Haberler

Sri Lanka Heyetinden Mtso'ya Ziyaret

Sri Lanka İhracatı Geliştirmeden Sorumlu Uluslararası Ticaret Bakanı Gaminin Loksman Peiris, Türkiye'nin Teknolojisiyle Sri Lanka Kauçuğunun Dünya Pazarlarına Açılabileceğini Söyledi.

Sri Lanka İhracatı Geliştirmeden Sorumlu Uluslararası Ticaret Bakanı Gaminin Loksman Peiris, Türkiye'nin teknolojisiyle Sri Lanka kauçuğunun dünya pazarlarına açılabileceğini söyledi.

Mersin'de 2 gündür çeşitli temaslarda bulunan Sri Lanka heyeti, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret etti. Sri Lanka İhracatı Geliştirmeden Sorumlu Uluslararası Ticaret Bakanı Gaminin Loksman Peiris, burada bulunma amaçlarının 2 ülke iş adamları arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirerek bir iş ilişkisi bağı kurmak olduğunu söyledi. 2 gündür yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl güçlendirilebileceği konularını değerlendirdiklerini ifade eden Peiris, "Bu ilişkilerde amaçlarımız ne olmalıdır, amaçlarımıza nasıl ulaşabiliriz? Bunu konuştuk. Yapmamız gereken güç birliği ile Türkiye ve Sri Lanka'nın güçlü yönlerini birleştirmektir. Türkiye'nin güçlü yanı Avrupa'ya yakın olması ve coğrafi konumudur. Biliyoruz ki, Brüksel'le görüşmeler devam ediyor. AB ülkelerine, Avrupa'ya çok yakın olması nedeniyle Türkiye bizim için güçlü görünüyor. Sri Lanka'nın güçlü yanları ise kaliteli ürünleri ve kaliteli insan gücü. Yüzde 98 okuma oranımızla beraber alt yapıyı da birleştirirsek güçlü bir Sri Lanka ülkesi olarak işbirliğine hazırız" dedi.

Sri Lanka Cumhuriyeti'nde baharatların, tropik meyvelerin ve kauçuk üretiminin yapıldığını kaydeden Peiris, "Biliyoruz MTSO'nun 11 bini aşkın üyesi mevcuttur. Bu firmalarla ürettiğimiz ürünlerle bir katma değer oluşturarak işbirliği çerçevesinde Avrupa'ya satış imkanlarını, Avrupa ile ticari ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Başlangıç olarak işbirliğinin geliştirilmesi adına önümüzdeki aylarda Sri Lanka'yı ziyaretiniz gerçekleştirilecek ve bu sevindirici bir haber. Yüksek kalitede kauçuk üretimi Sri Lanka'da mevcuttur. Kaliteli kauçuk üretiminde Türkiye'nin de yüksek teknolojisini kullanarak pazarlara açılmamız çok iyi olacaktır. Sri Lanka'nın kauçuğu ve Türkiye'nin teknolojisini birleştirdiğimiz zaman ticaret imkanlarını da geliştirmiş olacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin teknolojisi ve Sri Lanka'nın kauçuk üretimiyle oluşturulacak katma değer sonucu yapılacak ticaretin sadece Avrupa'ya olmayacağını belirten Peiris, "Mundial, Kalküta başta olmak üzere Hindistan ve Hindistan'ın hinterlandında bulunan ülkelerine de erişimimizi sağlayacaktır. Mersin, yaş sebze ve meyve özellikle portakal üreten bir potansiyele sahip. Srilanka'da, Mersin ile örtüşen kayısı, muz, mango üretilmekte. Türk firmalarının oluşturmuş olduğu yatırımlar mevcut ve Sri Lanka iş kültürüne yakın bir iş kültürüne sahipsiniz. Yapılacak olan işbirliğiyle daha iyi işler başarabiliriz" şeklinde konuştu.

Sri Lanka Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Nawaz Rajabteen ise, Srilanka Ticaret Odaları Federasyonu'nun 53 odanın başında olan bir kurum olduğunu söyledi.

5 gündür Türkiye'de bulunan Sri Lanka heyetinin son 2 gündür Mersin'de bulunduğunu belirten MTSO Başkan Yardımcısı Faruk Burakgazi de, bu görüşmelerin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere katkı sağlayacağını kaydetti. Bakanın yapmış olduğu işbirliği teklifini önemsediklerini ifade eden Burakgazi, "Her iki ülkenin alıp sattığı ürün yelpazesini artmasını ve hacimsel olarak büyümesini diliyorum. Kauçuğun Türkiye teknolojisiyle işlenmesi ve pazara sunulması, Hindistan ve Pakistan bölgesindeki serbest ticaret anlaşması vesilesiyle geliştirilebileceğini düşünüyorum. Türkiye küresel alanda bir oyuncu olma gayretleri içerisindedir. Bu konuda kendine bir yol haritası çizmiştir ve küresel oyuncu olmanın gerekliliğini kavramıştır" dedi.

Türkiye'nin dünyanın ilk sıralarında bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden Burakgazi, özel iş birlikleriyle Türkiye ve Sri Lanka'nın hakkettiklerini alacağını söyledi. Mersin'in sahip olduğu büyük bir potansiyeli bulunduğunu belirten Burakgazi, "Sri Lanka heyeti de bunu fark etmiş ki, şu an buradalar. 2009'un ilk aylarında Mersin'in önemli bir sektörü olan tarım fuarı açılacak. Sri Lanka heyetini ve işadamlarını bu fuara davet ediyorum. İşbirliklerinin birçok alanda geliştirilmesi mümkündür. Mersin'in sahip olduğu önemli bir limanı vardır. Türkiye coğrafyasının Avrupa'ya ve Batıya yakınlığı nedeniyle bu limanın kullanılması oldukça önemlidir. Mersin sahip olduğu yer altı ve yer üstü sebzecilikte önemli bir potansiyele sahiptir. Bunun işlenmesi ve pazara sunulması konusunda işbirlikleri geliştirilebilir" diye konuştu.

(MUÇ-AB-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title