Haberler

Türkiye'de 2014 Böyle Geçti

Seçmenlerin, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gittiği, Türkiye genelinde 194 bin 310 sandıkta oy kullanıldığı, 30 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti oyların yüzde 45,54'ünü alarak birinci parti oldu, CHP yüzde 31,04, MHP yüzde 13,65 oy aldı Demokratikleşme paketinin yürürlüğe girdiği mart ayında , özel yetkili mahkemelerin kaldırıldı ve örgütlü suçlarda azami tutukluluk süresi 5 yıla indirildi Anayasa Mahkemesinin, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar vermesi ve uzun tutuklulukla ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye genelinde tahliyelerin yaşandığı mart ayında, Ergenekon Davası'nda müebbet hapis cezası alan emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu tüm Ergenekon sanıkları tahliye edildi.

Seçmenlerin, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gittiği, Türkiye genelinde 194 bin 310 sandıkta oy kullanıldığı, 30 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti oyların yüzde 45,54'ünü alarak birinci parti oldu, CHP yüzde 31,04, MHP yüzde 13,65 oy aldı.

Demokratikleşme paketinin yürürlüğe girmesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, örgütlü suçlarda azami tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin, Ergenekon Davası'nda tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar vermesi mart ayında gündemde yer alan diğer konular oldu.

Mart 2014'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 MART

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kırklareli Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitinginde, "CHP, Pensilvanya'daki o zat tarafından idare ediliyor. CHP Genel Başkanı'na Pensilvanya'daki hocası akıl veriyor. Eline kasetler gönderiliyor, montaj kasetler. Akıl veriyor, yol gösteriyor. 90 yıllık parti CHP, şu anda Pensilvanya'daki bir zat tarafından adeta kukla gibi oynatılıyor" dedi.

"Türkiye'nin önünde iki seçenek var. Türkiye ya eski Türkiye olacak ya da yeni Türkiye olacak" diyen Erdoğan, eski Türkiye olursa koalisyonların, enflasyonun, yoksulluğun, yolsuzluğun, yasakların geri geleceğini, ekonominin, çarkların, fabrikaların duracağını, esnafın kapısına yeniden kilit vuracağını ama yeni Türkiye'de büyümenin devam edeceğini söyledi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesiyle görevi sona eren 270 idari personelden 238'i yeniden HSYK'da görevlendirildi. 31 kişiyse Adalet Bakanlığı ve Ankara'daki adliyelerde, bir kişi ise kendi isteğiyle İzmir'de görevlendirildi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçe belediyesinin Kürtçe hazırlanan tabelası hizmet binası girişine asıldı.

Karadeniz Bölgesi'nin ilk insan yerleşkesi olarak bilinen, Samsun Tekkeköy Arkeoloji Vadisi'ndeki Türkiye'nin ilk imitasyon müzesi özelliğine sahip "müze ev" açıldı.

2 MART

-BDP'nin Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki seçim bürosuna el yapımı patlayıcı atıldı.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Isparta'daki mitinginde, "O başörtüsü için 'furuattır' diyordu. Çünkü öyle bir derdi yok onun. Elimizde, enteresan, kendisinin vaaz kasetleri var. O vaaz kasetlerinde, furuattan önceki dönemde, bunun itikadi olduğunu söylüyordu. 'Başörtülü ol, başörtüsünü çıkaramazsın, bu bir emirdir' diyordu. Ama daha sonra 28 Şubat. Emirler geldi, yelkenler indi. Orada da kalktı, 'furuattır' dedi. Bunlar yanar döner" dedi.

3 MART

-CHP, HSYK'nın yapısını değiştiren Kanun'un ipali istemiyle yapılan başvuruda Anayasa Mahkemesinin tespit ettiği eksiklikleri tamamlayarak Anayasa Mahkemesine tekrar başvurdu.

-HSYK'nın yapısını değiştiren kanunun yürürlüğe girmesiyle görevi sona eren HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram'ın yerine Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Bilgin Başaran atandı.

