Haberler

Ankara: Petder'in 2006 Ocak-eylül Dönemi Sektör Raporu

Petder'in 2006 Ocak-eylül Dönemi Sektör Raporu'na Göre, 2006 Yılının İlk 9 Aylık Döneminde Benzinler, Motorinler, Gazyağı, Kalorifer Yakıtı ve Fuel Oil Toplamı Olarak da Toplam Akaryakıt Tüketimi 2005 Yılı Aynı Dönemi Karşılaştırıldığında Yüzde 2 Oranında Azalarak Yaklaşık 13 Milyon Ton Olarak Gerçekleşti.

PETDER'in 2006 Ocak-Eylül Dönemi Sektör Raporu'na göre, 2006 yılının ilk 9 aylık döneminde benzinler, motorinler, gazyağı, kalorifer yakıtı ve fuel oil toplamı olarak da toplam akaryakıt tüketimi 2005 yılı aynı dönemi karşılaştırıldığında yüzde 2 oranında azalarak yaklaşık 13 milyon ton olarak gerçekleşti.

Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER) tarafından hazırlanan sektör raporuna göre, 2006 yılı Ocak-Eylül döneminde toplam benzin tüketimi (95, 98 ve üstü oktanlı kurşunsuz benzinler ile katkılı kurşunsuz benzin), 2005 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 5 oranında azalarak yaklaşık 2.6 milyon metreküp olarak gerçekleşti. 2006 yılının ilk 9 aylık döneminde resmi ve kayıtlı motorin tüketimi, 2005 yılı aynı dönem tüketimine göre yüzde 7 artarak yaklaşık 10.5 milyon metreküpe ulaştı. 2006 yılı Ocak-Eylül döneminde toplam beyaz ürün tüketimi (toplam benzinler, toplam motorin ve gazyağı), 2005 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 5 oranında artarak yaklaşık 13.1 milyon metreküp olarak gerçekleşti. 2006 yılının ilk dokuz aylık döneminde otogaz tüketimi ise, 2005 yılı aynı dönem tüketimine göre yüzde 4.9 artarak yaklaşık 1.2 milyon tona ulaştı. 2006 yılı Ocak-Eylül döneminde toplam otomotiv yakıtları tüketimi (toplam benzinler, toplam motorin ve oto LPG), 2005 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 5 oranında artarak yaklaşık 13.4 milyon ton olarak gerçekleşti. Siyah ürün (fuel oil ve kalyak) tüketimi de 2006 yılı Ocak-Eylül döneminde 2005 yılı aynı dönemine göre yüzde 27 oranında azalarak yaklaşık 2.1 milyon ton olarak gerçekleşti. 2006 yılının ilk dokuz aylık döneminde benzinler, motorinler, gazyağı, kalorifer yakıtı ve fuel oil toplamı olarak da toplam akaryakıt tüketimi 2005 yılı aynı dönemi karşılaştırıldığında yüzde 2 oranında azalarak yaklaşık 13 milyon ton olarak gerçekleşti.

SEKTÖREL BÜYÜKLÜKLER VE AKARYAKIT ÜRÜNLERİNDEKİ VERGİ MİKTARLARI

2006 yılı Ocak-Eylül döneminde akaryakıt pazarının (siyah ve beyaz ürünler) oluşturduğu toplam büyüklük toplam tüketimin yüzde 2 oranında azalmasına rağmen yüzde 25 oranında artarak yaklaşık 34.6 milyar YTL'ye ulaştığı hesaplandı. Rapora göre, bu artış yüksek seyreden petrol fiyatlarından kaynaklandı. Akaryakıt pazarının oluşturduğu toplam büyüklük 2005 yılı aynı döneminde yaklaşık 28 milyar YTL olarak gerçekleşti. Akaryakıt sektörünün (siyah ve beyaz ürünler) yarattığı doğrudan vergi gelirinin (ÖTV ve KDV) 2006 yılı Ocak-Eylül döneminde, 2005 yılı aynı dönemine göre, yüzde 2 oranında azalan tüketim rakamlarına rağmen yüzde 9 oranında artarak, 13 milyar YTL ÖTV, 5 milyar YTL KDV olmak üzere toplam 18 milyar YTL'ye ulaştığı hesaplandı. Rapora göre, Türkiye'de toplam vergilerin, yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 16-18'lik bölümünü petrol ve dogalgaz ürünlerinden elde edilen ÖTV oluşturuyor.

Rapora göre, Türkiye'de araç sayısı söz konusu dönemde yüksek oranda arttı. Bu hareketler ve ekonomideki genel gelişmeler kayıtlı akaryakıt tüketimi açısından değerlendirildiğinde, 2006 yılının ilk dokuz ayında, özellikle 2005 yılında piyasaya yaygın ve kontrolsüz olarak giren, sahte biodizelin ve biodizel adı altında yapılmakta olan kaçak motorin etkisinin azalma eğiliminde olduğunu, ve araç parkındaki artışın resmi ve kayıtlı motorin satışlarına olumlu yönde etki ettiği görüldü. Buna karşılık aynı olumlu etkileşim benzin ve oto LPG toplam kayıtlı satışlarında izlenemedi. Rapora göre, otomotiv sektörü ve araç parkındaki net artışlar detaylı olarak irdelendiğinde ve bu ilişki akaryakıt sektöründeki kayıt dışı faaliyetler olarak incelendiğinde, akaryakıt sektöründeki kayıt dışı faaliyetler devam ediyor. Bu doğrultuda akaryakıt sektöründe kayıt dışı tüketim 2.0-2.5 milyon ton ile toplam tüketimin yüzde 20'sini oluştururken, kaçakçılığının neden olduğu vergi kaybı yıllık 2.5-3.4 milyar dolar civarında devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title