Haberler

Hendek'teki fabrika neden patladı? İş güvenliği uzmanı facianın sebeplerini anlattı

Güncelleme:

Sakarya'daki patlamaya ilişkin tutuklanan ve 22 Mayıs'ta istifa eden iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt, fabrikadaki ihmali anlattı. İşçilerin patlama uyarısına karşın bir önlem alınmadığını belirten uzman, işçilere de fazla üretim yapılması konusunda baskı yapıldığını söyledi.

Sakarya'daki patlamaya ilişkin tutuklanan ve 22 Mayıs'ta istifa eden iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt, "Olayın olduğu gün Sakarya'daydım. O bölgenin güvenli olmadığını bildiğim için fabrikaya gitmedim" dedi. İşçilerden sürekli kendisine şikayet geldiğini aktaran Bozkurt, "İşçiler bana, 'burası patlayacak, başımıza bir şey gelecek, bir şey yapın' diyordu. Yapmış olduğum incelemeler sonucunda her şeyi iş sağlığı güvenliği kurul toplantı tutanaklarına yazmama izin verilmiyordu" ifadelerini kullandı.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin gözaltına alınan Sorumlu Müdür Hasan Ali Velioğlu, ustabaşı Erşan Öztürk, Sorumlu Müdür Asiye Angın ile iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt önceki gün çıkarıldıkları Hendek Sulh Ceza Hâkimliğince "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan tutuklandı. Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın haberine göre şüphelilerin savcılık ve hâkimlik ifadeleri ise alınmayan önlemleri ve ihmalin boyutunu gözler önüne serdi.

Hendek'teki fabrika neden patladı? İş güvenliği uzmanının ifadesine göre kaza göz göre göre gelmiş

"GÜVENLİ OLMADIĞINI BİLDİĞİM İÇİN FABRİKAYA GİTMEDİM"

Fabrikada iş güvenliği uzmanı olarak çalışan ancak 22 Mayıs'ta görevinden istifa eden Aslı Bozkurt ifadesinde fabrikadaki ihmalleri tek tek anlattı. Haftada 3 gün fabrikaya giderek şirketin çalışma birimlerini denetlediğini aktaran Bozkurt, "Olayın olduğu gün Sakarya'daydım. O bölgenin güvenli olmadığını bildiğim için fabrikaya gitmedim" dedi. İfadesinde fabrikanın bölümlerine değinen Bozkurt, "Fabrikanın Çin mahallesi olarak adlandırılan bölümüne çok fazla gitmezdim. Bunun nedeni orada çalışan A.Ç.'nin işini çok iyi yapan bir iş güvenliği uzmanı olmasıydı. Ancak bu bölümde de diğer bölümlerde olduğu gibi aksaklıklar görüyordum. En önemli sorun ise işçilerin yanlarına çok fazla malzeme almalarıydı" diye konuştu.

"İŞÇİLER BANA 'BURASI PATLAYACAK' DİYORDU"

Bu konuda sorumluları ve işçileri sürekli uyardığını iddia eden Bozkurt, "Bölümlerde fazladan tespit edilen malzeme için tutanak tutmadım. Ancak işçilere daha fazla üretim yapmaları için fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu ile ustabaşı Erşan Öztürk baskı yapmaktaydı. Bu konuda uyarı yaptığımda, 'Biz bu işi yıllardır yapıyoruz. Sen ne biliyorsun. Haftada iki gün geliyorsun' diyordu. İşçilerin ne kadar malzeme ürettikleri listeye yazılıyordu. Bu kontrol kapsamında işçiler endişe taşıdıkları için tedbirleri unutarak daha fazla malzeme üretmeye çalışıyorlardı" dedi. Aslı Bozkurt ise ifadesinde özetle şunları söyledi: "İşçilerden bana sürekli şikâyet gelmekteydi. İşçiler bana, 'burası patlayacak, başımıza bir şey gelecek, bir şey yapın' diyordu. Yapmış olduğum incelemeler sonucunda her şeyi iş sağlığı güvenliği kurul toplantı tutanaklarına yazmama izin verilmiyordu, çünkü benim çalıştığım özel işletme bu şirketle çalışmaya devam ediyordu. Benim gücüm de bir yere kadar. Yeşil renkli binanın, bana ana barut deposu olduğu dahi söylenmedi. Burayı atıl bir bina zannettiğim için hiç denetlemedim. Denetlenecek yerleri bana onlar gösteriyordu. Ayrıca çalışanların kişisel koruyucuları ve donanımları da bulunmamaktaydı."

