Haberler

Midyat BDP'den Midyat'ta 4 Dilde Tabela

BDP 'iki Dilli Yaşam' Projesi Kapsamında, Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Parti Binasına, Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Mıhellemice Olmak Üzere 4 Dilde Yazılı Tabela Astı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 'iki dilli yaşam' projesi kapsamında, Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki parti binasına, Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Mıhellemice olmak üzere 4 dilde yazılı tabela astı. Midyat Akçakaya Mahallesi Batman Caddesi üzerindeki BDP'nin Türkçe 'Barış ve Demokrasi Partisi Midyat İlçe Teşkilatı' yazan tabelasına Kürtçe, Süryanice ve Mıhellemice yazı eklendi. Dört dilde hazırlanan tabela, BDP Midyat İlçe Başkanı Filiz Işık, Başkan Yardımcısı Hasan Erman, Jakop Gabriel, Veysi Delen ve Feyzi Bekle tarafından parti binasına asıldı.

Törende konuşan Midyat İlçe Başkanı Filiz Işık, 5 bin yıllık uzun bir geçmişe gitmeye gerek olmadığını belirterek, "Daha dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir gururla tek dil, tek bayrak ve tek millet naraları atarak, milliyetçi ve militarist yanını ispatlamıştır. Kürtler'in statüsünün varlığına dönük olan bununla birlikte tüm farklılıkların hayata geçirilebileceği demokratik özerklik projesi sistemi bu kadar ediyorsa, çıkarlarına dokunan yanı var demektir. İki dilli toplum projesi sistemi bu kadar çıldırtıyorsa kaybedecekleri bir şeyler var demektir. Bunlar da iktidarlarıdır, rantlarıdır, kadının bedeni, iradesi ve emekçilerin emeği üzerinden geliştirdikleri politikalarıdır. Halkların kardeşliği, farklı dillerin birlikte kullanılması, toplumların kendi kararlarını kendisinin vermesi, erkek egemen sistemini rahatsız etmekte, saldırganlığını arttırmaktadır. Bu saldırılara karşı Kürt kadınları olarak öncülük rolümüzü oynamaya devam edeceğiz. Coğrafya bedendir, dil bedendir, kültür bedendir, bedenime dokunma diyoruz" dedi.

Midyat Asuri, Süryani, Keldani Demokratik İnisiyatifi sözcüsü Jakop Gabriel ise Süryanice dilinin bugün asılan bir tabelada görmenin kendisini ve cemaatlerini mutlu ettiğini belirterek, "Süryaniceyi bugün taşınan dövizlerde ve asılan tabelada görmek bizleri mutlu etmiştir. Bu girişim, bu dilin yüzlerce hatta binlerce yıl daha yaşayacağının kanıtıdır. Bütün halklara hayırlı olsun. İnşallah bundan sonra herkes ana dili ile kendini ifade etme şansını bulur" diye konuştu.Yapılan konuşmalardan sonra 4 dilde hazırlanan BTP tabelası, parti binasına asıldı. Tören boyunca, "Kürtçe Eğitim Dili Olsun", "Asimilasyon İnsanlık Suçudur", "Her Kürt Rüyasını Kürtçe Görsün", "Her Kürt Diliyle Gülsün", "Yaşam Kürtçe Güzeldir" yazılı Kürtçe, Süryanice ve Mıhellemice dövizler taşındı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title