Haberler

Enerjimizi yüksek tutmanın önemi

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
07.04.2021 04:46

Çok sık duyduğumuz bir önermedir; insan başına gelecekleri seçemez ama bir şey başına geldiğinde nasıl tepki vereceğini seçebilir. İstisnai durumlar elbette olacaktır, diğer yandan genel olarak bakıldığında doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Peki biz nasıl tepki veriyoruz? Genellikle duygu durumumuza yani enerjimize göre reaksiyon gösteriyoruz. O halde genel olarak enerjimizi belli bir seviyenin üzerinde tutarsak daha olumlu ve yapıcı tepkiler verebiliriz diyebiliriz.

Bu durumda herkesin kendisi için cevaplaması gereken iki soru ön plana çıkıyor, benim enerjimi artıran ve azaltan şeyler genel olarak neler, enerjimi artıran şeyleri daha fazla ve enerjimi azaltan şeyleri daha az yapmanın yöntemleri neler olabilir?

Aklıma gelen bazı örnekleri sıralayacağım ama herkesin kendi hayatını göz önüne alarak kendi çözüm reçetesini oluşturmasında büyük yarar görüyorum.

Sağlıklı olduğumuzda, sağlığımızı korumak için bir şeyler yaptığımızda enerjimiz yüksek olur, örneğin sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak gibi. Bunun yanı sıra zamanımızı ve paramızı iyi yönetiyor olmak da enerjimizi yükseltir. Ayrıca elbette sevgi bağlarına sahip olmak, sevmek ve sevildiğimizi hissetmek, iletişimde olmak da benzer bir etki yaratır.

Biraz daha detaya girecek olursak; stresi iyi yönetemeyen insanların enerjisi düşük olacaktır. Anda kalma becerileriniz düşük ise ve buna ilaveten sürekli olarak değiştiremeyeceğiniz bir geçmişi düşünme alışkanlığınız var ise enerjiniz de yükselmez. Yaşadığınız olayları kişisel olarak algılamak ve/veya alınganlık huyunuz var ise yine işiniz zorlaşır enerji anlamında. Benzer şekilde mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olmak da zaman zaman sizi zorlayacaktır.

Üretmek, insanı zararlı düşüncelerden uzak tutar, üreterek enerjinizi yükseltebilirsiniz. Çözüm odaklı olmak, soruna değil çözüme odaklanmak da işe yarar. Dedikodudan ve enerjinizi düşüren konuları konuşmaktan imtina edip yararlı olabilecek güzel konulardan, umut veren gelişmelerden bahsederseniz de enerjiniz artabilir. Ayrıca herkesi memnun etmeye çalışmayı bıraktığınızda ve hayır demeyi öğrendiğinizde de enerjiniz yükselecektir.

Hepimize enerjimizin yüksek olacağı güzel bir dönem dilerim.

Sevgi ile kalın.

title