Haberler

7 Sanatçı ve Zanatkara "Yaşayan İnsan Hazineleri" Ödülü

Unesco'nun Yürüttüğü Kültürel Miras Çalışmalarının Bir Ürünü Olarak Ortaya Çıkan 'Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi' Kapsamında 2008 Yılı İçin Belirlenen Yedi Sanatçı ve Zanaatkara 'Yaşayan İnsan Hazinesi' Ödülü Verildi.

UNESCO'nun yürüttüğü kültürel miras çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan ''Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'' kapsamında 2008 yılı için belirlenen yedi sanatçı ve zanaatkara ''Yaşayan İnsan Hazinesi'' ödülü verildi.

UNESCO tarafından 2003'te kabul edilen, Türkiye'nin de 2006'da taraf olduğu ''Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'' kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce, kültürel mirasın belli unsurlarını yeniden yaratmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye yüksek düzeyde sahip sanatçı ve zanaatkarlar 2008 yılı için değerlendirildi.

Yaşayan İnsan Hazinleri Türkiye Ulusal Envanterini oluşturma çalışmaları çerçevesinde her yıl yapılacak ve gelenekselleştirilecek seçimlerin ilk yılında, Karagöz sanatçıları Metin Özlen, Orhan Kurt ve Tacettin Diker, aşık Şeref Taşlıova, çam düdüğü yapımcısı ve icracısı Hayri Dev, keçe ustası Mehmet Girgiç ve çini ustası Sıtkı Olçar, ''Yaşayan İnsan Hazinesi'' seçildi.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, UNESCO'nun, somut olmayan kültürel mirası görünür kılmak ve farkındalığı artırmak amacıyla ''İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi''ni oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu listede Türkiye'yi temsilen 'Meddahlık', 'Mevlevilik ve Sema Töreni', 'Karagöz' ve 'Aşıklık Geleneği' bulunmaktadır. Ayrıca yedi ülkeyle ortak hazırlanan 'Nevruz' konusu çoklu dosya olarak yer almaktadır. Son olarak liste çalışmaları kapsamında 2010 yılı için 'Semah', 'Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali', 'Geleneksel Tören Yemeği Keşkek' ve 'Göz veya Nazar Boncuğu' temalı dosyalar UNESCO'ya sunulmuş bulunmaktadır.''

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu konser verdi.

Törende daha sonra ''Yaşayan İnsan Hazinesi'' seçilen isimlere ödülleri sunuldu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title