Haberler

Kanser Tedavisi Olan Kadının Yumurta Saklama Hakkı Var

Üreme Tıbbi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, Türkiye'de, 'Kanser Tedavisi Olup Yumurtalıklarını veya Yumurtalarını Kaybetme Riski Bulunan Kadınların Yumurtalarını Saklama Hakları Olduğunu' Belirterek, Bunun Dışındaki Durumlar İçin Yasalarda Bir Açıklama Bulunmadığını Açıkladı.

Üreme Tıbbi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, Türkiye'de, ''kanser tedavisi olup yumurtalıklarını veya yumurtalarını kaybetme riski bulunan kadınların yumurtalarını saklama hakları olduğunu'' belirterek, bunun dışındaki durumlar için yasalarda bir açıklama bulunmadığını açıkladı.

Gürgan, Kanada, İsrail, Almanya, ABD, İspanya, İngiltere, Polonya ve Belçika gibi pek çok ülkede yasal olarak yumurta bankalarının bulunduğunu, Türkiye'de embriyo dondurulmasının yasal olduğunu, ancak yumurta dondurulması için yeni yönetmelik gerektiğini vurguladı.

Gürgan, ''Ülkemizde çiftler, ortak kararlarıyla dondurulan embriyolarını çözerek çocuk sahibi olmayı deneyebiliyorlar. Şu anda dünyanın birçok ülkesinde 'kadınlar yumurtalarını dondurabilirler mi', 'yumurta bankaları kurulmalı mı', 'Bir gerekçeyle anneliği erteleyen kadınlar, riske girmemek için yumurtalarını dondurmalı mı' gibi sorular tartışılmaya, konu hem tıbbı etik, hem dini açıdan ele alınmaya başlandı.Türkiye'de şu an için kanser tedavisi olup yumurtalıklarını kaybetme riski bulunan kadınların yumurtalarını saklama hakları var, ancak diğer kadınların yumurtalarını saklamasına yönelik yasalarda ayrıca bir açıklama bulunmuyor" dedi.

Gürgan, büyük şehirlerde yaşayan kadınların eğitimlerini tamamlamak, kariyer yapmak ya da geç yaşta evlenmek gibi gerekçelerden dolayı gebe kalmayı geciktirdiğini dile getirerek, kadınların üreme fonksiyonlarının erkeklere oranla daha erken dönemde sonlandığını söyledi.

Yaşla birlikte kadınlarda yumurta rezervlerinin azaldığını anlatan Gürgan, ''Genç yaşlarda yumurtalık kanseri başta olmak üzere kadın üreme organlarında ortaya çıkan hastalıklarda yumurtalıklar alınabiliyor. Kimi kadınlarda da meme gibi farklı kanser türlerinin tedavisinde radyoterapi veya kemoterapi uygulanması sonrasında yumurtalıklarda, yumurta sayısı azalabiliyor ya da tamamen yok olabiliyor. Kadının yumurtası genç yaşta dondurulmalı ki, ileride sağlıklı doğum şansı olabilsin. Bu nedenlerden ötürü, yumurta rezervinin ve kalitesinin yüksek olduğu dönemlerde yumurtaların dondurulabilmesi, kadınlara fiziksel, ruhsal veya ekonomik olarak kendileri için uygun olabilecek dönemi seçerek çocuk sahibi olma şansını verebilir" diye konuştu.

''Yumurtaların dondurulup saklanmasının, kadının istediği yaşta hamile kalabileceği anlamına da gelmediğine'' dikkati çeken Gürgan, yaşın ilerlemesiyle rahim kalitesinde belirgin düşme olmayacağını, ancak bazı kadınlarda ileri yaşa bağlı gebelik sorunlarının görülebileceğini söyledi. Ancak kullanılan yumurtalar kadınlardan genç yaşlarda alındığında genetik sorunların az yaşanacağını belirtti.

Prof. Dr. Timur Gürgan, ''Yumurta bankasının kurulmak istenmesindeki esas amaç, kadının kendi yumurtalarını saklatarak, ileride anne olabilme şansını artırabilmesidir. Diğer olası ihtimaller için, Sağlık Bakanlığı, meslek kuruluşları ve çeşitli eğitim kurumları başta olmak üzere, etik ve yasal kurallara uyulup uyulmadığı kontrol edilmelidir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title