Haberler

İçsel huzur ve bilgelik

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
29.03.2022 05:58

En çok neye ihtiyaç duyuyorsunuz? İçsel huzur ve bilgelik aradığınız şey olabilir mi? Eğer öyleyse okumaya devam edin lütfen. Bugünkü yazımda bu konuda düşüncelerimi paylaşacağım.

Size en çok huzur veren ortamları düşünün ve mümkün olursa o ortamlarda daha çok zaman geçirmeye çalışın. Kendi adıma yeşil ve mavi renklerin bana huzur verdiğini söyleyebilirim. Hazır havalar ısınmaya başlamışken sevdiğiniz bir deniz kıyısında ya da güzel bir parkta yarım saat zaman geçirmek emin olun size iyi gelecektir.

Özgürlük hissi de huzuru besleyen bir duygudur. Daha özgür hissetmek için hayatınızda nasıl düzenlemeler yapabilirsiniz? Bu sorunun cevabının önemli olabileceğini düşünüyorum.

Hayatımızdaki insanlar da huzurumuzu belli ölçülerde etkiliyorlar, kimlerle daha fazla görüşüp kimlerle daha az buluşmak istediğinizi de değerlendirebilirsiniz. Bilge ve huzurlu insanlarla daha fazla zaman geçirmenin yollarını araştırın.

Bilgelik dediğimde aklıma ilk gelen şeylerden birisi de nerede duracağımızı bilmek oluyor. Elbette isteklerimizin gerçekleşmesi için kendimizi ve şartları belli noktalara kadar zorlayabiliriz, diğer yandan nerede durup vazgeçmesi gerektiğini, nerede daha fazla emek vermenin başarıya götüreceğini hissedebilmek önemli bir meziyet, ben buna bilgelik adını veriyorum, kesin bir formülü yok, teorik bilgiden ziyade gerçek hayat yaşanmışlıkları ile oluşuyor.

Ruhumuzu beslemeyi ihmal etmemek de içsel huzur ve bilgeliğin önemli bir parçasıdır. Günde bir saat, bilemedin yarım saat ruhunu beslemeli insan. Ben en çok yeni bilgiler edindiğimde ruhumu besliyorum.

Ait hissetmek de insanı huzurlu yapabiliyor. Kendinizi ait hissettiğinizde köklerinden güç alan bir ağaç gibi uzanıyorsunuz gökyüzüne, ağaçların hep huzurlu ve bilge bir yönü olduğunu düşünürüm, bazen bulduğum geniş gövdeli yaşlı ağaçlara sarılırım ve onları dinlerim.

Sade bir yaşam sürebilmek, gereksiz israftan kaçınmak gibi unsurları da var elbette huzurun ve bilgeliğin. Çok sevdiğim bir söz var, mutluluk; ne kadar çok şeye sahip olduğumuz ile ilgili değil ne kadar az şey ile idare edebildiğimizdir şeklindeydi hatırladığım kadarıyla. Sağlıklı bir nefes almak, gülümsemek ve neşelenmek, güzel şeyleri desteklemek mutluluktur aynı zamanda.

Ve elbette yardımlaşmak, paylaşmak, bir gülümsemenin nedeni olmak hem mutluluğun hem de huzur ve bilgeliğin kapısını aralar.

Daha mutlu ve huzurlu hissedeceğimiz bilgece günlere doğru ilerlemek dileğiyle sevgi ile kalın.

title