Haberler

TBMM İçtüzüğü Değişikliği

Anayasa Mahkemesi'nin, TBMM İçtüzüğünün, "Temel Yasa" ile İlgili Maddesinin Bir Paragrafını İptal Etmesinden Doğan Boşluğu Doldurmak Amacıyla, AKP Grup Başkanvekillerinin Verdiği, "TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılması Hakkındaki" Teklif Anayasa Komisyonu'nda Benimsendi.

-Anayasa Mahkemesi'nin, TBMM İçtüzüğünün, "temel yasa" ile ilgili maddesinin bir paragrafını iptal etmesinden doğan boşluğu doldurmak amacıyla, AKP Grup Başkanvekillerinin verdiği, "TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılması Hakkındaki" teklif Anayasa Komisyonu'nda benimsendi.

ANKARA (ANKA)Anayasa Mahkemesi'nin, TBMM İçtüzüğünün, "temel yasa" ile ilgili maddesinin bir paragrafını iptal etmesinden doğan boşluğu doldurmak amacıyla, AKP Grup Başkanvekillerinin verdiği, "TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılması Hakkındaki" teklif Anayasa Komisyonu'nda benimsendi.

     TBMM Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı nedeniyle AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Eyüp Fatsa, İrfan Gündüz, Salih Kapusuz ve Faruk Çelik'in, "TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılması hakkındaki" teklifini görüştü.

TBMM SAKINCALI HALE GETİRİYOR

CHP'li komisyon üyeleri AKP'lilerin verdiği teklifi eleştirdiler. Komisyonda teklif üzerine söz alan CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, Meclis Genel Kurulu'nda temel yasaların hızlandırılmış bir şekilde geçtiğini bu yüzden kanunların Anayasa Mahkemesi'nde iptal edildiğini belirterek, " temel kanun esnek ifadelerle anlatılmış. Yasalar hükümetin isteğiyle süratle geçiyor. Sonra Anayasa Mahkemesi iptal ediyor. Cumhurbaşkanı tarafından iade ediliyor. Anayasa'nın sakıncalı görmediği şeyi biz TBMM olarak sakıncalı hale getiriyoruz" dedi.

Hükümetin, yasama faaliyetlerini asgariye indirmeye çalıştığını öne süren Araslı, "İktidar, 91. madde (temel yasa) aracılığıyla suskun demokrasiyi rejimin içine sığdırmaya çalışıyor. Biz yasama egemenliğini kullanamıyoruz. 91.maddeyle milletvekili katılımı sınırlı hale geliyor" diye konuştu.

KOMİSYONLARDA MUHALEFET YOK

CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya da teklif ile ilgili görüşlerini, " Hükümetin, Anayasa Mahkemesi'ne, Danıştay ve Cumhurbaşkanı'na tahammülü yok. Yasama faaliyetlerini öyle bir hale getirdiniz ki Başbakan sabah kalkıyor, 'çağırın tellalı bu işi bitirsin' diyor. Temel yasa komisyonlarda iktidar ve muhalefetin anlaşmasıyla çıkarılır. Bu durumda muhalefetin sesi kesilmeye çalışılıyor. Temel yasa 'Temelin yasası' oldu" şeklinde dile getirdi.

Görüşmelerin ardından teklif, AKP'lilerin oylarıyla komisyondan geçti. Teklif ile Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararı göz önüne alınarak, İçtüzüğün 91. madde kapsamındaki tasarı ve tekliflerin Genel Kuruldaki görüşmelerinde, milletvekilleri tarafından Anayasaya aykırılık önergeleri dahil her madde için iki önerge verilebilmesi öngörülmektedir. Siyasi parti gruplarına mensup milletvekillerinin birer önerge verme hakları saklı tutulmakta. TBMM'de ikiden fazla siyasi parti grubu bulunması durumunda ise her siyasi parti grubuna mensup milletvekillerinin birer önerge verme hakkı saklı tutulduğundan tüm siyasi parti grupları tarafından önerge verilmesi halinde, önerge sayısı ikiden fazla olabilecek. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title