Haberler

'Kayıp Trilyon" Davasının Gerekçekçeli Kararı Açıklandı

Kapatılan Refah Partisi'nin 1997 Yılı Hazine Yardımının, Sahte Belgelerle Harcanmış Gibi Gösterildiği İddiasıyla Açılan 'Kayıp Trilyon' Davasının Gerekçeli Kararı Açıklandı.

Kapatılan Refah Partisi'nin 1997 yılı Hazine yardımının, sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği iddiasıyla açılan ''Kayıp Trilyon'' davasının gerekçeli kararı açıklandı.

Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, Ahmet Tekdal, Oğuzhan Asiltürk, Aydın Menderes, Recai Kutan, Şevket Kazan, Fehim Adak, Abdullah Gül, Musa Demirci, Abdülkadir Aksu, Abdurrahim Bezci, Özkan Öksüz, İbrahim Aktaş ve Muttalip Tatar aleyhine açılan davanın reddine karar verilmişti.

Kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile parti yöneticisi Rıza Ulucak'ın, Hazine zararının 2 milyon 644 bin 616 YTL'lik kısmından sorumlu olduklarına karar veren mahkeme, bu miktarın yasal faiziyle birlikte Erbakan ve Ulucak'tan tahsil edilmesini kararlaştırmıştı.

Kararda, 73 parti yöneticisi, imza attıkları belgelerdeki miktarlar doğrultusunda, 2 bin 40 YTL ile 100 bin YTL arasında değişen oranlarda Hazine zararından sorumlu tutulmuştu. Bu kişilerin, söz konusu tutarları yasal faiziyle birlikte ödemelerine hükmedilmişti.

Gerekçeli kararda, Yargıtay tarafından onanan ve sanıkların aynı suçtan yargılandıkları Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararından ve toplanan tüm delillerden, Refah Partisi'ne yapılan Hazine yardımı ile ilgili paraların bankadan çekilmesi, döviz olarak çekilen paraların Türk Lirası'na çevrilmiş gibi gösterilmesi ve sahtelikleri kanıtlanan makbuzlarla dağıtılmış gibi gösterilmesi işlemlerinin tümünün fiilen partinin mali işlerini yürüten Rıza Ulucak tarafından yapıldığının anlaşıldığı kaydedildi. Parti genel merkeziyle ilgili yapılan ve davaya konu olan tüm harcamaların da Ulucak tarafından yapıldığına işaret edilen gerekçeli kararda, bu hususların, dava sürecinde alınan bilirkişi raporlarında da tespit edildiği vurgulandı.

Abdullah Gül, Abdülkadir Aksu ve İbrahim Aktaş hakkında ceza davası açılmadığı anımsatılan gerekçeli kararda, şunlar kaydedildi:

''Dolayısıyla bu davalılarla ilgili cezai açıdan herhangi bir işlem yapılmamıştır.

Kesinleşmiş mahkumiyet kararları hukuk hakimini bağlamakta olup, mahkum edilen ve mahkumiyetleri onanarak kesinleşen davalılarla ilgili sorumluluğun bulunmadığına ilişkin savunmalara itibar edilmemiştir. Beraat kararı hukuk hakimini bağlamakla birlikte, ceza dosyasında belirlenen maddi vakalar hukuk hakimini bağlamaktadır. Bu ilkeler çerçevesinde toplanan ve sunulan delillere göre dosya üzerinde iki kez bilirkişi incelemesi yaptırılmış ve bilirkişi heyetlerinden raporlar alınmıştır.''

Birinci bilirkişi raporunun ardından Hazine avukatlarının mahkemeye dilekçe vererek, bilirkişi raporuna göre Hazine zararının 140 bin 791 YTL arttığının tespit edildiğini belirterek, toplam 2 milyon 829 bin 688 YTL'nin dava tarihinden itibaren yasal faiziyle davalılardan alınmasını talep ettikleri kaydedilen gerekçeli kararda, ilk bilirkişi raporuna, sanık avukatlarının müvekkillerinin kusur oranlarının belirtilmediği için itirazda bulunduğu, bunun ardından ikinci bir bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildiği açıklandı.

İkinci bilirkişi heyetinin raporunda, Necmettin Erbakan ve Rıza Ulucak'ın, 10 milyon Alman markının kur karşılığı olarak 2 milyon 226 bin 20 YTL ve faizi ile 943 bin 390 doların kur karşılığı olan 405 bin 935 YTL ve faizinden sorumlu olduklarının belirtildiğine yer verilen gerekçeli kararda, bilirkişi raporunda ayrıca, parti genel merkezi kirasının iki kez ödeme yapılmış gibi gösterildiği ve kiranın yüksek gösterildiği, 12 bin 661 YTL tutarında da yasadışı birtakım harcamalar yapıldığı ifade edilerek, toplam tutar ve bunların yasal faizlerinden, Erbakan ve Ulucak'ın sorumlu olduklarının kaydedildiği anımsatıldı.

Necmettin Erbakan, Ahmet Tekdal, Oğuzhan Asiltürk, Recai Kutan, Şevket Kazan ve Musa Demirci'nin avukatlarının, ''reddi hakim'' taleplerini içeren yazılı dilekçelerini davanın son duruşmasında mahkemeye sundukları belirtilen gerekçeli kararda, bu talebin, davayı uzatmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirilerek, reddedildiği kaydedildi.

(KDR-HGK-SRD)

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title