Haberler

Çiftçiler Şarap Üreticisini Boykot Edecek

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde faaliyet gösteren şarap fabrikası sahipleri ile üzüm üreticileri, kooperatif başkanları, Mürefte Belediyesi toplantı salonunda bir araya geldi.

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde faaliyet gösteren şarap fabrikası sahipleri ile üzüm üreticileri, kooperatif başkanları, Mürefte Belediyesi toplantı salonunda bir araya geldi.

Şarköy'deki 6 kooperatif üzüm üreticileriyle bir araya gelerek ortak oluşturdukları fiyatların verilmemesi halinde şarap fabrikalarına üzüm vermeyerek boykot edeceklerini belirtti.

Üzüm fiyatlarının belirlenmesi için düzenlenen toplantıya Mürefte Belediye Başkanı İlhan Koçer, İl Genel Meclis Üyesi Sebahattin Karayer, Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran, Kooperatif Başkanları, şarap sanayicileri katıldı.

Tekirdağ Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran toplantıyı şarap sanayicileri ile ilçede kurulu olan 6 kooperatifin talebi üzerine düzenlediklerini, üzüm fiyatlarıyla birlikte sorunları konuşmak için bir arada olduklarını belirtti.

Şarap sanayicileri adına konuşan, Ganos Şarapları Üreticisi Tezcan Gürkan, bölgenin üzüm üretimi açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, "Ama gel gör ki yılların verdiği yanlış politika gereği, bağlar sökülmüş ve sökülmeye devam ediyor. Bugün köylerde yaşayan insanlar bu üzümü yetiştirecek son nesil. Evlatları artık bu işi yapmak istemiyor. Üzüm fiyatlarını belirlerken, bütün sanayici arkadaşlarım bu işe dikkat etmeleri lazım." dedi.

Şarabın maliyetine eden ana unsurları sıralayan Gürkan, üzüm fiyatı, vergiler dışında rakip ürünlere de dikkat çekerek, " Bugün bira bir milyar litreyi bulmuştur. Türkiye'de bira üretimi 1 milyar litreyi bulmuşken, bununla savaşmak gerekirken, vergiler ve ÖTV yüksek olduğu için ödeyemiyoruz, devlet bize güvenmiyor, bize hala kaçakçı gözüyle bakıyor. ÖTV vergilerini veremiyoruz, ucuz şarap satıyoruz, şarap bitiyor, fakat üzüm alacak paramız yok. Üzüm bollaşırsa belki ucuz alırız politikası güdüyoruz. Bu yanlış bir politika. Artık müstahsillerin sırtına binme zamanı geçti. Elimizdeki malı iyi değerlendireceğiz ve o şekilde mal satacağız ki onsan sonra köylünün hakkını vereceğiz. Onlarda mutlu olacak biz de mutlu olacağız." dedi.

MEY İÇKİ A.Ş.nin temsilcisi Tolga Yalçın "Ben fiyatlarla ilgili İstanbul'dan haber bekliyorum. Sizin burada alacağınız kararları ben onlara ileteceğim, beni bu amaçla görevlendirdiler. Geçen yıl biz semilyon ve şensuyu sumalık olarak 80 kuruştan aldık" dedi.

Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran, kooperatiflerin kendisini temsilci olarak seçtiğini ifade ederek "Kooperatif başkanları, Çengelli, Yörgüç, Güzelköy, Gaziköy, Mursallı gibi tüm üzüm üreticisi köyleri gezdi, üzüm üreticisi ile görüştü. Belirlenen fiyat, Semilyon 90 kuruş, Şensu 100 kuruş, Gamay 110 kuruş, Cabernet, Merlot 120 kuruş, Savunyon Blanc 150 kuruş olarak karar alındı. Kooperatifler ayrıca yüzde 3 komisyon alınmasını talep ediyor." dedi.

Türkiye'nin en büyük şarap üreticilerinden Sevilen Şaraplarının sahibi Coşkun Güner, "Biz hiçbir zaman köylüyü mağdur edeceğiz diye yola çıkmayız. Her kişinin bir fiyat alışı vardır. Benim Mürefte'deki depomda ve İzmir de dahil stoklarda yüzde 40 şaraplarım duruyor. Herkes üzümünü değerine alacak, satacak. Kimse üzümü bedava alacak durumu yok ben de bağcıyım. Burada iyi niyetle hareket edeceğiz, ama tek taraflı değil. Siz geçen seneki fiyatlara yüzde 5 artış olsun diyorsunuz, ama belirlediğiniz fiyat yüzde 20 artışa geliyor."dedi.

Birlik

Kooperatifler başkanları aldığı ortak kararda "Bizim açıkladığımız fiyatın altına düşülürse, bağcıya üzüm kestirmeyiz. Geçen yıl fiyatının altına üzüm kestirmeyiz. Şarap sanayicileri kooperatifleri muhatap alacak, süt nasıl kayıt altına girdiyse, şarap da kayıt altına girmelidir. Artık kişiler kalkacak, kooperatifler aracılığıyla üzüm fiyatı belirlenecek alımı satımı yapılacak." dedi.

25.08.2012 09: 35: 54

TSI

NNNN - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tekirdağ Mürefte Şarköy Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title