Haberler

Tunus Cumhurbaşkanı Said: "Tunus'un yatağından kalkması ve iyileşmesi gerekiyor"

Güncelleme:

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ekonomik ve sosyal krizle başa çıkmaya çalışan ülkenin toparlanması gerektiğini belirterek, "Tunus'un yatağından kalkması ve iyileşmesi gerekiyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ekonomik ve sosyal krizle başa çıkmaya çalışan ülkenin toparlanması gerektiğini belirterek, " Tunus'un yatağından kalkması ve iyileşmesi gerekiyor." dedi.

Başkent Tunus'ta 9 Nisan Şehitler Günü'nün 83. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törene katılan Cumhurbaşkanı Said, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Said, " Tunus, hasta yatağında ve doktor ilaç almak için eczaneye gidiyor. İlaç ise saygıdeğer bir meclis ve sorumluluk bilinci yüksek bakanlar." dedi.

Ülkenin toparlanması gerektiğini ifade eden Said, " Tunus'un yatağından kalkması ve iyileşmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Tunus'taki devlet kurumlarının işleyişini değerlendiren Said, şu ifadeleri kullandı:

"Devlet kurumlarının uyumu ve devamlılığı, anayasanın amaçları doğrultusunda sağlanır. Zira, anayasa hükümetin yönetim aracı değil, devlet otoritesi ve vatandaşlar arasında özgürlüğü sağlama ve dengeyi kurma aracıdır."

Tunus'ta devlet erkleri arasındaki gerilim

Cumhurbaşkanı Said, Başbakan Hişam el-Meşişi'nin 16 Ocak'ta meclisten güvenoyu alan kabine revizyonunun anayasal olmadığını savunuyor. Konuyu çözme yetisine sahip 2014 Anayasası'nın öngördüğü Anayasa Mahkemesinin henüz kurulamamış olması da krizi derinleştiriyor.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimi için meclisteki yeterli oy sayısını 145'ten 131'e düşürmeyi öngören ve Tunus meclisinin oy çoğunluğuyla kabul ettiği yasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi. Yerel basında, söz konusu adımın devlet erkleri arasındaki gerilimi tırmandırabileceği yorumu yapıldı.

Arap Baharı isimli sürecin ardından demokrasi, kişisel hak ve özgürlükler anlamında birçok başarıya imza atan Tunus, Kovid-19 salgınının getirdiği ekonomik ve sosyal olmak üzere iki krizin çözüm yollarını arıyor. Ekonomide büyük bir gerileme içinde olan ülkenin farklı bölgelerinde zaman zaman gösteriler düzenleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Tunus Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

8 Mayıs Boğa Yeniayının Burçlara Etkisi: Yeni Başlangıçlar, Fırsatlar ve Yenilenme Zamanı FED faiz kararı toplantısı ne zaman, saat kaçta açıklanacak 2024? FED faiz kararı ne olur? 10 Mayıs hangi burç? 10 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 10 Mayıs tarihi hangi burç olur? 18 Mayıs tatil mi? 18 Mayıs'ta okullar tatil olacak mı? 18 Mayıs hangi güne denk geliyor? GALATASARAY, ZAHA'YI GÖNDERİYOR MU? Okan Buruk kararını verdi: ZAHA TRANSFER Mİ OLUYOR? #9917 Amasya Belediyesi hangi parti? Amasya Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bekçilik alımı ne zaman 2024? 1. Dönem bekçilik alım başvuru şartları nedir, başvuru tarihi belli oldu mu? TRABZONSPOR İLK 11'LERDE KİM VAR? Trabzonspor, Fatih Karagümrük maçında ilk 11'ler kim? #9917 TRABZONSPOR - FATİH KARAGÜMRÜK MAÇI SAAT KAÇTA? #9917 Trabzonspor Fatih Karagümrük maçı HANGİ KANALDA? CANLI İZLE! AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ açıklandı mı? #128204 AÖF final sınavları ne zaman? Talasemi nedir? Talasemi hastalığı tedavisi nedir? Antalyaspor'un yeni teknik direktörü kim oldu? Alex de Souza ile anlaştılar mı? İnci Taneleri hangi gün? İnci Taneleri dizisi ne zaman, hangi kanalda yayınlanıyor? İnci Taneleri yayın bilgileri! Buse Varol kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buse Varol kaç yaşında, nereli? Buse Varol biyografisi! Fenerbahçe en son ne zaman şampiyon oldu? Fenerbahçe en son şampiyon olduğunda altın ne kadardı? Dolar ve euro kaç TL'ydi?
title