-Türk sinemasının önemli karakter oyuncularından, aktör ve opera sanatçısı Altan Günbay, İstanbul'daki evinde yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle 82 yaşında hayatını kaybetti. Opera, sinema ve müzik alanında eserler veren sanatçının cenazesi, 5 Mart'ta  Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki tören ve Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze namazının ardından Büyükçekmece Mezarlığı'nda toprağa verildi.

4 MART

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'na beş konuda inceleme talimatı verdi. Kurulu, "İletişimin dinlenmesi ve tespitine yönelik kapasitesinin değerlendirilmesi, söz konusu uygulamaların hukuka uygunluğunun sağlanması amacıyla alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi", hakimlik ve savcılık gibi "kariyer meslek"lere giriş sürecinde fırsat eşitliğini bozan ve ayrımcılığa neden olan düzenleme ve uygulamalara yönelik araştırma ve incelemekle görevlendiren Gül, "yolsuzlukla mücadele kapasitesinin" değerlendirilmesini de talep etti. DDK'ya "Devlet Sırları" ve "Gizlilik Derecelerine" ilişkin düzenleme ve uygulamaların değerlendirilmesi talimatı veren Gül, Kurul'dan, "kent rantlarının analizi ile imar uygulamaları"na yönelik araştırma ve inceleme de istedi.

Ankara 11. İdare Mahkemesi, Atatürk Evi, bira, şarap meyve suyu fabrikaları ile tarihi köprünün yer aldığı 7 hektarlık alan ile Başbakanlık binası inşaatının bulunduğu 46 hektarlık alanın tarihi sit statülerinin kaldırılmasına ilişkin işlemleri iptal etti. Kararda, "İdarece gerekli ve yeterli inceleme yapılmadan salt uyuşmazlık konusu alanın tarihi açıdan bir özellik ve nitelik taşımadığı gerekçesiyle AOÇ içerisindeki alanın tarihi SİT statüsünün kaldırılmasına ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmamıştır" ifadesine yer verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili hazırlanan fezlekelerin, TBMM Başkanlığına geldiği açıklandı.

5 MART

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, yasa dışı dinlemelere ilişkin, "Benim makamım ve odalarımla ilgili böyle bir şey söz konusu değil. Onlarla ilgili günlük çok düzenli tedbirler alınır. Ama bazı ortam dinlemelerinin olduğunu doğrusu Sayın Başbakan bana da söyledi" dedi.

Başbakan Erdoğan, Ankara 11. İdare Mahkemesinin, yeni başbakanlık binasının da içinde buunduğu alanla ilgili kararını değerlendirirken, "Yeni başbakanlık binasının yapımıyla ilgili sıkıntı söz konusu değil inşallah nisan, mayıs gibi açılışını yapacağız" açıklamasını yaptı.

Marmaray ve şehir içi banliyö trenlerinden, yeni düzenleme doğrultusunda, yüzde 40 ve üzerinde engelli olanlar ile 65 yaş üstü vatandaşlar ücretsiz yararlanmaya başladı.

6 MART

Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, Başbuğ'un "özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtaya götürülemediği nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiği"ne hükmetti. Başbuğ'un tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneği, UYAP üzerinden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı, 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, aynı gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun yürürlüğe girmesiyle kamuoyunda "özel yetkili mahkemeler" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesiyle kurulan ağır ceza mahkemeleri kaldırıldı. Daha önce yasal düzenlemeyle kaldırılan ancak ellerindeki dosyalar sonuçlanıncaya kadar görevlerine devam etmesi hükme bağlanan, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesiyle görevli özel yetkili mahkemelerin de görevi sona erdi. Düzenleme uyarınca, Ergenekon davasında karar veren ancak 7 aydır gerekçesini tamamlamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, davayla ilgili gerekçesini yazmak için 15 gün süre verildi.

Düzenlemenin ardından aralarında, özel yetkili mahkemelerde görülen Balyoz Planı davası, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin dava, 28 Şubat, 12 Eylül, faili meçhul cinayetler ve Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin davaların da aralarında bulunduğu dosyalar ağır ceza mahkemelerine devredildi.

