Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda 2008 Yılı Bütçe Görüşmeleri

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Cezaevlerinin Şartlarının İyileştirildiğini, Orada Kalan İnsanları Meslek Sahibi Yaparak Hayata Kazandırmak İstediklerini, Meslek Sahibi Olup Cezaevinden Tahliye Olanların Bir Daha Suç İşlemediğini Belirtti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İse 8.5 Milyon Olan Havayolu Yolcu Rakamının 32 Milyona Çıktığını Açıkladı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, cezaevlerinin şartlarının iyileştirildiğini, orada kalan insanları meslek sahibi yaparak hayata kazandırmak istediklerini, meslek sahibi olup cezaevinden tahliye olanların bir daha suç işlemediğini belirtti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise 8.5 milyon olan havayolu yolcu rakamının 32 milyona çıktığını açıkladı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, bakanlığının bütçesi üzerinde milletvekillerinin eleştirilerini cevaplandırdı. Bakan Şahin, bakanlıkla ilgili hazırlanan bütün yasalarda Türkiye'de yetişmiş çeşitli üniversite öğretim üyelerinin önemli katkıları olduğunu belirtti. "Ülkemizin yetiştirdiği gerçekten bilgi birikimine sahip hukuk fakültelerinde öğretim üyeliği yapan hocalarımızın içinde bulunduğu komisyonlarda yapıldı" diyen Bakan Şahin, önümüzdeki günlerde hazırlığı tamamlanan bu yasalardan 'Borçlar Kanunu

ile Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın Meclis gündemine geleceğini hatırlattı. "Adalet Bakanlığı'nın bağımsız yargının görevini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için çalışmaları var" diyen Bakan Şahin, "Hakim ve savcılarımızın uygun mekanlarda yargı görevini yetire getirmesi. 949 fiziki mekanda adliyede yargı hizmetleri yerine getiriliyor. Sadece 155 tane adliyemiz müstakildir. 482 tanesi hükümet konakları içinde. Yeni adliye binaları yapıyoruz. 70 tanesi bitti. 30 tanesi açılışa hazır bir o kadarının

yapımı sürüyor, 9 tanesinin ihalesi hazır. 60'a yakın adalet binamızı ve sarayımızı da önümüzdeki dönem de hizmete alacağız. Bir prestij kurumu olan adliye saraylarımızı çağa uygun, kullanılabilir, vatandaşlarımızın içine girdiğinde huzur hissedebilecekleri, iftihar edebilecekleri adliye sarayları yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Yargılamanın adil ve sürekli bir şekilde yerine getirilmesi için bilişim yolundan faydalandıklarını kaydeden Bakan Şahin, "AB içinde en başarılı ülkelerden biri biziz. Çünkü zaman zaman AB ülkelerinden Adalet bakanları geliyor. Brifing veriyoruz. İngiltere Adalet Bakanı geldi ve UYAP'ın şu anki işletmesinin kendilerinde olmadığını söyledi" diye konuştu. Bakan Şahin, bir bilgisayar düğmesine basınca mahkeme salonuna bilgilerin geldiğini belirtti. Bakan Şahin, hakim ve savcıların maaşlarında kısa bir süre

önce düzenleme yaptıklarını belirterek, "Hakim ve savcıların özlük hakları konusunda bir yıl kadar önce hükümetimiz bir iyileştirme yapmıştı. Daha önceki hükümetimiz yüzde 40 oranında hakim ve savcılarımızın maaşlarında iyileştirme yaptı. Başbakanlık müsteşarına endekslenmişti" dedi.

Bakan Şahin, açıklamalarında cezaevlerinin birçoğunun çok kötü durumda olduğunu belirterek, "Birçoğu 40-50 sene önce yapılmış. İçine girdiğinizde burada insan kalabilir mi diyeceğiniz yerlerimiz var. 25 yeni modern cezaevi geçtiğimiz dönemde hizmete girdi, 19 tanesinin inşaatı devam ediyor, 16 tanesi projelendirildi" diye konuştu. Cezaevine girmiş insanları gözden çıkarılmış insanlar olarak görmediklerini, onları yeniden hayata kazandırmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Şahin, "Ceza infaz

