Haberler

İstanbul Barosu Genel Kurulu... -Baro Başkanı Kolcuoğlu: -"fransa Meclisinin Aldığı Karar, Fikir ve İnsan Özgürlüğünü Ortadan Kaldıracak Niteliktedir"

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, "Fransa Meclisinin Aldığı Karar, Fikir ve İnsan Özgürlüğünü Ortadan Kaldıracak Niteliktedir" Dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, ''Fransa Meclisinin aldığı karar, fikir ve insan özgürlüğünü ortadan kaldıracak niteliktedir'' dedi.

İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu, Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezinde başladı. 2 gün sürecek genel kurulda önce saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

İstiklal Marşı'nın okunmasının hemen ardından bir grup avukat, bir süredir evinde açlık grevinde olan avukat Behiç Aşçı için ellerinde ''Tecrit Sorunun Çözümü İçin Somut Adım İstiyoruz'' yazılı dövizlerle ayağa kalkarak, ''Behiç Aşçı onurumuzdur'' şeklinde slogan attı.

Genel kurulda daha sonra, divan heyetinin oluşturulmasına geçildi. Başka bir heyet önerisi gelmesi üzerine yapılan açık oylama sonucu, Haluk Burcuoğlu başkanlığında divan oluşturuldu.

Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, başkanlık yaptığı 2 yıllık dönemde hem uluslararası ve hem ulusal alanda hem de meslek ve yargı açısından önemli sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Bu dönemde Irak'ta bir işgalin olduğunu ve 650 bin sivilin hayatını kaybettiğini anlatan Kolcuoğlu, bunun arkasından da İsrail'in Lübnan'a girdiğini ve bine yakın Lübnanlı'yı öldürdüğünü söyledi.

Kolcuoğlu, Ortadoğu'da Filistin sorununun sürdüğünü ve hergün yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini dile getirerek, dünya barışının korunması için yapılan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmesi gibi sözleşmelerin barışı korumaya yetmediğini kaydetti.

''Güçlü olan ülkeler, hukuku tanımayarak uluslararası sözleşmeleri bir kenara iterek savaş ve insanlık suçu işlemekten çekinmiyor'' diyen Kolcuoğlu, İstanbul Barosu olarak bu gelişmeleri hem nefretle kınadıklarını, hem de çeşitli girişiminde bulunduklarını ve açıklamalar yaptıklarını belirti.

-SONUÇSUZ GİRİŞİMLER-

Kolcuoğlu, baro olarak uluslararası ceza mahkemesine Irak'taki olayların sorumlusu olanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, bu girişimden sonra 850'ye yakın başka suç duyuruları yapıldığını, ancak herhangi bir sonuç alınamadığını anlattı. Kolcuoğlu, ''Dünyada hukuk, gücün kurallarına teslim edilmiştir. Bunu kınıyoruz. İnsan haklarını korumaya yönelik uluslararası sözleşmeler, savaş ve insanlık suçları karşısında çok duyarsız kalmışlardır'' şeklinde konuştu.

Kazım Kolcuoğlu, terör suçlarıyla mücadele konusunda yapılan çalışmaların fikir özgürlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini kısıtladığını ve arka plana doğru attığını anlattı.

-FRANSA MECLİSİNİN KARARI-

Konuşmasında Fransa Meclisinin aldığı karara da değinen Kolcuoğlu, ''Fransa Meclisinin aldığı karar, fikir ve insan özgürlüğünü ortadan kaldıracak niteliktedir. Fransa, fikir özgürlüğünün ve aydınlanmanın kalesi olarak gösteriliyordu. Güce dayalı olayların insan haklarını ortadan kaldırdığı görülüyor'' diye konuştu.

Kolcuoğlu, Avrupa Birliğine üyelik aşamasında olan Türkiye'de temel yasaların yeniden hazırlanması konusunda çalışmalar yapıldığını da ifade ederek, bazıları taslak halinde, bazıları da meclise sevk edilen bu çalışmalarla ilgili baronun görüş ve düşüncülerini içeren bir kitapçık hazırladıklarını ve bunu meclis komisyon üyelerine sunduklarını anlattı.

Kolcuoğlu, CMK'da zorunlu avukat konusunda yeni düzenlemelere gidildiğini ve ödemeler arttığı için zorunlu avukatlık uygulaması alanının daraltıldığını belirtti.

Türkiye de tarikat, siyaset ve ticaret üçgeninde bir kadrolaşmaya gidildiğini öne süren Kolcuoğlu, ''Bunu çok önemsiyoruz. Bir ülke laik ve demokratik yapısını kaybederse orada hukuk ve insan hakları olmaz. Biz laikliği sadece terim olarak değil, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları için savunuyoruz. Bu konuda İstanbul Barosu çok duyarlıdır'' diye konuştu.

Kolcuoğlu, Türkiye'de yargının önemli sorunlarına da işaret ederek '' Şu anda yargı tam bağımsız değil. Yargıyı siyasallaştırılma yolunda çabalar açıktır'' dedi.

Kazım Kolcuoğlu ayrıca, Türkiye deki bütün baroların yeni bir avukatlık yasa taslağı hazırlanmak üzere görevlendirildiğini sözlerine ekledi.

-BAŞKAN ADAYLARI-

Divan Başkanlığınca, Baro Başkanlığı için ''Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu''ndan Kazım Kolcuoğlu, ''Çağdaş Avukatlar Grubu''ndan Yücel Sayman, ''Hukuk Grubu''ndan Ferit Hakan Baykal, ''Hukukun Üstünlüğü Grubu''ndan Satılmış Şahin ve ''Savunma Avukatları Grubu''ndan Muhittin Köylüoğlu'nun aday oldukları açıklandı.

Bu sırada avukat Muhittin Köylüoğlu'nun adaylık başvurusunun, hakkında disiplin cezası bulunduğu için kabul edilemeyeceği bildirildi.

Bunun üzerine ayağa kalkan Köylüoğlu, hakkındaki disiplin cezasını dün öğrendiğini ve bu cezanın da kendisine bir cezaevinde üst aranmasını kabul etmediği için verildiğini dile getirerek, bunun adaylığına engel teşkil etmeyeceğini ve disiplin cezalarının 5525 sayılı yasayla kaldırıldığını söyledi.

Köylüoğlu'nun itirazı üzerine söz alan Kazım Kolcuoğlu, Köylüoğlu'nun aday olabileceğini, seçilmesi durumunda da itirazı olanın ilçe seçim kuruluna başvurabileceğini bildirdi.

Divan başkanı, 4 adaya 30'ar dakikalık konuşma süresi vereceğini, ancak Köylüoğlu'na divan heyeti oluştuktan sonra adaylık başvurusu yaptığı için bu süreyi veremeyeceğini söyledi.

Köylüoğlu'nun bu karara da karşı çıkması üzerine, Köylüoğlu'na 30 dakikalık konuşma süresi verilip verilmeyeceğinin belirlenmesi için açık oylama yapılması teklif edildi. Açık oylama sonucu Köylüoğlu'na konuşma süresi verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title