Haberler

Bağımsızlığın 30. Yıl Dönümünde Kıbrıs Gazileri Anlatıyor

KKTC'nin 30. kuruluş yıl dönümünde, Barış Harekatı'na katılan Kıbrıs gazileri o günleri anlattı Emekli denizci Demirbaş: "İkinci gününün sabahı Girne açıklarında görev yaparken Kocatepe Gemi...

DENİZ AÇIK -  KKTC'nın 30. kuruluş yıl dönümünde, Barış Harekatı'na katılan Kıbrıs gazileri o günleri anlattı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eskişehir Şubesi Genel Sekreteri ve Kıbrıs gazisi Halil Şahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk harekatta Lefkoşa Havaalanı'na, ikinci harekatta Yunan Alayı'na yapılan taaruzlarda bulunduğunu aktardı.

Havaaalanı taarruzunda yakınına top mermisi düşünce bütün bildiği duaları okuduğunu ifade eden Şahan, "Şehit oldum sandım. Arkadaşlarım bana dokununca yaşadığımı anladım. Silahımı yerden alıp, Lefkoşa Havaalanı'nı kontrol altına aldık. O günleri unutamıyorum" diye konuştu.

Şahan, Eskişehir Valiliğinin organizasyonuyla Kıbrıs'a gittiğini de hatırlatarak, "Makineli tüfekle tarandığım İngiliz Kız Koleji'ni gezdim. Açtığımız mevzileri görünce duygulandım" dedi.

- "Kocatepe Gemisi'nin batışını unutamıyorum"

Emekli Deniz Astsubayı Ahmet Demirbaş ise çıkarma bölgesindeki harekatın yönlendirildiği gemide görevli olduğunu dile getirerek, "İlk çıkartmada 5 şehit verildi. İkinci gününün sabahı Girne açıklarında görev yaparken Kocatepe Gemisi'nin batışını unutamıyorum" diye konuştu.

Gazilerden Ahmet Kardeş ise Beşparmak Dağları'nın güneyinden Rumlar'a yardım gelmemesi için görevlendirildiklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Harekatta başarılı olduk. Beşparmak Dağları'ndayken çok yorgunduk. Bir yerde mola verdik. Sıcaklık nedeniyle yanımdaki arkadaşım bitkin halde başını silah namlusuna dayadı. Bu sırada eli yanlışlıkla tetiğe gidince kendisini vurdu. Herkes Yunan ve Rum askerlerinin taarruz yaptığı sanarak siper aldı."

-Kucağında şehit olan arkadaşını unutamıyor

Yunan Alayı'nın ateş çemberinde kalan 50. Piyade Alayı'ndaki askerlerden Kıbrıs gazisi Tahir Taşçı ise kucağında şehit düşen arkadaşını unutamıyor.

Beşparmak Dağları'ndan indikten sonra ikinci harekata kadar ateşkes sırasında Yunan alayının geldiğini anlatan Taşçı, "Yunan alayına taaruz ettik. Muazzam bir ateş çemberinin içinde kaldık. Bizim 50. Piyade Alayı'nın 4. Bölüğü'nde çok sayıda şehit verdik. Savaş uçaklarımız gelmese biz de şehit olabilirdik. Samsunlu arkadaşım Kemal Balta, kucağımda şehit oldu. Benim roketatar mangamın yardımcısı Bursalı Ali Kibar vardı. Onun da sol ayağı koptu. Şehit olan arkadaşımı unutamıyorum. Kıbrıs gezisine gittiğimde 40 yıl önce şehit verdiğim arkadaşımın mezarını buludum. Kabribaşında dua etim. İzin alıp Yunan Alayı ile çarpıştığım yere gittim" şeklinde konuştu.

-Kıbrıs'ta bir taş hayatını kurtardı

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Ertuğrul Özkütük de Rum askerleri tarafından atılan bir uçaksavar mermisinin taşa çarpmasıyla hayata adeta yeniden bağlanmış.

Özkütük, şöyle konuştu:

"İkinci harekatın sabahında Rum mevzilerinden yoğun ateş geliyordu. Bir tarladaki anızların arkasına siper aldık. Türk uçakları gelince Rum mevzilerine bomba bıraktılar. Uçakların bombalarını seyrederken önümdeki taşa uçaksavar mermisi isabet etti. Taş hayatımı kurtardı."

Özkütük, Rumların Kıbrıs'taki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köyünde katliam yaptığına değinerek, "Rumların esir aldığı bir Kamil amcamız var. Onun 5 çocuğuyla eşi katledilmişti. Onunla hala görüşüyorum" dedi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Eskişehir Kocatepe Kıbrıs Girne Kültür Sanat Haberler

title