kurumlarındaki insanlarımızı gözden çıkarılmış insanlar olarak görmüyoruz. Onları yeniden topluma kazandırma çabalarını sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bayrampaşa Cezaevi Müdürü'nün kendisine burada meslek sahibi olan insanların bir daha buraya dönmediklerini söylediğini belirten Bakan Şahin, "Burada tutuklu ve hükümlüleri bir sanatla meşgul edersek, bir sanat konusunda kendilerini yönlendirirsek onlar üzerine çok olumlu etki yapıyor, bu şekilde tahliye edilen hiç kimse buraya geri dönmedi. Bu bakımdan cezaevlerinde kalan insanları hayata yeniden kazandırmak için yeni bir çalışma içindeyiz. Cezaevleri şimdi sadece orada insanların cezalarını çektikleri

kurullar olmaktan çıktı, eğitim yoluyla kültürel faaliyetlerle çalışan kurumlar haline getirildi" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, milletvekillerinin bakanlığının bütçesi ile ilgili eleştirilerine cevap verdi. Demiryollarına yapılan yatırımın 6 milyon YTL'lik yatırım yaptıklarını ve bunun son 40 yılın yatırımının iki katı olduğunu belirtti. "Denizcilikte Türkiye altın çağını yaşıyor" ifadelerini kullanan Bakan Yıldırım, "Gemi inşasında 23. sırada iken, bugün 5. sıraya yükseldik. Geleneksel gemi inşacı ülkeleri arasında Türkiye yerine almıştır, yat imalatında Türkiye dünyada 3. olmuştur. Türk

bayraklı gemilerimizi kara listeden beyaz listeye geçirdik. Türkiye'nin denizcilik itibarını en üst düzeye çıkardık. Bütün sahillerimizde denizcilikte kullanılan yakıtı da üçte bir fiyatına düşürdük Deniz taşımacılığımızda yüzde 200 artış oldu, taşıma fiyatlarında da azalma. Balıkçılarımız İstanbul'da bedava balık dağıtıyor. Denizciliğe yapılan teşviklerin sonucu. Karadeniz, Akdeniz, Marmara deniz trafiğini takip edecek kontrol sistemi kurulmuş başarıyla çalışıyor" diye konuştu.

"Türk sivil havacılığının son 5 yılda yaşadığı gelişmeleri ne söylerseniz söyleyin kimsenin gözünden kaçıramazsınız" diyen Bakan Yıldırım, "8,5 milyon insanımız uçukla seyahat ederken bugün 32 milyon insanımız uçakla seyahat ediyor" açıklamalarında bulundu. Uçak kazalarının dünyanın her yerinde olduğunu belirten Bakan Yıldırım, denetlemelerde herhangi bir sorun bulunmadığını belirtti. Bir milletvekilinin "Sivil havacılıkta akçeli işler var dediniz" diye konuştuğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, "Bildiğiniz

ne varsa lütfen açıklayın. Açıklamazsanız sizi müfteri olarak ilan ediyorum. Yaptığım her şeyin hesabını veririm, sorumluluğunu da üstlenirim" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldırım, Karadeniz sahil yolu ile ilgili ise, "Karadeniz sahil yolu 87 yılında başlamış. Hükümetimiz dönemine kadar sadece 2.2 milyar dolar harcanarak 15 yılda 3'te birinden az yapılmış. 2003, 2005 yılında 3.2 milyar dolar harcanarak tamamı bitirilmiş ve trafiğe açılmıştır" dedi. Bakan Yıldırım, iletişim konusunda da Türkiye'nin Avrupa içinde 5. olduğunu belirterek, "2002 yılında 23 milyonda şu anda 62 milyon cep telefonu. Sabit telefonda çok az azalma var. İşletmeci sayısı 97 iken 245'e çıkmış.

Türkiye, Avrupa içerisinde en ucuz 5. ülke konumuna gelmiş" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, Telekom'un özelleştirilmesiyle zam bekleyenlerin bu beklentisinin boşa çıktığını, tam aksine iletişimde önemli ölçüde ucuzlama yaşandığını ifade etti.

Bakanların konuşmasının ardından Adalet Bakanlığı, Danıştay Başkanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Yargıtay Başkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü, Telekomünikasyon Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün bütçeleri kabul edildi.

(AU-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title