile getirilmesi, ortak çalışmalar yapılması hepimizin sorumluluğunda. Bu sorumlulukların bilincinde olup bu bilinçle hareket eden ümmetin bu duyarlı fertlerini, İslam coğrafyasının her yerinden bu çabaya destek verenleri kutluyorum."

"Hapishanelerde kolları, bacakları işlemez hale gelmiş kadınlar var"

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ise kadın, çocuk, engelli ve akıl hastalarının herhangi bir savaş ve doğal afet bölgesinde büyük sıkıntılar çektiklerini belirtti.

Bu kesimlerle ilgili sivil toplum kuruluşlarının bilinç uyandırması ve devletlerin harekete geçmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, "Bu savaş ve doğal afetler, doğuştan veya herhangi bir ortamdan dolayı engelli kalan insanlarla ilgili üç aşamalı bir çalışma yapılmaktadır. Bunlardan birincisi önleyici tedbirler almak. Bir diğeri rehabilitasyon merkezleri oluşturmak. Bir diğeri de bilinç uyandırmaktır. Sivil toplum kuruluşları da daha çok rehabilitasyon merkezleri ve diğer alanlarda çalışır." şeklinde konuştu.

Yıldırım, Türkiye'de çalışma yaparak ortez, protez atölyesi açılmasına destek verenlere teşekkür ederek, Suriye'deki savaşta iki ayağını kaybeden küçük çocuğa bu atölyede yapılan protez ayakları hediye ettiklerini anlattı.

Çok küçük imkanlarla çok büyük sonuçlar elde edilebileceğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Şu anda hiç kimsenin görmediği bir alanda engelli kesimden insanlarımız var veya bu engelli kesimlere hizmet etmesi gereken anneler var. Özgürlüklerini kaybettikleri için engelli konuma düşmüş insanlar var. Kimlerdir bunlar, biliyorsunuz. Çok yakında bir vicdan konvoyu düzenlendi. Suriye'de, İsrail'de veya dünyanın herhangi bir yerinde hapishanede olan kadınlarımız var. Bu kadınlarımıza her türlü kötü muamele yapılıyor. ve buralarda işkenceden dolayı belleri kırılmış, kolları bacakları işlemez hale gelmiş kadınlarımız var. Bu nedenle bu konuların da böyle alanlarda gündeme gelmesini arzuluyoruz."

- "Mazlumların kesik eli olmaya çalışıyoruz"

Al-Amal Sosyal Kalkınma ve Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Muhammed Khayr Al-Faraj da farklı anlayış ve bakış açılarıyla birçok asrın gerektirdiği şekilde engellilere hizmet etmiş kişilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu hizmetlerle, mazlumların yanında durmakla bilinen Türkiye'de buluşmanın iki ülke arasındaki kardeşliği pekiştireceğini ifade eden Al-Faraj, "Bizler dernek olarak bütün engellileri toplumla bütünleştirme ve kaynaşmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla destek, yardım, şefkat, girişim gibi duygularla biz onlara yaklaşmak istiyoruz. Şam'da Yemen'de Filistin'de ve bütün her yerdeki mazlumların kesik olan eli olmaya çalışıyoruz. Ayağı, konuşamayan dili olmaya çalışıyoruz. İnsan olduğumuz için bizim destek olmamız gerekiyor. Menfaat üzerine değil toplumda genel hizmet genel hayır kurumları olmadığı zaman kamu kuruluşları görevlerini yapmıyorlarsa bunlar da bir nevi engelli gibidirler. Biz görevimizi yapmazsak sosyal engelli konumuna düşeriz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Al-Amal Kurumu yöneticilerine plaket takdim etti.

Engelli kişiler yararına özel girişimler için uluslararası bir platform oluşturulması hedeflenen ve Arap, bölgesel ve uluslararası kuruluşlardan engelliler konusunda uzman kişilerin katıldığı forum, yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Turan Ak Parti Filistin Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title