Haberler

Swot Analizi Çalışmaları

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
17.05.2024 05:28

İşletmeler ve kişiler hayatlarının belirli dönemlerinde mutlaka mevcut durum analizi yaparak yollarına devam etmeliler. Özellikle şirketler karar alma aşamalarından önce detaylı analizlerde bulunurlarsa doğru karar alma ve sürdürülebilir başarıya ulaşmış olurlar. Swot Analizi çalışması da bu mevcut durumu analiz eden yönetim araçlarında birisidir.

Şirket, birey, sektör olarak; güncel durumumuzu ortaya koyarken, geleceğe dair projeksiyonlar oluştururken, rakiplerimizi analiz ederken bu analizden yararlanabiliriz.

Bu çalışmayı yaparken hiçbir kısıt koymadan; bireysel olarak kişinin kendisi ve tanıyanları tarafından, işletmelerde de şirket çalışanları ve gerekirse de dış destek veren profesyoneller tarafından güçlü ve zayıf yönler yazılı hale getirilmelidir.

Bunun için manuel veya bilgisayarda hazırladığınız formları, ilgili personellerinize dağıtın ve şirketin güçlü-zayıf yönleri ile işletmenin dışındaki alanları kapsayan fırsat-tehditleri yazmalarını sağlayın. Yazılan tüm görüşleri bir rapor halinde birleştirip, işletmenin swot analiz raporunu oluşturabilirsiniz.

Mevcut durumu belirledikten sonra oluşan rapor detaylı incelenmeli ve yönetim olarak şirketin; güçlü yönlerinin muhafaza edilmesi, zayıf yönlerin de güçlü hale getirilmesi için stratejiler belirlenmelidir. Bunun gibi, işletme için tehdit teşkil eden dış etmenler ile yine dışarıda işletme açısından fırsat oluşturacak alanlar net olarak belirlenmeli ve bu konuların üzerine aksiyon planları oluşturularak gidilmelidir.

Örneğin; şirketin sermaye gücü, ortaklık yapısı, insan kaynakları uygulamaları güçlü yönleri olabilir. Bu alanlarla ilgili olumlu uygulamalara devam edilmezse bu alanların bir kısmı veya tamamı zayıf yönümüz olarak karşımıza çıkabilir. Yine işletmemiz için tehdit olarak görülen; ekonomik krizler, artan lojistik maliyetleri, depolama ve işyeri kira giderlerini fırsata çevirme ile ilgili stratejiler belirlenmelidir.

Oluşturduğumuz Swot Analizi Raporu doğrultusunda gerçekleştirilecek çalışmalarla ilgili, aksiyon planı oluşturulmalı ve yürütülecek tüm çalışmalar yönetim ekibine zimmetlenmelidir. Her yönetici kendisine verilen görevle ilgili olarak hareket planı belirlemeli ve gerçekleştirdiği çalışmaları yönetime aylık olarak raporlamalıdır. Bu süreç sürekli işletildiği zaman kurumların zayıf yönleri güçlenecek; işletme için dışarıdaki tehditler büyük ölçüde fırsatlara dönüşecektir.

Güçlü ve zayıf yönler ile fırsatlar ve tehditleri belirlerken mevcut durumu ele alarak gerçekçi davranmak bu çalışmanın başarısında en önemli unsur olacaktır.

Hazırlama Yöntemi:

Analiz raporunu hazırlarken objektif davranılmalı, olabildiğince tüm çalışanların görüşü alınmalı ve hazırlayan yöneticilerin etkisi altında bir rapor oluşturulmamalıdır. İşletmenin mevcut fotoğrafı çekilmelidir. Bu sayede şirket geleceğe doğru adımlarla ilerleyebilir.

Sektöre ve işletmeye hakim olan kişilerin tarafsız değerlendirmesi oldukça faydalı olacaktır. işletmeye tam olarak hakim olabilmek için de; tüm alanlarla ilgili gerekli raporlar elde edilmeli ve incelenerek objektif değerlendirme yapılmalıdır. Hatta, işletmenin içerisinde bulunduğu piyasayı da iyi bilmek gerekiyor.

Analiz çalışmalarına katılacaklara konuya daha hakim olan yöneticiler eğitim vererek, ekibin bilinçli hareket etmesi sağlanabilir.

Örnek Bir Çalışma:

Bir tekstil işletmesinin Swot Analiz çalışması aşağıdaki gibidir:

Güçlü Yönler (S):

Tasarım gücü, koleksiyon genişliği, personel kalifikasyonu, sermaye yapısı, ortaklık yapısı, firma sahibinin vizyonu, e ticaret alt yapısının hızlı gelişimi, reklam çalışmaları, Avrupa pazarında marka bilinirliği … vb.

Zayıf Yönler (W):

Dijital pazarlamanın yetersizliği, kalite eksikliği, dış piyasada satış yapamama, kalifiye personelin ayrılması, … vb.

Fırsatlar (O):

Avrupa pazarına girebilecek tasarım, yetkin personellerle çalışma, sosyal medya çalışmaları, yeni teknolojileri elde etme, sektördeki devlet destekleri … vb.

Tehditler (T):

Savaşlar, ekonomik problemler, konaklama ve lojistik maliyetlerinin artması, rakiplerin stratejileri, ürünlerin rakipler tarafından taklidi, ülkenin ekonomik durumu, komşu ülkelerle ilişkiler … vb.

title