Hendek'teki fabrika neden patladı? İş güvenliği uzmanının ifadesine göre kaza göz göre göre gelmiş

"DEPOLARIN BAZILARINA HAM MADDE KONULDUĞUNU BİLMİYORDUM"

Ustabaşı Erşan Öztürk ise ifadesinde patlamanın yaşandığı fabrikada 30 senedir çalıştığını belirterek "Fabrikada imalat fazlası malzeme ve stokta olması gerekenden fazla malzeme yoktu. Üretilen mallar kolilendikten sonra sevkıyata hazır hale gelir, depoya götürülür. İşçilere daha fazla mal üretimi için baskı yapmadım. Baskı yapılmasına da şahit olmadım. Fabrikadaki denetimler Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılır. Ankara'dan denetime gelenler olur. Denetim olacağı bana bir gün önceden söyleniyordu. Zaten tedbirli çalıştığımız için ekstra bir önlem almıyorduk. İşçilere koruyucu kıyafet vermiştik. Ama sıcak olduğu için bizi dinlemeyerek giymiyorlardı. İmal edilen ürünlerin konulduğu depoların bazılarına ham madde konulduğunu bilmiyordum" dedi.

"HESABI İŞÇİDEN SORULURDU"

Sorumlu müdür olan Asiye Angın savcılık ifadesinde her işçi için üretim miktarının belirlendiğini aktardı. Angın, "İşçi başına düşen üretim miktarı ustabaşı tarafından belirleniyor. İşçiden bu miktarda üretim yapması isteniyor. Üretim çıkmadığı zaman da bu durum işçiden soruluyor. Bu geçmişten günümüze devam eden bir süreçtir. Patlamadan 15-20 gün önce jelatinleme bölümündeki arkadaşım Kosova'ya gönderilmek için üretilen ürünlerden rahatsız edici bir koku geldiğini söyledi. Bunu fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun'a, Hasan Ali Velioğlu'na ve Erşan Öztürk'e söylediğini tahmin ediyorum. Daha sonra Erşan Öztürk kâğıdın yapışmasında kullanılan tutkalın fazla sürülmesi nedeniyle nemlenme olduğunu anlamış, bu mallar kurumaya bırakılmıştı. Pandemi sürecinde üretim yavaşladı. Ancak üretilen malların ne kadarının satıldığını ya da depoda saklandığını bilmiyorum. Şikâyetçilerin beyanlarında söyledikleri denetleme olmadan önce bize bilgi geldiği ifadesi doğrudur. İl emniyet müdürlüğü tarafından denetleme yapılırdı. Denetleme olmadan önce şirkete nasıl bilgi geldiğini bilmiyorum. Ben patlamanın muska bölümünde olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Hendek'teki fabrika neden patladı? İş güvenliği uzmanının ifadesine göre kaza göz göre göre gelmiş

"ÜRÜNLER SIKINTILIYDI, UYARDIK DİNLEMEDİLER"

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin müşteki ifadelerindeki vahim iddialar dikkat çekti. Şikâyetçiler özellikle Kosova'ya gönderilmek için üretilen ürünlerlerde sıkıntı olduğunu ancak bunu yetkililere bildirmelerine rağmen önlem alınmadığını vurguladı.

Patlamanın olduğu yerde muska ve torpil denilen patlayıcılar üretiliyordu. Üretilen mallar nemlenme yapmıştı. Kurutmak için dışarı çıkardılar. Hatta bu ürünlerden duman çıkıyordu.