Özel yetkili mahkemeleri tümüyle kaldıran 6526 sayılı kanunla, örgütlü suçlarda azami tutukluluk süresi de beş yıla indirildi. Mahkemelerce tutuklulukları beş yılı aşan sanıkların durumunun incelenmesi ve talepler üzerine Türkiye genelinde tahliyeler başladı. Bu kapsamda Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dava kapsamında tutuklu yargılanan Erhan Tuncel gece saatlerinde tahliye edildi.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Elazığ'daki mitinginde, "Pensilvanya'nın buradaki dershanelerine çocuklarınızı gönderiyorsanız, çocuklarınızı alın. Ne olur alın. Bunlar, yavrularımıza, çocuklarımıza maalesef sadece hassasiyetlerimiz, kutsallarımız dışında eğitim öğretim veriyorlar. Devletin okulları bize yeter" dedi.

-Erdoğan, katıldığı bir canlı yayında da dinlemeleri "casusluk" olarak nitelendirerek, "Casusluk olayının müeyyidesi çok ama çok ağır. Yargıda bir düzenlemenin yapılması şart" dedi. On binlerce kişinin dinlendiğini söyleyen Erdoğan, gerekli adımlar atılmadıkça ulusal güvenliğin tehdit altında olduğunu belirtti. Kriptolu telefonların dahi dinlendiğini kaydeden Erdoğan, "Bu medya onurlu, şahsiyetli olsa bir Başbakanın  Adalet Bakanı ile konuşmasını, ki bu kriptolu telefondur, bu kriptolu telefonu adamlar dinliyor. Kim? Paralel yapı. Bu devlete saldırıdır" değerlendirmesinde bulundu.

-Gazeteci ve Yazarlar Vakfından yapılan yazılı açıklamada, farklı siyasi düşüncelerden milyonlarca gönüllü destekçiye sahip olan "camia"nın bir siyasi parti kurması, kurdurması ya da son günlerde sıklıkla dile getirilen ve asılsız bir iddia olan bir partiyle ittifakı kesinlikle söz konusu olmadığını, bu iddiaların yalan olduğunu kaydedilerek, "Bu iddia büyük bir yalandır. Sağduyulu milletimiz bugüne kadar doğrunun nerede olduğunu bilmiş ve tercihini de o yönde kullanmıştır. Kimsenin kimseden akıl almaya ihtiyacı yoktur" ifadesine yer verildi.

-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeniyken 19 Ocak 2007'de öldürülen Hrant Dink'in ailesi, cinayette sorumluluğu bulunduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında İstanbul Valiliğinin soruşturma izni vermemesinin ardından idare mahkemesine yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

7 MART

Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Anayasa Mahkemesi'nin "kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiği"ne karar verdiği eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, tahliye oldu. Ergenekon Davası'nda mahkemenin yaptığı suç duyurusu üzerine 6 Ocak 2012'de tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Başbuğ, 2 yıl 2 ayını geçirdiği Silivri Cezaevi'nde akşam saatlerinde çıktı. Başbuğ, cezaevi çıkışında, "Beni 26 ay hürriyetimden yoksun bıraktılar ama yüce Türk milleti oynanan oyunu, iddiaların geçersizliğini, bir Genelkurmay Başkanı ve karargahını terör örgütü karargahı ve terör örgütü olarak suçlamanın kabul edilmez bir durum olduğunu, bizlerin darbecilikle hiçbir alakamızın olmadığını kısa zamanda anladı" diyerek, adalet için mücadele edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, telefonla görüştükleri Başbuğ'a "geçmiş olsun" dileklerini ilettiler.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) yürütülen soruşturma çerçevesinde, 257 bin 454'ü 2012 yılında, 252 bin 62'si 2013'te olmak üzere toplam 509 bin 516 kişinin dinlendiği tespit edildi. 2012 yılı öncesine ait dinlemeyle ilgili veriler ve dinlemeyi yapan kişilerin dijital kayıtlarının TİB arşivinden silindiği belirlendi. Mahkeme kararı olmadan da dinleme yapıldığı yönünde bazı bulgulara ulaşıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığınca 569 bin 837, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca 347 bin 234, Terörle Mücadele Daire Başkanlığınca ise 156 bin 65 dinleme işlemi gerçekleştirildiği, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı bu üç daire başkanlığınca 2012 ve 2013 yıllarında, mükerrer ve uzatmalar dahil, toplam 1 milyon 73 bin 136 dinleme işlemi yapıldığı açıklandı.

