Haberler

Almanya ile ABD Arasındaki Casusluk Krizi

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: ‘’Buradaki ABD istihbarat servislerinin temsilcisinin ülkeden ayrılmasının istenmesi, güvenin kötüye kullanmasına karşı doğru bir karar, gerekli bir adım ve uygun bir reaksiyondur’’

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman hükümetinin, ABD'nin Berlin Büyükelçiliği'ndeki Amerikan istihbarat servislerinin en üst seviyedeki temsilcisinin ülkeyi terk etmesini istemesini "doğru bir karar" olarak değerlendirdi.

Steinmeier, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada, Almanya ile AB arasında güvene dayalı bir ortaklığa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "yaşanan son olaylardan sonuçlar çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu" söyledi.

Yaşanan casusluk olaylarından sonra hükümetin ABD'nin Berlin Büyükelçiliği'ndeki Amerikan istihbarat servislerinin temsilcinin ülkeden ayrılmasını istenmesiyle ilgili olarak Steinmeier, "Buradaki ABD istihbarat servislerinin temsilcisinin ülkeden ayrılmasını istenmesi, güvenin kötüye kullanmasına karşı doğru bir karar, gerekli bir adım ve uygun bir reaksiyondur"  dedi.

ABD ile zor konuların da konuşulduğu açık bir şekilde fikri alış verişinde bulunmak istediklerini ifade eden Steinmeier,  İran, Ukrayna, Ortaooğu, Afganistan gibi dünyada yaşanan krizlerde transatlantik ilişkiye ve ABD'ye bir ortak olarak ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Steinmeier, ABD ile ortaklığın "alternatifsiz" olduğunu, iki ülke arasındaki işbirliğinin sadece güvene dayalı değil, karşılıklı saygı içinde yapılması gerektiğini vurgulayarak,  "Bu partnerliğe, bu dostluğa dürüstlük temelinde yeniden hayat vermek istiyoruz. Buna biz hazırız" ifadesini kullandı.

Almanya güvence istiyor

Almanya Adalet Bakanı Heiko Mass da "Passauer Neuer Presse" gazetesine yaptığı açıklamada, ABD'den Almanya'ya karşı yaptığı tüm casusluk faaliyetlerini ortaya koymasını ve bunları ivedilikle sonlandırılmasını istedi.

ABD'nin casusluk faaliyetleri konusundaki tüm iddiaların aydınlatılmasına katkı sağlamasını beklediğini ifade eden Mass, "Washington'dan bu uygulamanın her zaman için bittiği yönünde bağlayıcı bir güvenceye ihtiyacımız var" dedi.

Almanya'nın Dış İstihbarat Servisi'nde ve Savunma Bakanlığı'nda deşifre olan casuslar, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın geçen yıl ifşa ettiği belgelerde ABD güvenlik kurumlarının Alman vatandaşlarını ve aralarında Başbakan Angela Merkel'in de bulunduğu siyasetçileri de dinlediği iddiasının ardından iki ülke arasındaki krizi bir hafta içinde yeni bir boyuta taşıdı.

Alman hükümeti harekete geçerek dün ABD'nin Berlin Büyükelçiliği'nde çalışan Amerikan istihbaratının en üst temsilcisinin Almanya'yı terk etmesini istedi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title