Haberler

İlber Ortaylı Günümüz Türkiye'sini ve Gündemdeki Konuları İzmir'de Değerlendirdi

Tarih ekolü Prof.Dr.İlber Ortaylı Konak Belediyesi Dr.

Tarih ekolü Prof. Dr. İlber Ortaylı Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde İzmirlilerle buluştu

Konak Belediyesi ve Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği'nin düzenlediği 'Tarihi Mirasla Bugünkü Türkiye' adlı konferans ile Prof. Dr. İlber Ortaylı İzmir'e konuk oldu. Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür ve Merkezi'nde gerçekleşen konferansa Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı ve Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, sivil toplum kuruluşları, lise ve üniversite öğrencileri ve tarihe meraklı İzmirliler katıldı.

GELECEĞİ GENÇLER İNŞA EDECEK

İzmirlileri değerli isimlerle buluşturarak tarihi, kültürü, çağdaşlığıyla durmadan ilerleyen İzmir'e en önemli katkılardan birini gerçekleştiren Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan açış konuşmasında aydınlık gençliğe ve geleceğe vurgu yaparak şunları söyledi, "Tarihe ve geçmişe bakmak çok güzel ancak bunu yaparken de ders çıkarmak, mutlaka bir şeyler kazanmak gerekiyor. Eskiden yapılmış yanlışları ve olumsuzlukları yinelememek; güzellikleri, artı değerleri de ön plana çıkarmak önemli. Geçmişin yapılanmalarından dersler çıkararak çağdaş, atılımcı, daha doğru bir gelecek inşa edilebilir ve geleceğe umutla bakılabilir. Gelecek kuşaklara bırakılan mirasın çok önemli bir güç ve kazanım olduğunu düşünüyorum. Ortak bir gelecek yaratmak hepimizin görevi. Bu konuda en önemli güvencemiz kuşkusuz gençlerimiz. Gençlerimizin güzel bir gelecek yaratacağına inanıyorum."

Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı ve Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, İlber Ortaylı'nın konferansını dinleyen her gencin büyük bir kazanım elde ettiğini dile getirdi ve "Ayaklı kütüphane ve bir tarih olan İlber Ortaylı'yı dinlemek burada bulunan herkes için büyük bir şans. Konferanslarda değerli insanlardan çok şey öğreniliyor ve bu tür etkinlikler insanı çok daha donanımlı yapıyor. Etkinliğe katılan gençlerimizi kutluyorum" dedi.

"İZMİR İLKLERİN MEMLEKETİDİR"

Tarihin getirdiği mirastan yola çıkarak günümüz Türkiye'sini değerlendiren Prof. Dr. İlber Ortaylı sözlerine İzmir'i çok sevdiğini belirterek başladı. İzmir'in modern hayatın kültürel etkinliklerini de beraberinde taşıdığını ifade etti ve "İzmir ilklerin memleketidir. İzmir milli mücadelenin ateşlendiği yerdir. Demokrasi mücadelesinde önde gider, her türlü diretmeye karşı çıkar. Bu şehir üretir, kazanır, bereketli toprakların sahibidir" diye konuştu.

Toplumlarda dilin ve eğitimin önemine değinen İlber Ortaylı, Türkçenin doğru kullanılması ve eğitimin ciddiye alınması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi, "Türkler askerdir. Bunun kendi içinde bir dinamiği vardır. Türklerde askeriyede hep Türkçe konuşulmuştur ve dil bu sayede yaşamıştır. Diller içindeki lehçeler, ağızlar toplumda kültürel bir resim yaratır. Ancak toplumun ortak bir dili vardır ve kimlik bunun üzerinde şekillenir. Türkiye bir şeyde Ulu Önderinin işaret ettiği yerin çok gerisindedir. Atatürk 'Cihanda bir yeriniz olmasını istiyorsanız bu cihanı etüt edeceksiniz' demiştir. Dil ve Tarih Kurumunu kurmuştur. Bugün belirli zümreler arasında iletişimsizlik, nefret ve kavga varsa eğitim politikasındaki ihmaller ve zayıflıklar yüzündendir. Türkiye Türk unsuru devletidir; Türkçe konuşulur ve öğretilir. Dil ortak iletişim aracıdır ve doğru kullanılmalıdır."

İLBER ORTAYLI: BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEYENLERİN AMERİKAN FEDERALİZMİNİ BİLDİKLERİNE KATİYEN İNANMIYORUM

Konferansta son günlerin tartışılan konusu Başkanlık sistemine de değinen Prof. Dr. İlber Ortaylı, görüşlerini şu sözlerle ifade etti, "Başkanlık sistemini isteyenlerin Amerikan Federalizmini, Amerikan halkını, zihniyetini, tarihini bildiklerine katiyen inanmıyorum. İstedikleri sistem bir tek Amerika'da var. Ancak bunu gerçek anlamda bilmek gerekiyor. Bizim anayasalarımızda cumhurbaşkanları zaten kuvvetliydi, bu anlamda başkanlık sistemi yürür, neden yürümesin? Ama Amerika'da bir Anglosakson geleneği vardır, bir hukuk gelenek vardır ve Amerika'nın en seçkin insanları hukukçulardır. Çok iyi ve zorlu bir eğitimden geçmişlerdir. Bunları tetkik etmeden konuşmamak gerekir. Bunları tetkik etmeden konuşuyorlar. Bunların üzerinde durmanız gerekiyor."

Türkiye'nin en önemli ve saygın bilim adamlarından tarih profesörü İlber Ortaylı'nın konferansına yoğun ilgi yaşanırken Avni Anıl sahnesi hıncahınç doldu. Getirilen sandalyelerde duayen profesörü dinleyen İzmirliler tarihin bilinmeyenlerini İlber Ortaylı'ya sordu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İlber Ortaylı Türkiye Konak İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title