Haberler
BBC

Amazon'un Sanal Asistanı, Bir Çiftin Özel Sohbetini Kaydedip Arkadaşlarına Yolladı

Güncelleme:

Amazon'un yapay zeka ile çalışan sesli komut hoparlörü Alexa, ABD'li çiftin kendi aralarındaki sohbetini kaydedip cep telefonundan bir arkadaşlarına yollayınca büyük bir tartışma başladı.

ABD'de bir çift, bir gün Amazon'un yapay zekalı sanal asistanı Alexa için "kesin şu an bizi dinliyordur" diye şaka yaptıklarında, gülüşmeleri bir anda kesildi. Haklılardı. Alexa onları dinleyip seslerini kaydettiği gibi, bir de telefon rehberlerinden rastgele bir kişi seçip kaydı yollayıvermişti.

NEYE UĞRADIKLARINI ŞAŞIRDILAR

Portland eyaletinin Oregan şehrinde yaşanan olay, Danielle ve kocasını şaşkına uğrattı.

Amazon yetkililerinin bu nadir yaşanan olaya bir açıklaması var elbet. Ancak, önce soyadını paylaşmak istemeyen Danielle'den hikayeyi dinleyelim.

ARKADAŞI ARAYIP KENDİSİNE GELEN SES KAYDINDAN BAHSETTİ

ABD'de yayınlanan ABC televizyonuna konuşan Danielle, her şeyin eşinin iş arkadaşından gelen ani telefonla başladığını söyledi. Arkadaşı, çiftin evlerinde kaydedilmiş bazı ses dosyalarının kendi telefonuna gönderildiğini söylüyordu.

Danielle'in eşi, iş arkadaşına ilk başta inanmadı ama karşı taraf "Duydum işte, oturmuş 'ahşap döşeme mi yaptırsak?' diye konuşuyordunuz" deyince, çift şaşkına uğradı.

Ürkütücü değil mi? Bugün ahşap döşeme, yarın daha kişisel konular...

ALEXA NEDİR?

Alexa, Amazon'un piyasaya sürdüğü, sesli komut hoparlörü Echo'nun asistanı. Tüketiciler evlerinde kullandıkları yapay zekalı Alexa'ya bazı komutlar vererek müzik çalıyor, sipariş verebiliyor, alarm kuruyor, yemek tarifi alıyor, ışıkları açıp kapattırıyor.

Apple'ın Siri özelliği ile Google Asistan gibi sesli komut cihazları, Alexa'nın dişli rakipleri arasında.

AMAZON AÇIKLAMA GETİRDİ

Biz de Amazon'u arayıp "Böyle bir şey nasıl olur?" diye sorduk.

Amazon'dan bir yetkili, yapay zekanın arka planda 'Alexa' kelimesine benzer bir ses duyup uyandığını söylüyor.

Sözcünün açıklaması şöyle:

"Çiftin sohbetinin devamını 'mesajı gönder' talebi diye algılamış. Bir noktada Alexa hoparlörden sesli olarak 'Kime?' diye sormuş. Arkada dönen sohbetteki bazı kelimeleri de telefon rehberlerinden bir isim olarak algılamış."

Peki, buraya kadar fena değil. Sonra ne olmuş?

"Alexa daha sonra gönderilecek kişinin ismini telafuz edip 'Bu kişi mi?' diye sormuş. Yine sohbette geçen kelimelerden birini 'Doğru' diye algılamış.

"Yaşanan, çok nadir görülen türden bir olay ama böyle bir şeyin yaşanmaması için bütün olasılıkları değerlendiriyoruz."

MAĞDUR KADIN AÇIKLAMAYI YALANLADI

Danielle, evlerindeki Alexa'nın hiçbir sesli uyarı vermediğini, harekete geçtiğini bile anlamadıklarını söylüyor.

