Haberler

İranlı İşadamının ABD Askerlerince Tutuklanması

Kuzey Iraklı Yetkililer, ABD Ordusunun Süleymaniye Kentinde Bir Otele Baskın Düzenleyerek Bir İranlı'yı Tutuklamasına Tepki Gösterdi.

Kuzey Iraklı yetkililer, ABD ordusunun Süleymaniye kentinde bir otele baskın düzenleyerek bir İranlı'yı tutuklamasına tepki gösterdi.

Kuzey Iraklı yetkililer, ABD'nin Kuzey Irak'ta güvenliğin devrine ilişkin anlaşmayı bu olayla deldiğini düşünüyor. ABD ordusunun İranlı işadamını tutuklamasının kanuni olmadığını söyleyen Süleymaniye Valisi Dena Ahmed, "Bu tutuklama kanuni değildir. Bu davranışı kınıyoruz. Cumhurbaşkanı Celal Talabani anında müdahale ederek işadamının hemen serbest bırakılmasını istedi. Şu ana kadar da serbest bırakılması için çalışmalar sürdürülüyor" dedi. Ahmed, "Bir misafirimizin tutuklanmasından şiddetli rahatsızlık

duyuyorum. Misafire değer verir ve saygı duyarız. İranlı işadamı Ferhadi, Bin Ladin gibi bir suçlu değil ki bu şekilde tutuklansın" şeklinde konuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Müsteşarı Abdullah Hacı Said de, "ABD'lilerin Kuzey Irak'ta böyle davranmaya hakkı yoktur. Biz kanunen buranın güvenliğini ABD güçlerinden teslim aldık. Kuzey Irak bölgesinde kurumlarımız, hükümetimiz, güvenlik kuruluşlarımız var. Ülkemizi iç ve dış tehditlerden korumakla biz yükümlüyüz. ABD'lilerin bu yaptıkları aramızdaki güvenlik anlaşmasını delmektir" diye konuştu.

Bu olayın Kuzey Irak'ta ticaret yapan İranlılar başta olmak üzere yabancı şirketleri olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Hacı Said, "Bu, İranlı şirketlerin hatta diğer ülkelerin buraya gelişini olumsuz etkileyecektir. Bu, ekonomimize ve bölgemizdeki ticarete olumsuz etki edecektir" dedi.

Sınırın kapatılmasına tepki gösteren Süleymaniye Emniyet Genel Müdürü Seyfeddin Ali ise, "Bizim suçumuz ne ki sınırı kapatıyorlar? Biz, İran ve ABD'nin değirmen taşları arasında olmak istemiyoruz. Bizim bu konuda hiçbir suçumuz yok. Onların arasındaki siyasi hesaplar bizi ilgilendirmez. Bu hesaplar kimi zaman bize faydalı kimi zaman zararlı oluyor. Bu, bizim sorunumuz değil. İran ve ABD'nin kendi aralarındaki sorun" şeklinde konuştu.

İranlı işadamı Mahmud Ferhadi'nin 20 Eylül gecesi bulunduğu otelden alınarak tutuklanmasının ardından Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakanı Nuri El Maliki, ABD'ye tepki göstererek tutuklunun derhal serbest bırakılmasını istemişti. İran ise olayın ardından Kuzey Irak sınırında bulunan Başmak, Hacı Ümran ile Pervezhan kapılarını kapatmıştı.

(SF-CY-CY-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title