Haberler

Uyuşturucu Maddenin Neden Olduğu 941 Ölümün 564'ünün Bonzaiden Olduğu Ortaya Çıktı

Güncelleme:

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin 2017 verilerine göre, uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle 941 kişi hayatını kaybederken, bunların 564'ünü bonzai oluşturdu.

Türkiye genelinde uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle 2017'de 941 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin yüzde 60'ı sentetik kannabinoid (bonzai) nedeniyle can verdi. Ölenlerin yüzde 96.6'sının erkek, yüzde 3.4'ünün kadın olduğu belirlendi.

TÜRKİYE 2018 UYUŞTURUCU RAPORU HAZIRLANDI

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesindeki Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2017 verileri kullanılarak, "Türkiye 2018 Uyuşturucu Raporu"nu hazırladı. Kamuoyuna duyurulan raporda, Adli Tıp Kurumu'ndan (ATK) doğrudan madde bağlantılı ölüm verileri (MBÖ) eklenerek güncellendi.

36'SI UÇUCU MADDE

Milliyet'te yer alan habere göre; otopsi kayıtları doğrultusunda hazırlanan raporda öne çıkan ifadeler şöyle:

- 2017'de meydana gelen 941 doğrudan narkotik madde bağlantılı ölümün 36'sı uçucu madde kullanımı sebebiyle oldu.

- 2017'de ölenler 20 farklı ülke uyruğunda. Ölenlerin 886'sı (yüzde 94,2) Türkiye Cumhuriyeti uyruklu.

- 2013'te 232 olan doğrudan MBÖ, 2014'te yüzde 114 artışla 497, 2015'te yüzde 19 artışla 590, 2016'da yüzde 56 artışla 920 oldu.

2017'DE DÜŞÜŞ VAR

- 2017'de MBÖ yüzde 2,3'lük artışla 941 oldu. Son 5 yılın en düşük artış yüzdesi 2017'de gerçekleşti. Raporda, "Düşüşe neden olan faktörlerden biri de arzla mücadele çalışmalarının yoğunluğu ve etkinliğidir" denildi.

- Ölenlerin yüzde 96.6'sı (909) erkek, yüzde 3.4'ü (32) kadın.

YAŞ ORTALAMASI 31.98

- 2017'de madde bağlantılı ölümlerin yaşları incelendiğinde, en yaşlı ölümün 78 yaşında ve (1) kişi olduğu görüldü. En genç ölüm vakası, 14 yaşında üç kişide uçucu madde kaynaklı gerçekleşti.

- Ölümlerin yaş ortalaması 31.98 olarak tespit edildi. En yoğun ölüm gerçekleşen yaş grubu 25-34 yaş (yüzde 36.5) aralığı.

- Ölümlerin 12'si 15-64 yaş aralığının dışında.

ÖLÜMLERİN 564'Ü BONZAİ KAYNAKLI

- 2017'de 941 madde bağlantılı ölüm olayının yüzde 60'ında (564) sentetik kannabinoid mevcut. Sentetik kannabinoid (bonzai) görülen 564 ölümün 247'sinde (yüzde 49) ölüm tek başına bu maddeden kaynaklandı.

- 2017'de meydana gelen MBÖ vakalarının yüzde 61.1'i (575) çoklu madde kullanımından kaynaklandı. 2016'da ise bu oran yüzde 46.3 (426) oldu.

200'E YAKIN ÇEŞİT

Raporda, "bonzai"ye ilişkin şu çarpıcı ifade yer aldı: "2017'de gerçekleşen MBÖ profilinin yarısından fazlasına neden olan bonzainin 200'e yakın kimyasal çeşidi bilinmektedir. Ülkemize yasadışı yollarla başta Çin'den getirilen hammaddenin çözülmesi oldukça kolaydır. Çoğaltılması için profesyonel laboratuvar gerekmemektedir. İçine haşere ve tarım ilacı gibi zehir katkılar eklenmektedir. Ada çayı, damiana çayı, yavşan otu, kekik, kalitesiz esrar, kına, hint kınası, kimyon gibi bitkisel ürünlere spreyleme yoluyla emdirildiği gibi, kağıt üzerine de spreylenmiş olarak ele geçirilmiş örnekleri mevcuttur. Bitkisel ürünler ve bazen de esrar üzerine spreylenmesi, kullanıcılarda sentetik (kimyasal) olmadığı yönünde güçlü kanaat oluşturmaktadır. Tüm bunlar kullanıcılar için ölüm riskini artırmaktadır."

"TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMALI"

Daire Başkanı İbrahim Seydioğulları, uyuşturucu ile mücadelede karşılaşılan sorunların çözümü için alınacak tedbirler kadar toplumsal bilincin oluşturulması ve farkındalığın artırılması büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

"TÜM DÜNYA ÇOCUKLARINI KENDİ ÇOCUKLARIMIZ OLARAK GÖRÜP ÇALIŞIYORUZ"

Seydioğulları, Türkiye'nin uyuşturucu satıcıları için stratejik bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Bunu bilerek ve tüm dünya çocuklarını kendi çocuklarımız olarak kabul ederek çalışmalarımızı çok yönlü, bütüncül anlayışla sürdürmekteyiz" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye 3.Sayfa Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (6)

GENÇLER OKUYUN!:

BEN ŞU AN 30 YAŞINA YAKLAŞTIM ŞU ÖMRÜMDE BAŞIMA GELMEYEN KALMADI AKLINIZA GELEN NEREDEYSE HERŞEY İNANIN YAZSAM ROMAN OLUR GERÇEKTEN ROMAN OLUR AMA O KADAR OLUMSUZLUKLAR YAŞADIM Kİ ŞU HAYATTA HEP GÜLDÜM AĞLADIĞIM ZAMANDA ÇOK OLDU AMA HİÇ BİR ZAMAN MADDE FALAN KULLANMADIM YAŞADIĞIM YERDE ANKARA ALTINDAĞ. . ! ŞİMDİ KİMSE DEMESİN BENİM DERDİM ŞU BENİM DERDİM BU BOŞUNA İÇMİYORUZ FALAN YANİ UZUN LAFIN KISASI KENDİNİ BİLEN İNSAN ADAM OLAN İÇMEYECEK İNSAN ZATEN ZORLASALARDA VURSALARDA YİNE İÇMEZ YAZIK. . . !

5
0
yanıtYanıtla
PAPATYA:

Ya elazığlı seni tebrik ediyorum gerçekten çok zekice düşüncelerin demekki yani ekmek alma pasta al der gibi oldu bu

0
0
yanıtYanıtla
yobazsavar:

BİRER BİRER. . .

0
0
yanıtYanıtla
Misafir:

Yazık bu gençlere

0
0
yanıtYanıtla
papatya:

Sen uçmuşsun elazığlı

0
0
yanıtYanıtla
ADALET HUKUK GEÇİM SIKINTISI PARASIZIK VS VS:

MALESEFF ÜLKE ŞARTLARI ÇOK MÜSAİT ADAMLAR ÖLMEK İÇİN KENDİNİ GÖZDEN ÇIKARIYOR

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title