Kosova'ya gönderilecek patlayıcı malzemelerinin daha fazla ses çıkarması için imalathanenin hemen önünde masanın üzerinde kurutulmaya bırakıldığını gördüm.

Patlamanın meydana geldiği yerde imalat fazlası malzeme olduğunu biliyordum. Üretilen malzemeler patlamanın olduğu yerde tutuluyordu.

Hendek'teki fabrika neden patladı? İş güvenliği uzmanının ifadesine göre kaza göz göre göre gelmiş

"MAKİNELER AŞIRI ISINIYORDU"

Pandemi sürecinde fazla olan ürünler depoya konuldu. Rutubetten dolayı çok sayıda malzeme kurutulmaya bırakılıyordu. Güneşe serilen malzemeler yanıcı olduğu için korkuyorduk. Çok kez uyarmamıza rağmen önlem alınmadı. 'Siz çalışmaya devam edin' denildi. Güneşle temas eden bu malzemeler patlamaya neden olur.

Muska isimli malzeme kolilerde şişme yapmıştı. Bu durumun tehlikeli olduğunu yetkililere bildirdik. Ayrıca jelatin bölümünde de makineler aşırı ısınıyordu. Ancak bunu da bildirmemize rağmen önlem almadılar.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Sakarya Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (17)

Uzman adayı:

İş güvenliği uzmanı aynı sayıştay gibi devletin ayrı bir birimine bağlı olmalı. Şirketlerin işçisi olan uzmanlar işverenini bağımsız denetleyemez.

19
0
yanıtYanıtla
TUGAY:

Devlet denetleyene yeterli yetkiyi vermezse patronlar istediği gibi at koşturur.

14
1
yanıtYanıtla
adil:

demekki şikayetler fabrikaya değil bağımsız bir yere gitmeli onlarda gelip düzleltirmek zorunda kalırlardı

9
1
yanıtYanıtla
Uzman:

Şikayetleri bakanlığa bildirdiğine patron uzmanı işten atiyor. Utanmadan birde şikayet edeni bildiriyor oradaki kişi. İş cinayetlerine çanak tutuyorlar. Olan uzmanlara ve çalışanlara oluyor.

yanıt1
yanıt0
UZMAN:

Devlet denetim mekanizmasını geliştirmeli. Biz uzmanlar daha rahat olmalıyız işverenin işçisi olarak değil tamamen özgür bı şekilde eksikleri yazıp gerekli yerlere iletebilmeliyiz. Bence bu konunun üzerine düşün artık ??

10
0
yanıtYanıtla
sağlıkçı:

ülkemizin gündemi bu malesef: denetimler formalite icabı yapılıyor, eksiklikler kayıt altına alınmıyor, herşey yolundaymış gibi görünüyor, onun için fabrika sahipleri her türlü denetimden başarıyla geçtik diyor, yani denetleyen de denetlenen de evcilik oynuyor.

9
0
yanıtYanıtla
KONYALI:

SAĞLIKÇI ARKADAŞIM KEŞKE BİRDE SİZİN SEKTÖRÜ DENETLEYEN OLSA SAAT 15:30 DA HASTANE POLİKİLİNKLERİNDE DOKTOR BULAMIYORUZ

yanıt3
yanıt1
Turgay:

Senin paranı odeyen patronu denetleyemezsin. Çünkü oradada patron o

7
0
yanıtYanıtla
Erdal isg uzmanı:

İş güvenliğinin tespit ettiği eksiklikler ilgili birime bildirilseydi ertesi gün kovulurdu. İsg uzmanı işverenin bir çalışanı olamaz isg uzmanı bağımsız olmalı hakları devlet tarafından korunmalıdır

7
0
yanıtYanıtla
F.Ç:

İSG uzmanlarının ücretleri havuzdan ödenmedikçe ve yetkileri artırılmdıkça bu kazalar maalesef bitmeyecek ve 6331 kanunu hikaye olacak

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title