Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Yeni anayasa süreci sıfırdan başlamaz

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, yeni anayasa ihtiyacını tespit ederken 'sıfırdan bir anayasa' yaklaşımı içinde olmadıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, yeni anayasa ihtiyacını tespit ederken 'sıfırdan bir anayasa' yaklaşımı içinde olmadıklarını belirterek, "Hiçbir ülkenin yeni anayasa süreci de sıfırdan bir yeni anayasa kurmak ya da oluşturmak şeklinde gerçekleşmez." dedi.

Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulunca Çankaya Köşkü'nde düzenlenen "Türkiye'nin Yeni Anayasa Sürecinde Sivil Toplumun Rolü" çalıştayının açılışında konuştu.

Hukuk Politikaları Kurulunun 2022 yılının mart ayından itibaren yeni anayasa perspektifine yönelik çalıştaylar düzenlediğini bildiren Uçum, bugün yeni anayasa konusunu çeşitli boyutlarıyla ele aldıkları bu çalıştayların 10'uncusunu düzenlediklerini ifade etti.

Daha önce düzenlenen çalıştaylarda temel sorular üzerine yoğunlaştıklarını aktaran Uçum, "Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı var mı sorusu, bu soruların başında geliyor. İkincisi, eğer yeni anayasaya bir ihtiyaç varsa, bu anayasanın yapım sürecinin nasıl olması gerektiği önemli bir konu. Üçüncüsü, yeni anayasanın içeriğinin nasıl örgütlenmesi gerektiği ve diğer bir konu da yeni anayasanın kabul süreçleri. Bugünkü toplantıda da bu temel soruları dikkate alarak görüşleri almak istiyoruz." diye konuştu.

Şu ana kadar yapılan çalışmalarda ve siyasi iradenin ortaya koyduğu perspektifte yeni bir anayasa vurgusunun yapıldığına işaret eden Uçum, bu yeni anayasa vurgusunun toplumdaki karşılığına dair değerlendirmeler de yapıldığını belirtti.

Toplumun yeni anayasaya bakış açısını en iyi değerlendireceklerin sivil toplum platformlarının temsilcileri olduğuna dikkati çeken Uçum, "Çünkü sivil toplumu bu zeminlere ses ve söz olarak aktaran, aktarması gereken yapılar sivil toplumun kendi yapılarıdır." dedi.

Uçum, şunları kaydetti:

"Biz yeni anayasa ihtiyacını tespit ederken, sıfırdan bir yeni anayasa, 'tabula rasa' yaklaşımı içerisinde değiliz. Hiçbir ülkenin yeni anayasa süreci de sıfırdan bir yeni anayasa kurmak ya da oluşturmak şeklinde gerçekleşmez. Çünkü her ülkenin bir siyasal ve hukuki birikimi vardır. Bir konuda yeni bir adım atılacak olsa bile bu birikimler o işin tabanını ve temelini oluşturur."

Uçum, yeni anayasa ihtiyacını tespit ederken iki önemli kaidenin, Cumhuriyet'in kuruluş ilkeleri ve demokratik birikim olduğunu belirterek, "Türkiye'de yeni anayasa tartışmalar, elbette Cumhuriyet'in kuruluş ilkelerini esas alan ama aynı zamanda Cumhuriyet dönemindeki demokratikleşme sürecinin ortaya çıkardığı birikimi de dikkate alan ve bu kaideler üzerine oturması gereken çalışmalar olmalıdır diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Yeni anayasa ihtiyacı tespitine ilişkin 9 çalıştay düzenlendi

Hukuk sistemi reformu önerileri geliştirmek amacıyla yeni anayasa konusunda konu bazlı çalışmalar yapan Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, yeni anayasa ihtiyacı tespitine ilişkin bugüne kadar 9 çalıştay düzenledi.

Bu kapsamda, 24 Mart 2022'de "Yeni Anayasa İhtiyacı ve Yeni Anayasanın Politik Hukuk Yaklaşımı", 21 Nisan 2022'de "Yeni Anayasanın Esasları; Anayasanın Başlangıç, Milli Egemenlik ve Kuvvetler Ayrılığı İlkeleri", 26 Mayıs 2022'de "Yeni Anayasanın Hak ve Özgürlükler Yaklaşımı", 23 Haziran 2022'de "Yeni Anayasada Yer Alacak Siyasi Haklar ve Özgürlükler", 6 Eylül 2022'de "Yeni Anayasada Yer Alacak Sosyal Haklar", 8 Eylül 2022'de "Yeni Anayasada Devletin Temel Organları: Yasama ve Yürütme", 4 Ekim 2022'de "Yeni Anayasada Devletin Temel Organları: Yargı", 24 Kasım 2022'de "Anayasa Değişikliğinin Esasları ve Yeni Anayasa Perspektifinde Anayasal Kurumlar", 15 Aralık 2022'de ise "Yeni Anayasada Yer Alacak Sosyal Haklar" ikinci çalıştayı yapıldı.

Hukuk Politikaları Kurulunun, "Türkiye'nin Yeni Anayasa Sürecinde Sivil Toplumun Rolü" başlıklı 10'uncu çalıştayı, konunun tüm taraflarının katılımıyla, gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu tarafından yapılan bu çalışmaların tamamen akademik ve fikri çalışmalar olduğu, yeni anayasa perspektifine katkı sunma amacı gütmediği belirtildi.

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Uçum Politika Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

3 ilçe ve 4 beldede oy verme işlemi tamamlandı! İşte sandıktan çıkan ilk sonuçlar

Bakmadan Geçme

Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi? Survivor'da dün kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 2 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? #128204 LGS yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık?
Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title