Haberler
BBC

Spacex İlk Kez Yenilenebilir Bir Roket Kullandı

Uzay teknolojisi şirketi, Falcon 9 roketini ikinci kez kullanıp sağlam bir şekilde yeryüzüne indirmeyi başardı.

Amerkan SpaceX şirketi Falcon 9 roketlerinden birinin bir parçasını ikinci kez başarıyla kullandı.

İlk kez 11 ay önce kullanılmış olan roket, ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden bu kez bir iletişim uydusunun fırlatılmasında kullanıldı.

Bu gelişme, roket teknolojisinde maliyetlerin azalması açısından bir dönüm noktası olabilir.

Geleneksel olarak roketler bir kez kullanılıp atılıyor, farklı işlevler gören bölümleri fırlatılış aşamasında atılıyor, imha ediliyor.

SpaceX ise tam tersine Falcon roketinin fırlatıcı kısımlarını yeniden yeniden kullanmayı ve böylelikle roket fırlatmanın maliyetini azaltmayı hedefliyor.

Dün roketin birincil fırlatıcısı ikinci kez kullanılmakla kalmadı, Atlas Okyanusu'ndaki bir istasyona kontrollü bir şekilde yeniden geri dönüşü de sağlandı. Uzay yolculuğu tarihinde bir ilk SpaceX Genel Müdürü Elon Musk "Uzay çalışmalarında bu inanılmaz bir gün" diye konuştu.

Elon Musk, "Yörüngüye uydu yollayan bir birincil fırlatıcıyı defalarca kullanabileceğimiz anlamına geliyor, ki bu bir roketin en pahalı kısmıdır. Bunun uzay uçuşlarında büyük bir devrim olacağını umuyoruz" dedi.

Kalkış dün Amerika'nın Doğu sahili saatiyle 18.27'de (TSİ bugün 01.27) gerçekleştirildi.

Yörüngeye fırlatılan misafir uydu SES-10, 32 dakika sonra itilerek fırlatıldı.

Uydu bundan sonra kendi itiş sistemi ile ekvator üzerinde bir konuma kendisini yerleştirecek şekilde programlanmış. Buradan Karayipler, Brezilya ve Orta-Güney Amerika'nın diğer bölgelerine televizyon ve telekom hizmeti verecek.

SpaceX son iki yıl içinde, taşıdıkları uyduları atmosferin alt katmanlarından çıkarıp ileri itme görevini yerine getiren birincil fırlatıcılarını başarıyla geri getirme konusunda iyice ustalaştı.

Bu parçalar kendilerini okyanustaki yüzer istasyona geri getirip kontrollü şekilde indirebiliyor.

Dünkü misyonda bu geri dönebilen araçlardan biri ilk kez ikinci kez fırlatılmış oldu.

Şimdi onun gibi bir kez kullanılmış olan diğer birincil iticiler de kullanılabilecek. Bu yıl bu tür altı fırlatıcının ikinci kez kullanılması bekleniyor.

Bazı müşteriler hala kullanılmamış fırlatıcıda ısrar edebilir ama SpaceX ikinci kez kullandığı parçaların sorun çıkarmadığını pratiğiyle gösterirse, onların endişeleri de giderilmiş olacak.

Bir kez kullanılıp atılan roketlerin aşılması uzun bir çaba gerektirdi.

NASA da uzay mekiği sisteminde kısmen yeniden kullanılabilen bir teknolojiden yararlanıyor.

Fakat her bir uçuştan sonra mekik sisteminin karmaşık bakım ve yeniden hazırlanma süreci tasarrufların çoğunu yutuyor.

SpaceX, daha basit bir sistem olan Falcon 9 roketlerinin sonunda pratik olarak ucuz ve güvenilir bir ticari çözüm oluşturacağına inanıyor. Bir fırlatıcının belli değişikliklerle geliştirilerek belki 10, hatta belki 100 kere tekrar uçurulabileceğini düşünüyorlar.

SpaceX bu çabasında yalnız da değil. Onu yakından izleyen başkaları da var.

Şirletin kurucusu Elon Musk'ın yanı sıra, Amazon firmasının kurucusu olan Jeff Bezos'un da benzer bir teknoloji üzerinde çalıştığı biliniyor.

Jeff Bezos'un yeniden kullanılabilir bir alt yörüngesel roket geliştirdiği ve bunun beş kez fırlatılıp başarıyla geriye döndüğü biliniyor.

Bezos şimdi yörüngeyi hedefleyen "New Glenn" adlı yeni bir yeniden kullanılabilir roket üzerinde çalışıyor.

BBC

Jeff Bezos Elon Musk Florida Dünya Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki!
DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title