Haberler

Prof. Dr. Metin Ayışığı Açıklaması

Kocaeli’de organize edilen Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Milli Mücadele döneminde İzmit’in işlevi konusu işlendi.

Kocaeli'de organize edilen Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda Milli Mücadele döneminde İzmit'in işlevi konusu işlendi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslar arası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda oturumlar sürüyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ayışığı 'Milli Mücadele'de İstihbarat, Mühimmat Sevkiyatı ve Kocaeli' adlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Kocaeli üzerinden İstanbul'dan Anadolu'ya silah sevkıyatı sırasında yaşananları katılımcılarla paylaştı.

Prof. Dr. Metin Ayışığı, "Teşkilatı Mahsusa üyeleri İstanbul'dan ele geçirdikleri silah ve mühimmatı İzmit üzerinden Ankara'ya aktardılar. Yavuz Zırhlısının topları sökülerek kaçırıldı ve o toplar Büyük Taarruz Savaşında kullanıldı. 6 Mayıs 1920'de Ankara Hükümeti'nin, İstanbul Hükümeti ile resmi muhaberatı yasaklayan kararına rağmen, gizli teşkilatlar ve Osmanlı Hükümeti ile yapılan muhaberatın İzmit üzerinden devam etmiştir. Bu bakımdan hem istihbarat, hem de mühimmat ve subay sevkiyatında İzmit önemli bir irtibat merkeziydi. Nitekim 18 Aralık 1921 tarihinde Muavenet-i Bahriye Heyeti tarafından bir deniz tayyaresi ile Turgut Reis Zırhlısı'nın 7 buçukluk toplara mahsus 256 atım mermi İzmit'e gönderilmiştir. 12 Kasım 1921'de Muavenet-i Bahriye Heyeti tarafından hazırlanan iki tayyare, yedek aksamı ile birlikte İzmit Menzil kumandanlığına sevk edildi. Felah Grubu ise 20 Şubat 1922'de piyade mermisi, uçak mermisi, çeşitli askeri malzeme ve silahı 30 Ekim 1922'de de yedek aksamı ile birlikte iki deniz uçağını İzmit'e göndermiştir" diye aktardı. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Süleyman Paşa İstanbul Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title