Haberler

Iraklı Sunniler Türkiye'nin Daha Aktif Olmasını İstedi

İstanbul'da Yapılan ve Iraklı Sünni Grupların Katıldığı Toplantının Sonuç Bildirisinde Amerika'nın Irak'tan Çekilmesi ve İran'ın Ülkenin İçişlerine Karışmayı Bırakması İstendi.

İstanbul'da yapılan ve Iraklı Sünni grupların katıldığı toplantının sonuç bildirisinde Amerika'nın Irak'tan çekilmesi ve İran'ın ülkenin içişlerine karışmayı bırakması istendi. Bildiride, Irak'ta hüküm süren etnik ve mezhebi çekişmelerin son bulması için İslam dünyası daha duyarlı olmaya çağrılırken, özellikle Iraklı katılımcılar, Türkiye'nin bölgede daha aktif bir diplomasi yürütmesi gerektiğini savunuyor.

Merkezi Katar'da bulunan Şiddete Karşı Evrensel Hareket (Global Anti-Aggression Compaign) örgütünün 'Irak Halkına Yardım' başlığıyla gerçekleştirdiği toplantıya başta Iraklı Sünni grup temsilcileri olmak üzere 12 farklı ülkeden 150 delege katıldı. İki gün süren toplantılar boyunca Iraklı Sünnilerin sorunları ile artık herkesçe telaffuz edilen etnik ve mezhebi kıyımın nedenleri irdelendi.

Toplantıda Irak Müslüman Ulemalar Heyeti Başkanı Haris El Zari, Iraklı parlamenter ve sünni lider Adnan El Duleymi, Türkmen Adalet Partisi Genel Başkanı Enver Bayraktar ve Irak İslam Partisinden Ziyad El Ani gibi önemli isimler de yer aldı. Tamamı Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonunda canlı olarak verilen toplantı boyunca Türk ve dünya medyasının görüşmeleri izlemesine izin verilmezken; katılımcıların büyük bir kısmı da basından uzak durmayı tercih etti.

Zira salonda bulunanlar arasında Irak'ın önde gelen Sünni direniş örgütleri olan 20 Devrimi Tugayları, Irak İslam Ordusu ve İslami Eylem Cephesi'ne yakın isimlerin de olduğu bildiriliyor. Toplantının sonuç bildirisinde Amerika'nın ülkede süren şiddetin en büyük nedenlerinden biri olduğu belirtilirken, işgalci kuvvetlerin biran önce Irak'tan çekilmesinin ülkeyi doğal haline dönme yoluna götüreceği savunuldu.

Katılımcılar aynı bildiride, Iraklıların hür seçimleriyle oluşturulacak ulusal bir hükümetten söz edilebilmesi için işgalin sonlanmasının şart olduğunu vurgularken, İran açık bir dille mezhebi çatışmaları tırmandırmakla suçlandı. Toplantının sona ermesinden sonra basın toplantısı için salona alınan kadın gazetecilerden başlarını örtmeleri istendi. Başlarını örten kadın gazeteciler içeri girdi.

HAKKINDA TUTUKLAMA EMRİ ÇIKARTILAN IRAKLI KATILIMCI

Iraklı direnişçilere destek verdiği gerekçesiyle hakkında Irak İçişleri Bakanlığı'nca çıkartılmış tutuklama kararı bulunan Irak Müslüman Ulemalar Heyeti Başkanı Haris El Zari, DHA'ya yaptığı açıklamada Türkiye'nin komşuluk haklarını kullanarak Irak halkının lehinde, uluslararası arenada diplomatik ağırlığını arttırmasını istedi.

El Zari, Türkiye'nin 1 Mart tezkeresine izin vermeyerek Irak topraklarında gözü olmadığını ve iyi niyetini kanıtladığını belirterek şunları söyledi:

''Türkiye Irak'ın bağımsızlığını ve birliğini uluslararası arenada savunmalıdır. Biz askeri değil siyasi ve insani yardım istiyoruz. Sonuç olarak Irak'taki olayların, olumlu ve olumsuz, tüm sonuçları Türkiye'yi de etkiler dolayısıyla da ilgilendirir.''

El Zari, ''Irak'taki olumsuzlukların tek sebebi Amerikan işgalidir. Bugün Irak'ta hem topraklarımız, hem de siyaset işgal altındadır. Amerika kimi grupları izole ederek, kimilerini de birbirine düşürerek kendi manevralarına ugun bir ortam oluşturuyor'' diyerek ülkede akan kanın sorumluluğunu Amerika'ya yükledi. El Zari, kendisi hakkında Irak hükümeti tarafından çıkarılan tutuklama kararının muhalefete ve demokrasiye tahammülsüzlük olarak nitelendirirken, Nuri El Maliki hükümetinin halk desteğini yitirdiğini savundu.

Irak'ın sorunları yanında hakkında çıkarılan tutuklama kararının basit bir konu kaldığını belirten El Zari, kararın yasa dışı olduğunu ve zamanı geldiğinde ülkesine döneceğini ekledi.

ARAP ÜLKELERİNDEN IRAKLI SÜNNİLERE DESTEK

Toplantıya Irak dışında 11 farklı ülkeden gazeteci, din adamı, sivil toplum örgütü temsilcisi ve akademisyen katıldı. Katar Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Nusaif El Müslüm, ''Bu toplantıda Irak'ta yaşanan olumsuzluklar bilimsel olarak ele alındı ve mevcut durum açık bir şekilde tanımlandı'' diyerek konuyla ilgili analitik yaklaşımlar yapılmasının toplantıyla ilgili en önemli ayrıntı olduğunu belirtti. El Müslüm ayrıca, Türkiye'nin Irak'ta daha etkin bir rol oynamasının İran müdahaleciliğine karşı dengeleyici bir unsur olaralacağına dikkat çekti.

Can HASUSU/İSTANBUL, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title