Haberler

Kütahya: Kügiad'dan Kadın Hakları Açıklaması

Kütahya Genç İşadamları Derneği (Kügiad) Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Girgin, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 72. Yıldönümü Dolayısıyla Açıklamalarda Bulundu.

Kütahya Genç İşadamları Derneği (KÜGİAD) Yönetim Kurulu üyesi Aylin Girgin, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 72. yıldönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle ülkemizin çağdaş uygarlık seviyesine biraz daha yaklaştığını dile getiren Girgin, "5 Aralık 1934'te ise Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla, çağdaş yönetim biçimi olan demokrasinin temel gereklerinden biri daha yerine getirilmiştir. Atatürk devrimleriyle Türk kadını, birçok gelişmiş ülke kadınından daha önce haklarına kavuşmuştur. Atatürk, kadının seçme ve seçilme hakkına kavuşmasıyla ilgili olarak, 'Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır' diyerek kararlılığını belirtmiştir. Atatürk, kadın-erkek eşitliği daha dünyada konuşulmaya başlanmamışken, 'BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi', 'İnsan Hakları Sözleşmesi' gibi konular, daha insanlık tarihinin ufkunda bile görünmemişken bu reformları gerçekleştirmiştir. Bu yüzden denilebilir ki, dünya tarihi boyunca hiçbir lider kadın hakları için bu kadar savaş vermemiştir" dedi.

Türk kadınına tanınan seçme ve seçilme hakkının verildiği tarihin, İnsan Hakları Haftası'ndan birkaç gün önceye gelmesinin ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Girgin, "Kadın hakları adı altında yapılan çalışmaların temelinde insan hakları yatmaktadır. Demokratik hukuk devletlerinin en belirgin özelliği, insan haklarının, herhangi bir ayrımcılık yapılmaksızın herkese eşit olarak tanınmasıdır. Uluslararası alanda bir ülkenin en büyük demokratik göstergelerden biri kadınlara tanınan haklardır. Bir ülkenin daha bilinçli bir toplum oluşturabilmesi için, kadınların yönetim kadrolarında ve karar alma mekanizmalarında yer almaları zorunludur" diye konuştu.

(EFE-MŞ)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title