Haberler

Metaversede hukuk ve nft avukatlığı

Av. Arb. Mahmut Altınel

Av. Arb. Mahmut Altınel

Avukat-Arabulucu / Altınel Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu
11.02.2022 01:16

Metaverse ile birlikte fiziki mekanların önemi ortadan kalkıyor. Bununla birlikte fiziki avukatlık ofislerinin yerini sanal evren büroları alabilir. Sosyal medya, internet alışverişi, toplantı, eğitim dahil bir çok alanda sanal evren bizi bekliyor. 2 Boyutlu internetin yerini 3 ve daha çok boyutlu internet alıyor.

NFT (non-fungible token) ile birlikte digital eserlerin fikri ve sınai haklarında yeni bir boyuta geçiyoruz. Eserlerin sahipliği artık blockchain (blokzincir) ağlarında değişmez şekilde kayıt altında. NFT ile özgün ve değişmesi mümkün olmayacak şekilde sahiplerinin koruması altında alınıyor. Sanat eserleri, fotoğraf, video, müzik, tweet, bir internet sayfası, digital görseller, sosyal medyada oluşturduğunuz kitap, yazı, hikaye, öykü dahil bir çok eseri artık NFT ile olma özelliği sağlayabilirsiniz.

NFT projeleri, büyük kripto para borsalarında çok ilgi görmeye başlaması yeni bir evren için hazırlık olduğunun ispatı.

Metaverse evrenine internet dünyasına WEB 3.0 ile geçtiğinde, sabit sunucularda kontrol altına alınan internetin yerini Blokchain ağlarında olan internet dünyasında, dijital varlıkların önemi daha çok artacaktır.

Alışveriş sitelerinin yaygınlaşması ile birlikte fiziki mağazaların önemi çok azaldı. Artık ünlü bir caddede mağaza sahibi olmak yerine Google'da önde çıkan alışveriş sitesi olması daha kazançlı. Şimdi 2 boyutlu alışveriş siteleri, fiziki mağazalar gibi tarihe karışıp yerlerini deneyim yaşayabileceğiniz 3 boyutlu metaverse mağazaları alacaktır. Metaverse ile birlikte, VR gözlükler ve giyilebilir araçlarla fiziki olarak hareket etmeden bu sanal evreni gezebileceksiniz.

Dış dünya ile ekranlar sayesinde bağlantımız azalmıştı, şimdi tamamen dış dünyadan kopabiliriz. Tüm bu yenilikler, beraberinde hukukunda değişmesine neden olacaktır. Adliyelerde hakaret suçları dosyaları, sosyal medya ile patlama yapmış durumda. İnternette işlenen dolandırıcılık, tehdit, şantaj, bilişim sistemlerine girme, cinsel suçlarda inanılmaz bir artış var.

Metaverse evreninde ne gibi suçlar bizi bekliyor? Metaverse hukuku, metaverse avukatı nedir?

Metaverse evreninde hukuk nasıl şekillenecek? NFT hukuku nedir, NFT avukatı nedir?

Sanal evrende sanal kimlikler, kişilik haklarının birer parçasına dönüşebilir. Avatarlar, kullanıcı adları, profilleri içeren sanal kimliklerle, sanal evrende var olacağız. NFT'ye dönüştürülmüş ve yüzbinlerce hatta milyonlarca $ eden kıyafetler, takılar, tasarım otomobillerle bu evrende dolaşan zenginleri göreceğiz. Ne kadar değerli NFT'ye sahipseniz bu sanal evrende yeriniz o kadar olacaktır.

Ne yazık ki, sanal evrende de sosyal adaletin daha da olmadığı bir evren oluyor. Dünyanın en ünlü markaları, artık NFT ürünler ürütmek zorunda. İnsanlar zamanlarını bu evrende daha çok geçirecekleri için, BUGATTİ en hızlı NFT otomobile kime satacak kim bilir?

Bu hızlı dönüşümle beraber, sanal hırsızlık vakaları daha çok artacaktır. Metaverse'nin en prestijli caddesi acaba hangi ülkede olur? Bu caddenin en ünlü cafesini işleten marka kim olacak? Misafirlerine sanal olarak bir çok ürün sunacaktır. Kesinlikle girişte, kripto para ile ödeme yapmak zorunda bile kalabiliriz. Sanal kast sistemi kuruluyor diye söylesem yalan olmayacak.

WEB 2.0'da bile suçluları tespit edip yakalamak bazen mümkün olmuyor. Bir otorite tarafından kontrol edilmesi ve denetlenmesi zor olan WEB 3.0 dünyasında güvenliğin önemi kat ve kat artıyor. NFT şifrelerinin korunması, kripto paraların saklanması daha önemli hale geliyor. Aksi halde, metaversenin Champs-Élysées caddesinde bir sanal evren psikopatı tarafından soyulabiliriz.

Sokakta yürürken her yerde gördüğümüz Avukatlık Büroları, bu caddelerde görebileceğiz. Fiziki bir mekanda olmadan, toplantılar yapıp vekaletle yetki verilebilir. Ama bu sanal evrenin mahkemeleri, yargıçları, savcıları kim olacak? Fiziki mahkemelerle sanal evrende yaşanan uyuşmazlıkları çözmemiz hiç kolay değil.

Akıllı sözleşme (Smart contract) yazan yazılımcılar, bu alanda bilgi ve tecrübe sahibi avukatlar çok önemli hale geliyor. Sanal evrende, yaşanan uyuşmazlıklar konusunda yargının yeterli altyapıya sahip olması pek kolay değil. Bu evrende, devletlerin otoritesinden çıkmış, bir otorite tarafından kontrol edilmeyen, merkezisizleşmiş bir internet dünyasında suçluları bulmak, uyuşmazlıkları çözmek pek kolay gözükmüyor.

Bu evrenle ilgili büyük oyuncular, milyar $ yatırımlar yapıyor. Gelecekte metaverse, blockchain, WEB 3.0, NFT, token, kripto para, smart contract adını daha çok duyacağız. Sözlere, hukuksal sözleşmelere, yazılara, senetlere, değil akıllı sözleşmelerin blokzincirdeki gücüne inananların sayısı her geçen gün çoğalıyor. Bu kontratları yazılımsal olarak gözden geçiren kişi ve kurumlar çok önemli hale gelecektir.

Avukatlar bu dünyanın neresinde var olacak hep birlikte göreceğiz.

Av. Arb. Mahmut ALTINEL

www.altinelhukuk.com

title