Haberler

Türkiye'den İran'da Büyük Ekonomik Atılım İlk Türk Ticaret Merkezi Tahran'a Kuruldu (1)

Türkiye'nin ilk Türk Ticaret Merkezi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin açılışını yaptığı İran'ın başkenti Tahran'a kuruldu.

Türkiye'nin ilk Türk Ticaret Merkezi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin açılışını yaptığı İran'ın başkenti Tahran'a kuruldu. 4500 metrekarelik bir alanda kurulan merkez, Tahran'da açılan ilk yabancı ticaret merkezi özelliğini taşıyor.

Siyasi ve ekonomik kalabalık bir heyet başkanlığında Tahran'a gelen Bakan Zeybekçi, Tahran'daki merkezin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 20 farklı ülkeye benzeri ticaret merkezleri kurmayı planladıklarını ifade etti.

Bakan Zeybekçi, Bu projeyle, Türk ihracatçılarımızın, üreticilerimizin, sanayicilerimizin bir merkezde toplanması ve bunların da hükümetimiz tarafından desteklenmesi hedefleniyor. Biz bunu ilk önce yakınımızdan, komşumuzdan ve kardeş ülke İran'dan başlamayı tercih ettik. Bu amaçla ilk ticaret merkezimizi de İran'da açıyoruz, çünkü biliyoruz ve inanıyoruz ki İran'la Türkiye birbirinin rakibi iki ülke değil, birbirini tamamlayan iki ülkedir diye konuştu.

Bakan Zeybekçi, Tahran'daki Türk ticaret merkezinin 4500 metrekarelik geniş bir alanda inşa edildiğini belirterek, Biz ilk ticaret merkezimizi Tahran'a açıyoruz, bu Tahran'da açılan ilk ticaret merkezi. Tahran'da böyle bir ticaret merkezi başka hiç bir ülkeye ait yok dedi.

Hedef 50 milyar dolarlık ticaret hacmi

Bakan Zeybekçi, iki ülkenin hedeflediği ticaret hacmi için Cumhurbaşkanımızın ve İran cumhurbaşkanının bize koymuş olduğu hedef 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmak, ardından 50 milyar dolarlık dış ticaret hedefine doğru yol almak dedi.

Tercihli ticarette ikinci aşamaya geçildi

Konuşmasında iki ülkenin 2015 yılının Ocak ayında başlattığı tercihli ticaret sistemine de değinen Bakan Zeybekçi, Tercihli ticaret anlaşmamızın ikinci aşamasına geçtik. 265 ürünlük tercihli ticaret anlaşmamıza 120 ürün daha ekledik ifadelerini kullandı.

Asıl hedef tüm ticaretin serbest hale getirilmesi

Ekonomi Bakan Zeybekçi, Tahran'daki temasları kapsamında, İran İletişim ve Bilgi Teknolojisi Bakanı ve Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eş Başkanı Mahmud Vaizi ve  İran Maden, Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile heyetler arası görüşmede bulundu.

Mahmud Vaizi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Zeybekçi, uzun vadede İran'la tüm ticaretin serbest hale getirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Zeybekçi, Tercihli ticaret konusuna uzun vadeli bakıyoruz ve asıl hedefimiz tüm ticaretin ve tüm ürünlerin serbest hale getirilmesidir. Öncelikli hedef, sınır bölgelerindeki iki tarafın birbirinin tüm ihtiyacını karşılamasıdır dedi.

Büyük karar aldık

Basın toplantısında, tercihli ticaret anlaşmasına kısa vadeli bir bakış açısı içinde olmadıklarını söyleyen İranlı Bakan Vaizi, Tercihli ticaretle büyük bir karar almış olduk. İki ülke özel sektörünün iki devletin aldığı kararın herkesin yararına olacağını bilmeli dedi. - Tahran

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Tahran İran Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title