Haberler

Yurt Dışından Gelen Araçların Tamiri

Yunanlı ve Bulgar Uyruklu Vatandaşların Özel Otomobillerinin Bakım, Onarım ve Tamir İşlerini Ucuz Olduğu İçin Edirne'de Yaptırmak İstediği Bildirildi.

Rahmi Cinokur - Yunanlı ve Bulgar uyruklu vatandaşların özel otomobillerinin bakım, onarım ve tamir işlerini ucuz olduğu için Edirne'de yaptırmak istediği, ancak yürürlükteki mevzuatın buna müsaade etmediği bildirildi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin İnağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye gelen Yunan ve Bulgar uyruklu vatandaşların, özel otomobillerinin bakım, onarım ve tamir işlerini ucuz olduğu için Edirne'de yaptırmak istediklerini belirti.

Bu konuda, Yunanlı ve Bulgar meslektaşlarının yanı sıra çok sayıda aynı ülkelerin vatandaşlarından, hem birliğe hem de Edirne Demirciler ve Kaynakçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na talepler geldiğini vurgulayan İnağ, Edirne ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu uygulamaya, yürürlükteki mevzuatın, yurt dışından gelen araçların Türkiye'de birkaç gün kalması gereken durumlarda araçlarını bırakarak ülkesine dönmek isteyen Yunanistan ve Bulgaristan vatandaşlarına gümrük kapılarından gümrük mevzuatı çerçevesinde araçları olmadığı gerekçesiyle çıkış izni vermediğini söyledi.

Bu sorunun giderilmesi amacıyla, konuyu bir kaç platformda gündeme getirerek çözüm yolları aradıklarını ifade eden İnağ, "Konuyu Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün'e de aktardık. konuyla yakından ilgilendi ve bizim için çok önemli olduğunu söyledi. konuyu ayrıca sayın müsteşarımıza ve Edirne Milletvekilimiz Necdet Budak'a da aktardık. Konunun takipçisi olacaklarını söylediler. Ancak, şuana kadar hiç bir gelişme yok" dedi.

Edirne ekonomisinin gelişmesi ile ilgili engellerden biri olan bu sorunun ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan İnağ, şöyle devam etti:

"Yürürlükte olan 20/12/2006 tarih ve 26382 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Resmi Tebliği'nde yurt dışından gelen yabancı uyruklulara ait araçların ülkemizde sahibi olmadan bakım ve onarımlarının yapılabilmesi için araç bedeli kadar teminatı verme zorunluluğu bulunmaktadır. Bundan dolayı araç sahiplerinin söz konusu teminatı bulmada sıkıntı yaşamaları ayrıca tamiri yapacak esnafın söz konusu teminatı bulamaması sebepleri ile araç sahipleri araçlarını getirmekten imtina etmektedir.

Yürürlükte olan mevzuattan önce geçerli olan mevzuatta, yeddi emin olarak noter kanalıyla tamiratı yapacak kişinin taahhütname vermesi yeterli bulunmaktaydı. Aynı sorumluluğu almaya sanayi sitesi esnaflarımızın hazır bulunması ve konu ile ilgili yapılan çalışmalarda başkaca bir çözüm yolunun bulunamaması, hayata geçirilememesi sebebi ile Birlik olarak yürürlükte olan mevzuatın kaldırılarak bir önceki mevzuatta bulunan şekli ile tamiratı yapacak esnafın yada firmanın aracı direk olarak noter kanalıyla yeddi emin şeklinde üzerine almasına izin verilmesini en sağlıklı yol olarak önermekteyiz.

Bu sorun çözüldüğü taktirde, Edirne Merkez ilçede bulunan 2 tane küçük sanayi sitesi aylık ortalama 100 bin avro gelir elde edecek. Sorunun çözümü için Yunanistan tarafında imza vermeye hazır binin üzerinde Yunanlı müşteri var. Yunanlı bu müşterilen Türkiye'ye gelecek ve Edirne ekonomisine katkı yapacak. Yapılacak iyileştirme ile İpsala, Keşan ve Uzunköprü ilçeleri ve küçük sanayi siteleri de büyük ekonomik kazanç elde edecek."

Edirne Demirciler ve Kaynakçılar Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkan Vekili Ali Kara da özellikle sınıra komşu olan yabancı müşterilerinin, kaza yapan araçlarını Bulgaristan ve Yunanistan'dan daha ucuza tamir ettiklerini söyledi.

Bu nedenle Bulgar ve Yunanlılarının araçlarının bakım ve onarımını yaptırmak için Edirne'ye getirdiğini ifade eden Kara, şöyle devam etti:

"Ancak yasadan kaynaklanan sıkıntılarımız var. Bunun çözülmesini istiyoruz. Çünkü, bize gelen araçları tamir ve onarımını yapasıya kadar yabancı müşterilerimiz, ilimizdeki lokanta, otel ve marketlerimize gidip alış veriş yapıyorlar. Edirne ekonomisine büyük bir canlılık kazandırıyorlar. Hem biz onların araçlarının tamirini yaparak para kazanıyoruz, hemde esnaflarımız para kazanıyor. Onlar ise araçlarını daha ucuza yaptırdıkları için daha mutlular. Bu nedenle, Yunanlı ve Bulgar plakalı arızalı araçların ülkemizde, Edirne'de tamirinin daha kolay yapılmasını sağlanması için yetkililerden yönetmeliklerde değişiklik yapmasını talep ediyoruz."

- EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title