Haberler

Bakan Güler: "Elektrikte Zam Tamam, Sırada Otomatik Fiyatlandırma Var"

–enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayide Yüzde 10, Meskende Yüzde 15 Olarak Bakanlar Kurulu'nda İmzaya Açılan Elektrik Zammının 1 Ocak'tan İtibaren Geçerli Olacağını Belirtirken, Bundan Sonraki Aşamada Otomatik Fiyat Ayarlamasına Geçileceğini Söyledi. Bu Sisteme Geçilmesi ile Ekonominin Gereklerine Göre Fiyatların Otomatik Olarak, Aşağı ya da Yukarı Yönlü Değişeceğini Kaydeden G...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, sanayide yüzde 10, meskende yüzde 15 olarak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan elektrik zammının 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacağını belirtirken, bundan sonraki aşamada Otomatik Fiyat Ayarlamasına geçileceğini söyledi. Bu sisteme geçilmesi ile ekonominin gereklerine göre fiyatların otomatik olarak, aşağı ya da yukarı yönlü değişeceğini kaydeden Güler, sisteme geçilmesi için tarihin daha sonra açıklanacağını ifade etti.

Yer altı zenginliklerinin çıkarılması için derin sondaj yapabilecek şirketler ile bir toplantı gerçekleştiren Güler, toplantı sonrası basının sorularını yanıtladı. Elektrik zammı konusunda açıklamalarda bulunan Güler, beş yılı aşkın zamandır elektriğe zam yapılmadığının altını çizdi. Zaman zaman indirimler de yapıldığını belirten Güler, sanayide elektrik fiyatına yapılan indirimin yüzde 6,5 olduğunu, bu nedenle, yapılacak yüzde 10'luk zammın, yüzde 3,5 zam anlamına geldiğini anlattı.

-AVRUPA'NIN EN UCUZ ELEKTRİĞİ-

Geçmişte elektrik zamlarının otomatiğe bağlanmış olduğunu belirten Güler, "Hem sanayici, hem ihracatçı, hem dar gelirli, hem turizmciyi düşünerek zam yapmadık. Bunun da faydasını gördük. Geçmişte her ay otomatik yapılıyordu. Biz bey yıl yapmadık" dedi. Enerjide yatırımların Hazine'ye yük olmadan gerçekleştirilmesine çalıştıklarını vurgulayan Güler, zam oranını düşük tuttuklarını kaydederek, "Türkiye, hem sanayi hem meskende Avrupa'da en ucuz elektrik kullanan ülkeler arasında" dedi.

-"ZAM DÖNEMİ BİTTİ, AYARLAMA DÖNEMİ BAŞLIYOR"-

Zammın 1 Ocak 2008'den itibaren geçerli olacağını ifade eden Güler, bundan sonraki süreçte, fiyat ayarlamalarının bu şekilde yapılmayacağını ifade ederek, "Otomatik sisteme geçilecek. Otomatik Fiyat Ayarlamasında, adı üstünde ayarlama olacak. İhtiyaca göre artma da olabilir, azaltma da olabilir. Otomatik Fiyatlandırmaya geçince zamlara da gerek kalmayacak" diye konuştu.

Yeni fiyatın "zam" olarak nitelendirilmesine karşı çıkan Güler, "Niye zam diye bahsediyorsunuz? Eski alışkanlıklarla konuşuyorsunuz. Biz geldiğimizden beri indirdik. Elektrikte indirdik, doğalgazda yedi kez indirdik. Ekonominin ihtiyaçlarına göre, sanayicimizi, vatandaşımızı düşünerek, elverdiğince düşük tuttuk" değerlendirmesinde bulundu.

Geçmişte her ay zamma alışan vatandaşın kullandığı elektriğe 60 aydır zam yapılmamasının "başarı" olduğunu belirten Güler, "Enflasyona rağmen yapmadık. Beş yıllık enflasyon yüzde 60 civarında. Biz bunu yapmadık" dedi.

-ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 8'İ ELEKTRİĞE-

2002 yılında göreve geldiklerinde, 150 kWh kriter alındığında, asgari ücretin yüzde 19'unun elektriğe gittiğini belirten Güler, "Bu oran şimdi yüzde 8'e düştü. Dar gelirlimizi, vatandaşımızı gözetmemiz açısından önemli" diye konuştu.

Güler, IMF'nin elektrikte zam istemesinin ardından zam yapılmasının sorulması 2üzerine, "IMF heyeti çok geldi-gitti. Yönetimin başında olan bizleriz. Elbette onların önerilerini dinliyoruz ama yönetim bizdedir. Ülkemizin çıkarlarına göre hareket ederiz. Biz kendi hesabımıza bakıyoruz" diye konuştu.

-DOĞALGAZDA ZAM GEREKİRSE YAPILIR-

Güler, doğalgaza zam yapılacağına ilişkin açıklamaları değerlendirirken, "Petrol fiyatlarına bağlı bu. Altı ila dokuz ay geriden geliyor. Hesaplanıyor. Gerekirse yapılır. Artış da olabilir, zamanı gelince indirim de" dedi.

Güler, Türkiye'de faaliyet gösteren 19 sondaj şirketi ile yaptığı toplantıya ilişkin olarak da, yer altı zenginliklerinin çıkarılması için 3 bin metreye kadar inebilecek yerli sondaj makineleri üretimi için çalışma başlattıklarını ifade etti. Amaçlarının jeotermalde 200 bin metre, maden ve diğer endüstriyel elementlerde 1 milyon metre toplam sondaj yapmak olduğunu kaydeden Güler, "Ulu Atatürk'ün bir sözü vardı; İstikbal göklerdedir, diyordu. Biz, istikbal derinlerdedir, diyoruz" değerlendirmesinde bulundu. (ANKA)

(YLD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title