Haberler

Rahim Ağzı Kanseri Araştırma Sonuçları Açıklandı

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Yyü) Tıp Fakültesi Tarafından Bir Yıl Önce Başlatılan Rahim Ağzı Kanseri Araştırmasının Sonuçları Açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi tarafından bir yıl önce başlatılan rahim ağzı kanseri araştırmasının sonuçları açıklandı.

Rahim ağzı kanserini ülkede sorun olmadan yok etmek için önlem amacıyla başlatılan çalışmalarda, kanser bulgusuna rastlanılmadığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkan Vekili Prof. Dr. Murat Tuncer'in proje koordinatörlüğünü yaptığı Van'daki toplum bazlı taramanın, Ankara'dan sonra Türkiye'de ikinci büyük proje olduğu bildirildi. Prof. Dr. Murat Tuncer, bir yıl boyunca süren tarama sonucunu düzenlediği bir toplantı ile açıkladı. Prof. Dr. Tuncer, kontrol altında tutulan kanserin sorun olmaktan çıktığını belirterek, "Bir yıl önce Van'da rahim ağzı kanseri araştırması başlattık. Vanlı bayanlar bu çalışmamıza büyük katılım gösterdi. Çok ciddi bir tarama yaptık. Yaklaşık 5 bin kişi üzerinde yaptığımız taramalarda 109 kişide kanser ön lezyonu vardı. Bunları tedavi ederek önlem aldık. Ancak ön lezyon bulgusuna rastlanılan 66 kişi tedavi için gelmedi. Bunların da gelip tedavilerini olması gerekir. Başarılı bir proje gerçekleştirdik. Bu çalışmaların ülke genelinde yayılması gerekir. Van'da yaptığımız araştırmalarda önce bize başvuran bayanlar eğitimden geçirildi, ardından tedavi yöntemleri uygulandı" dedi.

Yapılan araştırmanan başlangıç olduğunu ve bundan sonra devam edeceğini de belirten Tuncer, bu projenin toplum bazlı taramada Ankara'dan sonra Türkiye'de ikinci büyük çalışma olduğunu söyledi. Tuncer, "Bugün itibarıyla dünyada günde 150 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Böyle giderse 2030 yılında bu rakam yarım milyon olur. Bunu önlemek için yapılan çalışmalara destek verilmeli ve mutlaka rutin kontrollerden geçilmelidir. Bizim yaptığımız araştırma ile rahimağzı kanseri bilincini arttırarak, kanser görülmeden ön lezyonu tedavi ediyoruz. Bu tür vakalar önceden tespit edilirse hiç bir sorun yaşanmaz" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkan Vekili Prof. Dr. Murat Tuncer başkanlığında yürütülen araştırmaya, Kamu Araştırmalar Vakfı adına Ulvi Saran, Ankara Etlik Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Gökhan Tulunay, YYÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Kolusarı, Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nden İsmet Alkış ve 30 kişilik personelin katıldığı bildirildi.

(AKK-MET-Y)

03.08.2007 20:35 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title