Haberler

''Pancar Motor, General Motors Gibi Kurtarılmalı''

Pancar Motor fabrikası kurulduğundan bu yana 500 bini aşkın motorun üretildiği fabrikada şimdi makineler çalışmıyor.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'de dizel motor üretmek üzere, 23 Ocak 1956 yılında ülkenin küçük motor gereksinimini karşılamak amacıyla 40 dönüm arazi üzerinde kurulan pancar üreticilerinin şirketi Pancar Motor, yıllardır konuşulan iflasının eşiğine geldi ve mahkeme kararı ile fabrika binası tahliye edilerek arazisi satılığa çıkarıldı.

Kamuya ödenmeyen prim borçları ve işçilerin alacaklarına karşın makinelerinin bir bölümüne haciz konulan Pancar Motor fabrikası kurulduğundan bu yana 500 bini aşkın motorun üretildiği fabrikada şimdi makineler "tıkır tıkır " çalışmıyor. Yüzde 80'i tarım olmak üzere farklı çap ve ebatlarda motor üreten Pancar Motor'un çok dayanıklı ürünler imal etmesine rağmen rakiplerine göre daha pahalı olması ucuz ve düşük kaliteli Çin mallarına karşın rekabet edemez hale gelmesine ve nihayetinde kapanmasına neden oldu.

Türkiyenin ilk sanayi kuruluşu ünvanıyla yerli motor üretiminde örnek fabrika olan Pancar Motor'un ekonomik zorluklar nedeniyle üretimini durdurması yerli sanayinin ithal ürünler karşısında çektiği güçlüğü ortaya koymaktadır. Pancar Motor fabrikası zorluklar nedeniyle el değiştirdi ama, eğer Merhum Başbakan Prof.Dr. Necmettin Erbakan ve arkadaşları o yıllarda Gümüş Motor'u kurmasaydı, bugün Pancar Motor diye bir fabrikamız olmayacaktı...

Fabrikanın kuruculuğu tabii ki önemli ama, daha da önemlisi ülke ekonomisine katkısı, verimli çalışması, istihdam ve gelir yaratmasıdır. Bu tür yerli sermaye ile fabrikaları kurmak çok güç, işletmek ise çok daha güç. Kuranlar da, yaşatanlar da, işletenler de bu ülkeye iyilik yapmış oluyor.

Bayrampaşa Bereç sanayi bölgesinde bulunan yerli sanayinin önde gelen fabrikalarından Gümüş Motor günümüzdeki adıyla Pancar Motor'un çektiği sıkıntılardan kurtarılması lazım. Türkiyenin ilk sanayi kuruluşu olan Pancar Motor fabrikasının kapısına kilit vurulması ekonomiye vurulmuş gibidir. Dizel veya benzinli olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık 500.000 adet mamulü halihazırda kullanıldığı bilinmektedir.

Özgenç, iki buçuk yıl önce Pancar Motor'la aynı kaderi paylaşmak üzereyken uçurumun kenarından, iflasın kıyısından dönen Amerikan şirketi General Motors sağlanan 52 milyar dolarlık kurtarma kredisiyle bugün "dünyanın en büyük otomobil üreticisi" unvanını geri aldı. GM, içinde bulunduğu mali krizden kurtulmak için acil federal yardım talep ettiği eylem planında, işçi, fabrika ve marka sayısını azaltma ve yöneticilerin maaşlarında kesinti yapma sözü vermiş, hatta başkanının maaşını bir dolara düşürmüştü. Devlet kredi vererek Amerika'nın en köklü şirketi GM'ye destek olmuş ve kriz kurbanı olmasını önlemişti. Geçmişte ülkemizde Asil Çelik fabrikası kur garantilerinin kaldırılması sonrası şirket zor duruma düşmüş ve devletin himayesi altına alınmıştı. Aynı şekilde Pancar Motor düştüğü çıkmazdan Asil Çelik ve General Motors örneğinde olduğu gibi kredi verilerek kurtarılmalı.

Tam bu noktada yerli sermayedar insanlarımıza çok büyük görevler düşmektedir. Devlet ve özel sektör elini taşın altına koymaktan çekinmemeli. Eğer gelecekte çocuklarımıza işleyen bir fabrika bırakmak istiyorsak, bunun için gerekli tüm özveriyi göstermeye çalışmalıyız. Zira ekilmeyen toprağın meyvesi de yabani olur. Yani her şeyi oluruna bırakıp, tüm gelişmeleri sadece oturduğumuz yerden izlemek, yıkıcı eleştirilerde bulunmak, bin bir türlü güçlüklerle bu fabrikayı ayakta tutmaya çalışan kişilerin önlerine taş koymak anlamına gelir.

Pancar Motor'un önünde bulunan birçok sorunun çözümü noktasında, samimiyetle mücadele edilmeli. "yerli malı yurdun malı" anlayışının tezahür etmesi için yerli sermaye ile kurulan bu tür fabrikalara sahip çıkılmalı. Yerli üretimi desteklemek için kamunun alım gücü önemli.Dolayısıyla devlet ucuz ithal mal almak yerine pahalı da olsa yerli malını kullanmalı.Bu anlayış halk arasında da teşvik edilmeli.Bu fabrikayı ayakta tutabilmek milli sanayiye destek olmak demektir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Pendikspor ve Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Pendikspor ve Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

500

Yorumlar (1)

RECEP AÇIKALINrecep552@hotmail.com:

HAZIR YEMEĞE ALIŞMIŞ BU ÜLKEDE MİLLİYETCİLİĞİN GELİŞMESİ EPEY ZAMAN ALACAK BİZDE MALESEF MİLLİ DEĞERLERİMİZİ KAYBETMİŞ OLACAĞIZ BU ACIYI TORUNLARIMIZ TADACAK.İŞDE O TORUNUN DEDESİ KİM DİYE SORDUKLARINDA CEVAP APAÇIK,PANCAR MOTORUN KAPANMASINA SEBEB OLAN SİYASETCİLER BU GÜNKİ ÇAHİLLER NE ZAMANKİ İNSANA YATIRIMA BAŞLARIZ BU DEGERLERİ KORUMASINI ÖĞRENMİŞ OLURUZ BU KIYMETLİ DEĞERLER ÖLMESİNDİYE.İNSANLARIMIZ AKILLI TELEFON ALACAĞINA BU FABRİKAYA ORTAK OLSALAR, HER YIL TÜM AİLESİNİN AKILLI TELEFON İHTİYACINI SİGORTALAMIŞ OLURDU VEYA ÇOCUKLARININ OKUL MASRAFLARINI SİGORTALAMIŞ OLURDU.MALESEF BİZLER HEP UYUTULDUK UYUTULMAYADA DEVAM,UYANIRSAK PANCAR MOTOR VE MOTORLAR KURTULACAKLAR,RABBİM UYANMAMIZA YARDIMETSİN,AMİN.........

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title