Haberler

Tc Kimlik No'lu Nüfus Káğıdı İçin İzdiham

Yüksek Seçim Kurulu'nun (Ysk) Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaralı Bir Kimlikle Oy Kullanma Zorunluluğu Getirmesi Üzerine Vatandaşlar Nüfus Müdürlüklerine Akın Etti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı bir kimlikle oy kullanma zorunluluğu getirmesi üzerine vatandaşlar nüfus müdürlüklerine akın etti.

YSK’nın bu kararı almasında ilçe seçim kurullarından gelen başvurular ile seçmen sayımıyla ilgili tartışmalar etkili oldu.

YSK kaynaklarının verdiği bilgilere göre ilk kez bu seçimde seçmen kütükleri Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne göre sıfırdan yeniden yazıldı ve güncelleştirme sonunda seçmen sayısı 6 milyon artarak 48 milyon 6 bin 650’ye ulaştı. Parmakların mürekkeple boyanmayacağını bu seçimde, seçmen sayısıyla ilgili tartışmalar bitmedi. Bunun üzerine YSK, kimlik numarasıyla ilgili kararı aldı. Bunun yanı sıra YSK’ye, il ve ilçe seçim kurullarından "Özellikle köy ve kasabalarda yaşayan birçok seçmenin nüfus cüzdanlarında halen TC kimlik numarası yok. Bu kişiler oy verme sırasında üzerinde TC kimlik numaraları bulunan Yeşil Kart ve Sağlık Karnesi gibi belgelerle oy kullanabilecek mi?" diye başvurular oldu. Bunun üzerine YSK, 29 Mart yerel seçimlerinde, "T.C. kimlik numarası taşıyan, nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi gibi seçmenin kimliğini tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmi nitelikteki belgelerden" birisinin sandık kurulu başkanlarına verilerek oy kullanılabileceği kararı aldı.

İçişleri: 80 milyon nüfus cüzdanı verildi

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 28 Ekim 2000’den bu yana üzerinde kimlik numarası bulunan yaklaşık 80 milyon nüfus cüzdanı verildi. Bakanlık yetkilileri, seçmen yaşına gelmiş vatandaşların kaçının yeni kimlik cüzdanı olmadığını bilmiyor. Bilgisayar sisteminde böyle bir yazılım bulunmadığını belirten bir yetkili, şu bilgiyi verdi: "80 milyon rakamı kafaları karıştırmasın. Bir vatandaş kayıp veya başka nedenlerle birkaç kez nüfus cüzdanı değiştirebiliyor. Bu nedenle rakam genel nüfustan fazla çıkıyor. Türkiye’nin nüfusunun 70 milyon olduğu düşünülürse kimlik numarasız nüfus cüzdanı olanların sayısının 10 milyonu bulacak kadar olmadığı ortaya çıkar."

Akın ettiler

SEÇİMDE oy kullanamayacaklarını anlayan vatandaşlar yurdun çeşitli yerlerinde il nüfus müdürlüklerinde izdiham yarattı. Bolu, Elazığ, İstanbul’da TC kimlik numaraları nüfüs kağıdı almak için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, seçime çok kısa bir süre kala bu kararın alınmasını eleştirdiler.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title