Haberler

Bilecik'te "Tarih ve Kültür Sohbetleri"

Söğüt Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bilgin: "Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadeleyi Bilecik'ten yönetiyordu diyebiliriz"

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Söğüt Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Taner Bilgin, "Tarih ve Kültür Sohbetleri" kapsamında verdiği konferansta, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Milli Mücadeleyi Bilecik'ten yönettiğini söyledi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen "Milli Mücadele'de Bilecik'in Yeri" konulu konferansta konuşan Bilgin, "Kuruluş ve Kurtuluşun Beşiği" olarak adlandırılan Bilecik'in, Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele döneminde de büyük rolü olduğunu vurguladı.

Bölge insanının, sadece Milli Mücadele yıllarında değil, Birinci Dünya Savaşı sırasında da her anlamda gerekli desteği verdiğini anlatan Bilgin, şöyle devam etti:

"Özellikle Çanakkale Savaşı'nın ardından gelen süreçte, Arap Yarımadası'na giden orduda çok sayıda Bilecikli asker bulunmaktaydı. Bilecik'i bu kadar önemli kılan en önemli unsurların başında İkinci Abdülhamid döneminde yapılan demir yolu gelir. İstanbul ve Bursa'dan Anadolu'ya asker sevkiyatının Bilecik üzerinden yapıldığını görmekteyiz. Ankara'ya ulaşmak için mutlaka Bilecik'ten geçmek gerekiyordu. Bu yüzden Bilecik, stratejik öneme sahip bir noktadaydı. Zor şartlarda savaş mücadelesi veren Anadolu insanı, Milli Mücadele yıllarında Almanlardan çok büyük destek almıştı."

İtilaf Devletleri Anadolu'da işgallere başladığı sırada Bilecik'in ilk kez İngilizler tarafından işgal edildiğini anlatan Bilgin, bölgeye Hintli Müslümanlardan oluşan askerlerin yerleştirildiğini dile getirdi. Bu Hintlilerin, Bileciklilere kötü muamelede bulunmadığını aktaran Bilgin, şöyle konuştu:

"Mustafa Kemal, Milli Mücadelede kendi tarafında olan kişilerin Meclise seçilmesi konusunda bir yönlendirme yapıyor. İstanbul'un işgali üzerine Mustafa Kemal karşı bir hamle yaparak Bilecik'i İngiliz işgalinden kurtarıyor. Böylece, demir yolu ağına sahip olan güvenli bölge Türklerin eline geçmiş oluyor. İstanbul'dan Ankara'ya geçişte Bilecik güzergahı yoğun olarak kullanılıyordu. Meclisin Ankara'da kurulmasının ardından Sevr Antlaşmasını Türklere kabul ettirmek amacıyla İtilaf Devletleri, Yunan ordusunu harekete geçiriyor. Yunan işgaline karşı duran ve düzenli ordunun kurulmasında ilk birlikleri oluşturan güçlerin başında Ertuğrul Grubu geliyordu. Birinci İnönü Muhaberesi'nden 6 ay önce Batı Cephesi'ni teftişe gelen Mustafa Kemal'in, Bilecik'teki Milli Mücadele desteğinden son derece memnun ayrıldığını biliyoruz. İstanbul hükümeti ile Mustafa Kemal, 5 Aralık 1920'de Bilecik İstasyonunda bir görüşme yapıyor ancak İstanbul'dan gelen heyetin, Sevr Antlaşmasını imzalamayı teklif etmesi üzerine Mustafa Kemal görüşmeyi sonlandırıyor. Bilecik, Ankara'ya geçmek için bir kapı konumundaydı. Bütün savaşların gerçekleşmiş olduğu Bilecik coğrafyası kurtuluş mücadelesinde Yunanlılara karşı 3 ayrı hatta savaşıyor ve bu hatlarda büyük çapta direniş göstermiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadeleyi Bilecik'ten yönetiyordu diyebiliriz."

Daha sonra Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Bilgin'e, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin amblemi bulunan tabak hediye etti.

Konferansta, Bilecik Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdülhalık Bakır, öğretim görevlileri ve öğrenciler hazır bulundu. - Bilecik

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk İstanbul Bilecik Söğüt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title