Belki de çift, ahşap döşeme sohbetine kendilerini öyle bir kaptırdı ki, Alexa'nın bazen çok kısık çıkan sesini duyamadı bile.

Öte yandan yaşanan olay, yapay zeka destekli sesli asistanların dış etkenlere ne kadar duyarlı olabildiğini bize hatırlatıyor.

Özellikle de Alexa gibi sahiplerinin özel hayatına burnunu sokabilen türden cihazlara dikkat etmek gerek.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Cep Telefonu Amazon Komik - İlginç Teknoloji Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

ahmet:

ben şu anda mevcut cep telefonlarından bile bizi dinledklerini düşünüyorum çünkü paradan konuşuyosun bankadan kredi reklamı geliyo

18
0
yanıtYanıtla
KAAN:

BU TEKNOLOJİDEN ÇOK KORKUYORUM AÇIKCASI SANKİ BANA HER YAPTIĞIMI HER KONUŞTUĞUMU KAYIT ALTINA ALAN BİR KAMERA VARMIŞ GİBİ GELİYOR GALİBA ZATEN KIYAMETİDE TEKNOLOJİ GETİRECEK

12
0
yanıtYanıtla
ÜŞENGEÇ:

BU YAPAY ZEKA DEDİKLERİ OTOMASYON SİSTEMLERİ İNSANLARDAN NE KADAR ÜSTÜN ÖZELLİKLERE SAHİP OLURSA OLSUN HAYATİ BİR YERDE KULLANILDIĞINDA HATA YAPARSA. . (ÖRNEĞİN TRAFİKTE OTOMOBİL SÜRÜMÜ) ÖLÜMCÜL KAZALARA SEBEP OLUR. BU YÜZDEN KULLANILACAĞI YER İYİ SEÇİLMELİDİR

5
0
yanıtYanıtla
ilknur:

Ben kendim Türkiyede almanyanin Amazon müsteri temsilcisiyim. . kendim sasirdim simdi alexa ile ilgil problemleri normalde ben cözüyorum ve cok hasa oldugunu biliyorum öyleki müsteri Alexanin sunu yapiyor yada yapmiyor derken bile hemen tepki gösteriyor konusurken. . o zaman ben müsteriye alexa demeden Echo deyin almayada alexa ESITTIR Echodur. . . yapay zeka onunla ilgili sorunu bile onun yaninda konusamiyorsun. .

0
4
yanıtYanıtla
zipzip:

alexa nin problemlerini sen mi cözüyosun???? simdi kalkip evdekini kiracam :))) müsteri temsilcisisin ok

yanıt0
yanıt0
Yasin ŞAHİN:

Arkadaşım, temsilci olman için öncesinde insanlar ile iletişime geçeceğin dili öğrenmen gerek. Benim dilimi telaffuz edemeyen insan bana her hangi bir şeyin temsilciliğini yapmasın, istemez.

yanıt0
yanıt0
Why:

Tamamda sohbeti neden kaydetmiş?

3
0
yanıtYanıtla
ilknur:

Alexa kendi adini duyduysa tepki göstermistir kayde gecer sonrada sohbet sirasinda bir isim gectiyse rehber kayitli bu isimde biri varsa otomatik gönderiri nerdenmi biliyorum Amazon almayanin müsteri temsilcisiyim türkiyeden . . alexayla ilgili gun icinde bir cok cagri aliyorum

yanıt1
yanıt2
Hatice Yüksel:

Şirket çok büyük bir tehdidi korumuş.Demek ki sohbeti gönder demeselerde o konuşmalar hep kaydediliyor.Bence kimse bu tür salak sanal asistanları kullanmasın hiç bir bir şekilde.Birazcık yorulun kendi işinizi kendiniz yapın arkadaşlar.

2
0
yanıtYanıtla
Nermin akçayüzlü:

Bir gün birileri bizi bir cihazla çırılçıplak gorecekmis gibi hissediyorum bu da teknoloji :))

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title