Haberler

Yakutiye, Aşık Reyhani Özel Programı Düzenliyor

Yakutiye Belediyesi, Temaşa-i Ramazan etkinlikleri çerçevesinde bir vefa örneği olarak Aşık Reyhani'yi anma programı düzenliyor.

Yakutiye Belediyesi, Temaşa-i Ramazan etkinlikleri çerçevesinde bir vefa örneği olarak Aşık Reyhani'yi anma programı düzenliyor. Aşık Reyhani'yi anma gecesinde Erzurum'un aşıklarından Rahim Sağlam ile İhsan Yavuzer'de sahnede olacaklar. ER-VAK Başkanı Erdal Güzel'in sohbetlerinin de yer alacağı Reyhani Özel programının bir borç olduğunu söyleyen Ali Korkut, " Erzurum'un yetiştirdiği bu değeri anmak vefa borcudur." dedi.

Aşık reyhani dünümüz bugünümüz ve yarınımızı aydınlatan halk ozanları geleneğinin önemli temsilcilerinden biri olduğu gibi Erzurum için gurur kaynağı dev bir ozan. Yakutiye Belediyesi Dadaloğlu çizgisinden ve Sümmani geleneğinden gelen bu dev ozan için Yakutiye Kent Meydanında anma programı düzenliyor. Başkan Korkut, Aşık Reyhani'nin Erzurum için bir değer olduğunun altını çizerek "Aşık Reyhani, bu toprağın özü ve Erzurum'un önemli bir değeri. Sağlığında değeri anlaşılmadı tartışmasına girmek istemiyorum, ancak her bir mısrasıyla volkan gibi patlayan ozan geleneğinden gelen bir insan. Biz belediye olarak Temaşa-i Ramazan programımız içerisine onun için de bir gece ayırdık. Vefa borcumuzu böylece ödüyoruz" dedi.

AŞIK REYHANİ KİMDİR

1932 - 10 Aralık 2006. Hasankale'nin Alvar köyünde doğdu. Asıl adı Yaşar Yılmaz'dır. İran'dan göçen babası önce Kars'a daha sonra Erzurum'a yerleşti. Aşık Reyhani'nin çocukluğu köyünde geçti. Zaman zaman komşu köylere gitme olanağı bulduysa da daha başka yerlere gidemedi. Okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Sonraki yıllarda ise dışarıdan sınava girerek diploma aldı.

Konya Aşıklar Bayramına aralıksız katılan 7 aşıktan biridir. Eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari ve Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan gelenek ve usul öğrendi.

İran'dan Avrupa'ya birçok ülkede türkü söyleyen Aşık Reyhani, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 1980'li yılların başında Erzurum'da bulunan Doğu Ozanları Derneğinin başkanlığına getirildi.

Aşık Reyhani birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD'nin Michigan Üniversitesinde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi.

Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmada yaralan, çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Aşık Reyhani'nin, şiirlerinin bir bölümünü topladığı Alvarlı Reyhani (1962), Böyle Bağlar (1966), Kervan (1988) ve bazı düşünce ve şiirlerinden oluşan Şu Tepenin Arkasında adlı kitapları, Dilaver Düzgün tarafından hazırlanan Aşık Yaşar Reyhani, (1997) ve Ozan Yusuf Polatoğlu tarafından hazırlanan Mızrabın Istırabı, Aşık Reyhani-Hayatı ve Şiirleri, (2003) adlı kitaplar bulunmaktadır.

Bursa'da öldü ve orada toprağa verildi

Reyhani'den bir dörtlük

"Al beni ne olur sevdaya götür

Erenlerden geri kaldım sevdiğim

Saz bir bahanedir göğsümü dövdüm

Bir kemik bir deri kaldım sevdiğim" - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yakutiye Belediyesi Erdal Güzel Ali Korkut Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title