Haberler

Çöl tozları, Avrupa'dan Türkiye'ye geliyor! Hafta sonu maskeyi bir saniye bile indirmeyin

Güncelleme:

Avrupa'yı etkisi altına alan çöl tozlarının, hafta sonunda Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Astım gibi hastalığı olanların pencerelerini açmamaları gerektiğini söyleyen Dicle Üniversitesi'nden bir uzman, "Çöl tozu nedeniyle virüs daha fazla risk teşkil ediyor. Çünkü virüs ortamda daha çok kalıyor. O nedenle hafta sonu maskeye daha çok dikkat" dedi.

Kuzey Afrika üzerinde oluşan alçak basınç sistemiyle havalanan çöl tozları ve kumlar, yüksek basınç alanında bulunan Avrupa'yı etkisi altına aldı. Çöl tozlarının hafta sonu ise yoğunluğu azalarak, Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, çöl tozlarının KOAH hastası, bronşit ve astımı olanlarda atak sıklığını artırabildiğini söyledi.

"KRONİK RAHATSIZLIKLARI OLANLARIN DAHA DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR"

Prof. Dr. Şenyiğit, çöl tozlarının yoğun olacağı yerlerdeki vatandaşa kapı ve pencereleri kapatmaları uyarısında bulundu. Kronik rahatsızlığı olanların daha dikkatli olması gerektiğini dile getiren Şenyiğit, "Bronşiti, alerjisi ve astımı olan hastaların biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer o bölgede çöl tozları çok aktifse bu nasıl belli olur? Pencereden baktığınız zaman bulanık bir hava varsa o zaman çöl tozlarının o bölgede etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde pencere açılmayacak, kapılar açılmayacak, zaten sokağa çıkma kısıtlaması da var hafta sonu. İvedi bir ihtiyaç için dışarı çıkmak gerekiyorsa o hastanın kendisi dışarı çıkmayacak, mutlaka başkasını gönderecek ve ihtiyacını öyle giderecek" diye konuştu.

Hafta sonu gelen çöl tozları, virüsün bulaşıcılığını artırabilir

"MASKEYE DAHA ÇOK DİKKAT EDİN"

Çöl tozlarının etkisiyle çökme hızı yavaşlayan virüslerin, havada daha fazla asılı kaldığını ve bunun da daha fazla risk teşkil ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Şenyiğit, "Lütfen, çöl tozları eğer yaşadığımız bölgede etkinse havada kendini belli ediyorsa dışarı çıkmayalım. Alerji, astım, KOAH varsa çok dikkatli olmamız gerekiyor. Virüslerin çökme hızını etkileyen farklı etmenler var. Mesela rutubetli, nemli havalarda virüslerin çökme hızı daha yavaşlıyor ve dolayısıyla bulaşıcılığı da artıyor. Bundan dolayı çöl tozlarının yoğun olduğu bölgelerde, virüslerin havada daha fazla kalacağını ve daha fazla risk teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu nedenle hafta sonu eğer dışarı çıkmamız gerekiyorsa maskeye daha fazla dikkat etmemiz, mümkün olduğunca da dışarıda daha az durmamız gerekiyor" dedi.

Hafta sonu gelen çöl tozları, virüsün bulaşıcılığını artırabilir

"AVRUPA'NIN MUTASYONLU VİRÜSÜ ÇÖL TOZLARIYLA TAŞINMAZ"

Avrupa'daki mutasyonlu virüsün çöl tozlarıyla gelemeyeceğini de vurgulayan Prof. Dr. Şenyiğit, "Çöl tozlarının olduğu ortamda eğer virüsü pozitif olan bir hasta varsa öksürmeyle beraber virüs, o ortamda biraz daha uzun süre kalabilir. Avrupa'dan o mutasyonlu virüslerin çöl tozlarıyla birlikte gelmesi beklenmez" diye konuştu.

Hafta sonu gelen çöl tozları, virüsün bulaşıcılığını artırabilir

Hafta sonu gelen çöl tozları, virüsün bulaşıcılığını artırabilir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dicle Üniversitesi Türkiye Haberler

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

Bahçeli, Eurovision 2024'ün şampiyonuna demediğini bırakmadı

Bahçeli, Eurovision 2024'ün şampiyonuna demediğini bırakmadı

Miçotakis'in 'Terör örgütü' çıkışına müdahale eden Erdoğan'ın Hamas mesajı dünya basınında gündem oldu

Miçotakis'in "Terör örgütü" çıkışına müdahale eden Erdoğan'ın Hamas mesajı dünya basınında gündem oldu

Bakmadan Geçme

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

500

Yorumlar (9)

REALİST:

virüs hikayesine iyi inandı insanlar fakat hiçmi sormazlar liderler ve zenginler neden virüse karşı bu kadar rahatlar sığınaklarda değiller diye?

7
2
yanıtYanıtla
çılgın:

bırakın bu işleri yok böyle bir hastalık

6
3
yanıtYanıtla
KORONA BUNUN NERESİNDE:

Yapılan testler virüs bulmuyor, antikor ve eksozom buluyorVücut antikor ve eksozomları her türlü hastalıkta üretiyor zatenTomogrofi de çıkan buzlu görüntülerse, zatürre görüntüleri başka bir şey değilHer türlü hastalıkta pozitif çıkıyorsunuz ağır ilaçlara maruz kalıyorsunuzHele gün boyu maske takıyorsanız ve bu stresi yaşıyorsanız bağışıklığınız çöküyor Corona testini (PCR testi) bulan adam kendi söylüyor bu testle virüs tespit edilemez diyeMutasyonlar ise iyice korkutmak için söylenen yalanlar.

3
1
yanıtYanıtla
Mantık:

Ne yapmamızı oneriyorsunuz sayın profesör? İnsanlar neden ölüyor?

yanıt1
yanıt1
KORONA BUNUN NERESİNDE:

Profesörler bu işin neresinde, virüsü incelemişler mi, yoksa DSÖ den gelen talimatları mı uyguluyorlarBu virüsü ve diğer virüsleri inceleyip kıyaslamışlar mı onlara sordunuz muGripten 2019 da dünyada 650 bin kişi ölmüşBunu biliyor muydunuzSağlık bakanlığının kendi sitesinde var. bu bilgiBu sene grip vakası görülmemiş acaba nedenMaske gribe karşı koruyucu da Koronaya karşı korumuyor muMUtasyonla bir virüsün p daha hızlı yayılması nasıl olurAçıklanan mutasyonların hızlı yayılması ile alakası yok

yanıt1
yanıt0
nihal:

Başlarına gelmeyen insanların virüs yok yalan bunlar lafları cahillikten başka bişey değil 2 tane akrabamı kaybettim eşim geçirdi çok zordu hala sıkıntı yaşıyoruz ama bu insanların ciddiyetsizliği beni bitiriyor

3
1
yanıtYanıtla
mahmut:

yeni dünya düzeni için yapılan bir kurmaca bu dünyada güç dengeleri değişiyor emperyalist güçlerin oyunu hep bunlar

1
2
yanıtYanıtla
AMANOS AYISI:

gelsinnnnnn

0
0
yanıtYanıtla
Serhat:

Allah sana ve senin bu düşüncende olanlara akıl versin..Amin.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title