Haberler

Davutoğlu-Zebari Ortak Basın Toplantısı (2)

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz hiç bir zaman Irak'ı kendimizden ayrı görmedik, Irak'ın huzur ve refahını kendimizin huzur ve refahı olarak değerlendirdik" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Biz hiç bir zaman Irak'ı kendimizden ayrı görmedik, Irak'ın huzur ve refahını kendimizin huzur ve refahı olarak değerlendirdik" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Iraklı mevkidaşı Hoşyar Zebari ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Davutoğlu, Türkiye ve Irak bölgede güçlü altyapıya sahip olduklarını belirterek, her zaman ve her şartta Irak'ın yanında yer aldıklarının altını çizdi. İki ülke ilişkilerini istikrar omurgası olarak nitelendirmen Davutoğlu, Irak ile Türkiye'nin Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi mekanizmasını kurduklarını ve 48 anlaşma imzalayacak bölgede yeni bir çığır açtıklarını ifade etti. Davutoğlu, "Biz hiç bir zaman Irak'ı kendimizden ayrı görmedik, Irak'ın huzur ve refahını kendimizin huzur ve refahı olarak değerlendirdik. Irak'a bakarken Irak'ın hiç bir kesimini ayırmadık" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, komşu ülke Türkiye için Irak'ın en stratejik hedef olduğunu söyleyerek, "Son iki yılda ilişkilerimizde durağanlık yaşanmıştı. İlişkilerimiz eskisi gibi yoğun olmamıştı. Her düzeyde ilişkilerimiz sürdü" şeklinde konuştu.

Kasım ayının ilk yarısında Bağdat'ı ziyaret edeceğini belirten Davutoğlu, Suriye'deki gelişmeleri görüştüklerini ifade etti. Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlık düzeyinde yoğun bir istişare mekanizma kuracaklarını aktardı.

Zebari, ortak bir çalışma yapmanın zamanı geldiğini belirterek, ilişkilerin yapıcı ilişkileri haline getirmek için çalışacaklarını ifade etti. Zebari, yeni ufuklara açılma adına kararlar aldıklarını belirterek, "Irak Türkiye'yi ve Türkiye'nin bu bölgedeki rolünü takdir ediyor. Bizim kaderimizin ortak olduğuna inanıyoruz. Bölgedeki gerginlikler iki ülkeyi de olumsuz etkiliyor. Suriye krizi Irak, Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi ülkeleri direkt etkiliyor. Kriz arttıkça tehlikelerin arttığını görmekteyiz" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, ilişkilerde neyin değiştiği yönündeki soruya, Başbakan Erdoğan'ın Irak'ı ziyareti sırasında düzenlenen Yüksek Düzeyli Strateji İşbirliği ilişkilerini özünde değiştiren hususlar olmadığını söyledi.

Davutoğlu, "Son iki yıl içinde yaşanan durağanlığı geçici dönem olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim. Şimdi de görüş ayrılığımız olabilir. Ama bu farklı kanaatleri, görüş farklılıklarını beraber oturup her zaman konuşabilir. Farklı görüşleri konuşarak yeni sinerji doğurabiliriz. Önümüzdeki dönemde her düzeyde başka Başbakanlık olmak üzere ilişkilerin yoğun bir şekilde artacağı iradesinin ortaya konmuş olmasıdır" diye konuştu.

Zebari, Türkiye ile Irak ekonomik faaliyetlerin etkilenmediğinin altını çizerek, ilişkilerde yeni bir döneme işaret etti.

Zebari Irak Başbakanı Maliki'nin Türkiye'ye ziyareti ile ilgili soruya net cevap vermedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Ahmet Davutoğlu Hoşyar Zebari Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

Zamanlama manidar! İspanya'nın aşırı sağcı partisinin lideri Abascal, Netanyahu'yu ziyaret etti

Zamanlama manidar! İspanya'nın aşırı sağcı partisinin lideri Abascal, Netanyahu'yu ziyaret etti

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

Hadise'nin mayolu kıyafetiyle marş söylemesine eski aşkı Sinan Akçıl'dan tepki

AK Parti Milletvekilinin otomobili kaza yaptı! 2 aracın dereye uçtuğu kazada 1 ölü, 4 yaralı

AK Parti Milletvekilinin otomobili kaza yaptı! 2 aracın dereye uçtuğu kazada 1 ölü, 4 yaralı

Bakmadan Geçme

MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 29 Mayıs hangi burç? 29 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 29 Mayıs tarihi hangi burç olur? Nihat Doğan kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Nihat Doğan kaç yaşında, nereli? Nihat Doğan biyografisi! Yalçın Karatepe kimdir? Halk Tv konuğu Yalçın Karatepe kaç yaşında, nereli? Yalçın Karatepe biyografisi! 29 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? 29 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? İstanbul'un Fethi toplu taşıma ücretsiz mi? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Mehmed: Fetihler Sultanı 14. Bölüm izle! TRT 1 Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? Fetihler Sultanı son bölüm neler oldu? 29 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? Bugün ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Survivor'da dün akşam kim elendi? Survivor Özgür elendi mi? 29 Mayıs Survivor'a kim veda etti? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 29 Mayıs Survivor elenen isim! İSTANBUL'UN FETHİ KISA MESAJLAR! 29 Mayıs İstanbul'un Fethi anlamlı, güzel ve resimli sözler neler? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 29 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Resmi Gazete bugün (29 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 29 Mayıs dün gece deprem mi oldu?
Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

Uyuşturucu bağımlısı genç, anne ve babasını silahla öldürüp aynı silahla kafasına ateş etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title