Haberler

Prof. Dr. Sönmez'in Silahlı Saldırıya Uğraması

Prof. Dr. Sönmez’in silahla yaralanmasına ilişkin eski Sarıkamış Belediye Başkanı Özbilen ile yeğeni Özcan Taş'ın yargılanmasına başlandı Sanık Özbilen: "Benim eğer herhangi bir husumetim olsaydı arkadan vurabilirdim. Vurmadım, ben olay nedeniyle çok pişmanım, kendisine bir el ateş ettim"

Prof. Dr. Bingür Sönmez'in silahla yaralanmasına ilişkin hakkında 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istenen eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen ile 6,5 yıldan 8 yıla kadar hapsi istenen yeğeni Özcan Taş'ın yargılanmasına başlandı.

Kars Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına, tutuklu yargılanan Özbilen ve Taş ile sanık avukatları Aydın Alkan ve İbrahim Baştimar, Sönmez'in avukatları Necati Bölükbaşı ve Erkan Karagöz katıldı.

Sanık Özbilen, olay nedeniyle daha önce verdiği ifadesini tekrarlayarak, olay gününe ilişkin, "Saat 10.30'da Özcan ile Halk Caddesi'nde buluştuk. Arabaya binerek Halk Caddesi'nden Belediye Caddesi'ne geldim. O arada  kuyumcu Fikret Yücedağ'ın dükkana girdim, on dakika kadar oturdum. Özcan eve bir şeyler götürdü ben de Şehit Kemal Mutlu Caddesi'nden aşağı inerek evin ihtiyaçlarını almak için gittim. İş Bankası Caddesi'nde Bingür beyle karşılaştık. Ben kendisini çağırdım geriye döndü çok agresif bir tavırla bana bir şeyler söyledi" diye konuştu.

O esnada silahı çıkararak Sönmez'in ayaklarına doğru ateş ettiğini anlatan Özbilen, şunları anlattı:

"İkici kez ateş etmedim. Ben oradan dönüp giderken birkaç tanımadığım şahıslar benim önüme atladı. Ben de üç el daha ateş ettim. Benim eğer herhangi bir husumetim olsaydı arkadan vurabilirdim. Vurmadım, ben olay nedeniyle çok pişmanım, kendisine bir el ateş ettim."

Özbilen, dosyada okunan olay tutanağı, adli raporlar, CD izleme tutanakları, tanık ve mağdur beyanlarının aleyhine olan hususları kabul etmediğini bildirdi.

"Sönmez'e vurduğumu hatırlamıyorum"

Özbilen'in yeğeni Taş da olay günü evde aile fertlerinin bulunduğunu belirterek, kahvaltı hazırlığı yaptıklarını ve yengesinin kendisinden tandır ekmeği istediğini anlattı.

Kahvaltı malzemelerini eve bırakmak için 10.45'te amcasının yanından ayrıldığını anlatan Taş, "Sonra amcamın aşağı doğru yürüdüğünü gördüm. Ben arkasından yürüdüm. On dükkan kadar sonra bu olay oldu. Amcam vurduğunda benimle amcam arasında 4-5 metre civarında mesafe vardı. Ben Bingür Sönmez'e vurduğumu hatırlamıyorum, onu MOBESE kaydında gördüm" dedi.

Sanıkların avukatları Baştimar ve Alkan da savunmalarında müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerine ilişkin talepleri daha sonra görüşmek üzere duruşmayı erteledi.

"İlerleyen aşamada suç vasfının değişebileceğini de düşünüyoruz"

Özbilen'in avukatlarından Baştimar, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, iddianamede müvekkili Özbilen'e isnat edilen suçun "tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs" olduğunu söyledi.

Mahkeme heyetine iddianameye karşı itirazlarını ilettiklerini dile getiren Baştimar, şöyle devam etti:

"Bu suçun tasarlama unsurlarının oluşmadığını, ikinci bir itirazımız da adam öldürmeye teşebbüsün de olamayacağını belirttik. Burada özellikle tasarlamanın olmayacağına yönelik itirazımız şudur, Yargıtay uygulamalarına göre tasarlamanın olabilmesi için suç işleme kararının verildiği zamanla suçun işlendiği sürenin yeterli olması gerekir fakat burada görüntülerden edindiğimiz bilgilere göre müvekkilimin grupla karşılaştığı saatle eylemin gerçekleştirildiği süre bir dakikadır. Yargıtay'ın uygulamalarına göre bir dakikalık süre tasarlama için yeterli değildir. Adam öldürmeye teşebbüs suçunun oluşabileceğine yönelik itirazlarımızı da biz sayın mahkemeye arz ettik. İnsan vücudunda hayati öneme haiz olmayan iki bölge var, bunlardan biri kol, diğeri de bacaktır. Bakıyoruz, sayın müşteki Bingür Sönmez'in yaralarının her ikisi de kol ve bacaktandır."

"Davanın fazla uzayacağını sanmıyorum"

Sönmez'in avukatlarından Erkan Karagöz de sanıklarını tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini belirterek, sanıkların hazırlanan iddianamede belirtilen suçu işlemediklerini iddia ettiğini kaydetti.

Karagöz, şunları kaydetti:

"Sanıklardan Özcan Taş'ın söz konusu eyleme yardım suçundan yargılanması talep ediliyor. İlhan Özbilen'in de adam öldürmeye teşebbüsten... İkisi için de ağırlaştırılmış müebbet isteniyor. Çok fazla zaman alacağını düşünmüyorum. Birkaç duruşma sonra sonuçlanabilir. Tanık beyanları bekleniyor. Olaya tanıklık eden, savcılığın ifadesini aldığı ama bu aşamada hakimliğe ifadesi ulaşmayan tanıklar var. Bunların beyanları gelecek. Müvekkilimiz Bingür bey İstanbul'da talimatla ifade verdi. Kendisi şikayetçi olduğunu belirtti."

Olay

Eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, 24 Ağustos 2014'te kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez'i ilçe meydanında silahla yaraladığı iddiasıyla yeğeni Özcan Taş da olayın hemen ardından Sönmez'e tekme attığı iddiasıyla soruşturmanın devamında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İddianameden

Cumhuriyet Savcısı Bahadır Sakaoğlu tarafından hazırlanan ve Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Özbilen'in "Tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs" suçundan 13 yıldan 20 yıla, Taş'ın da "Tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs suçuna yardım etmekten" 6,5 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - Kars

Kaynak: AA / Güncel

İlhan Özbilen Bingür Sönmez Sarıkamış Kars Politika Güncel Haberler

title