Haberler

TATCA Başkanı Birol Bilgin, "Bu Bir Teröristçe Müdaheleye Girer"

TATCA Başkanı Birol Bilgin, telsiz frekansına korsan olarak giren bir kişinin uçakların inişi sırasında yanlış yönlendirme yapma girişimiyle ilgili olarak, "Ben daha önce böyle bir olay yaşamadım.

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği Başkanı Birol Bilgin, telsiz frekansına korsan olarak giren bir kişinin uçakların inişi sırasında yanlış yönlendirme yapma girişimiyle ilgili olarak, "Ben daha önce böyle bir olay yaşamadım. Bu olay beni kesinlikle şaşırttı. Bu, bir nevi teröristçe müdahaleye girer " dedi.

Birol Bilgin, telsiz frekansına sızan bir kişinin uçakların piste son yaklaşmaya geldikleri sırasında yanlış yönlendirme çalışmasıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bilgin, hava trafik kontrolünün FM bandından pilotlarla iki şekilde iletişim kurduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hava trafik kontrolü pilotlara bir talimat verir. Bu talimatı alan pilot, talimatı alır almaz manevraya başlamaz. Pilot aldığı talimatı, manevraya başlamadan önce kontrolöre geri bildirir. Bunu kontrolörün geri bildirimin doğru olup olmadığını teyit etmesi için yapar. Eğer pilot tarafından yapılan geri bildirim doğru ise, kontrolör bunu onaylar. Bu onay üzerine pilot verilen manevraya başlar. Yani kanunsuz bir girişim sonucunda kontrolörün vermiş olduğu talimata tezat teşkil eden bir talimatı, pilot geri bildirim olarak kontrolöre bildirecek ve kontrolör de bunun aykırı bir talimat olduğunu anlayıp gerekeni yapacaktır. İkinci olarak biz radarla çalışıyoruz, Türkiye hava sahası bir bütün olarak radarla yönetiliyor. Radar sistemi içerisinde uçakların her türlü manevrasını çok hızlı bir şekilde takip ediyoruz. Uçakların manevralarını takip ederek onların emniyetli bir şekilde uçmasını sağlarız. Hava trafik kontrolörünün verdiği talimata aykırı manevra yapmaya başlayan uçak, radardan gözleneceği için yanılış manevralara hemen müdahale edilir. Yaşanan bu örnekte de hava trafik kontrolörü derhal gereğini yapmıştır. "

TATCA Başkanı Bilgin, Mayıs ayında yaşanan korsan telsizle uçağın yanlış yönlendirilme girişimi gibi bir olayla Türkiye'de karşılaşıp karşılaşmadığının sorulması üzerine, "Hayır, ben daha önce böyle bir olay yaşamadım, bu olay beni kesinlikle şaşırttı. İlk kez böyle bir olayla karşılaştık" dedi.

DAHA ÖNCE YAŞANDI MI BİLMİYORUM

Dünyada böyle bir olay duyup duymadığına ilişkin bir soru üzerine ise Birol Bilgin, "Ben açıkçası bilmiyorum. Benim bildiğim böyle bir olay yok. Ancak, radyo verici cihazlarıyla FM bandı üzerinden bu frekanslara bütün dünyada girmek mümkün" yanıtı verdi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) olay günü hemen gerekli raporları istediğini de belirten Bilgin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na konunun takibi için gerekli yazışmaların yapıldığını, hava trafik kontrolörleri ve pilotlara da daha dikkatli olmaları için mesajların çekildiğini söyledi.

"TERÖRİSTÇE MÜDAHALEYE GİRİYOR"

Birol Bilgin, korsan telsizle uçuş frekanslarını yönlendirmeye çalışmanın yaptırımı konusundaki bir soru üzerine, "Yaptırımının çok ağır olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bir nevi teröristçe bir müdahaleye giriyor" dedi. Bilgin, "korsan telsizcinin girişimi başarılı olabilir miydi, olsaydı neler olurdu" sorusu üzerine de "Başarılı olamazdı. Çünkü bunun başarılı olması ve ölümlü bir kazaya yol açması ihtimali sıfır. Aktif trafik kontrolörü ve pilot görevini yaptığı sürece böyle bir kaza olasılığı kesinlikle yok. Kurallara uyulduğu sürece böyle bir girişimin önlenememe ihtimali kesinlikle yok" diye konuştu.

TATCA Başkanı Birol Bilgin, Hava trafik kontrolörlerinin kullandığı frekans sistemlerinin çok eski olduğu ve 1960'lı yıllardan kaldığı eleştirileri de hatırlatılması üzerine, "Hayır doğru değil. Son teknolojik sistemler kullanılıyor" yanıtını verdi.

Birol Bilgin, bir başka soru üzerine korsan telsizcinin konuşmalarının kule tarafından duyulmadığını, sadece pilotun onu duyduğunu, kule tarafından duyulması durumunda zaten müdahale edilebileceğini belirterek, " "Korsanların uçakları yönlendirmesi mümkün değil, teşebbüsten ileri gitmez" diye konuştu.

Hava Trafik Kontrolörü ve Smart Sorumlusu Ergün Şapçı da, hava trafik kontrolörlerinin kullandığı uçuş frekans sistemlerinin 14 Nisan 2008 tarihinde yenilendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Son model sistemleri kullanıyoruz. Yaklaşık 3 yıldır bu sistem kullanılıyor. Bir yıl içinde de bir üst sisteme geçeceğiz. Projenin adı SMART. Şu andaki sistemimizde güvenlik ağlarımız var. Uçakların çarpışma riskine girmesi durumunda minimum 80 saniye içinde haber verecek sistem bunlardan biri. Ayrıca uçaklarda çarpışmayı engelleyici sistemler var. Smart projesi kapsamında ise güvenlikte bir üst seviyeye geçeceğiz. Uçakların yakınlaşması durumunda 20 dakika önce ikaz veriyor, ayrıca yer yakınlık ikazı olacak. Uçaklarda bu var. Aynı sistem kontrolörlerde de olacak. Dikey ve yatay yaklaşma ikaz sistemleri de var. Dolayısıyla hava trafik kontrolörünün gözünden bir olayın kaçma olasılığı neredeyse sıfır. Korsanların uçakları yönlendirmesi mümkün değil, teşebbüsten ileri gitmez"

- İstanbul / Bakirköy

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title