Başbakan Erdoğan, son iki yılda yapılan dinlemelere ilişkin "Bunların ne kadarının hukuki dinlendiği, ne kadarının keyfi dinlendiği bilinmiyor. İşte bu paraleller, bu hainler kayıtları sildikleri için izleri yok. İzleri yok ettikleri için de skandalın boyutları şimdilik tam bilinmiyor. Artık bu kayıtları dinleyenlerin dönemi 30 Mart akşamı farklı bir şekilde inşallah sona erecek" değerlendirmesinde bulundu.

8 MART

Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin davada tutuklu yargılanan Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım elektronik kelepçe takılmasına karar verilerek tahliye edildi.

Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliyesine karar verilen eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, "Vardiya Bizde Platformu" öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul'da düzenlenen "Sessiz Çığlık Eylemi"ne katıldı. Başbuğ, "Benim dün bu esaret döneminden kurtulmam ve hürriyetime kavuşmam bir başlangıçtır. Tutuklu durumda cezaevinde olan bütün milletvekilleri hürriyetlerine kavuşup, serbest olurken, bugün cezaevinde olan Engin Alan'ın aramızda olmaması her şeyden evvel Türkiye Büyük Millet Meclisinin ayıbıdır" değerlendirmesini yaptı.

-Üsküp Eğitim ve Kültür Vakfı Türkiye Temsilciliği'nin avukatı Ömer Faruk Hansu, İstanbul merkezli soruşturma kapsamında eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evinde bulunan bağış parası 1 milyon avronun vakfa iade edildiğini bildirdi.

10 MART

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası sanığı 33 kişinin tahliye taleplerine ilişkin karar verdi. Talepleri reddeden mahkemenin bu kararı, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından verildiği için tartışmaya neden oldu. Ayrıca, Mahkeme'den yapılan açıklamada, "özel yetkili mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu" ve "Ergenekon Davası'nda 15 günlük makul sürenin de gerekçeli karar yazılması için yeterli bir süre olmadığı" belirtilerek, bu konularda Anayasa Mahkemesine başvurma kararı alındığı bildirildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla ilgili, kaldırılan ağır ceza mahkemelerinde görev yapmış hakim ve savcıların koruma tedbirleri konusunda karar veremeyeceklerini belirterek, HSYK'yı, Anayasa ve yasayı tanımayan hakimler hakkında işlem yapmaya çağırdı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin tahliye taleplerini reddine ilişkin kararlarına yapılan itirazlara, nöbetçi mahkemeler baktı. Anayasa Mahkemesinin Başbuğ ile ilgili kararı ve uzun tutuklulukla ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesini değerlendiren nöbetçi mahkemeler, Ergenekon Davası sanıklarını tahliye etti. Nöbetçi mahkemeler tarafından verilen tahliye kararlarıyla Ergenekon Davası'nda tutuklu kalmadı.

- Ergenekon davasında kapsamında haklarında tahliye kararı verilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin davaya bakan Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce talebinin reddedilmesi, emekli albay Dursun Çiçek "Balyoz Planı" Davası kapsamında Yargıtayca onanan 16 yıl hapis cezası olması nedeniyle cezaevinden çıkamadı. Tahliye kararı çıkan Danıştay saldırısı sanığı Alparslan Aslan da başka davalarda kesinleşmiş hapis cezası olduğu için tahliye olamadı. Akın Birdal suikastinin azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebi de reddedildi.

11 MART

- Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gündür komada uyutulan 15 yaşındaki Berkin Elvan, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde Elvan'ın ölümü nedeniyle gösteriler düzenlendi, polisin müdahale ettiği gösterilerde gözaltına alınanlar oldu.

HSYK 3. Dairesi, Ergenekon Davası'nda gerekçeli kararı geç yazdıkları için davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, üyeler Hüsnü Çalmuk ve Sami Haşıloğlu ile ilgili inceleme yapılmasına karar verdi.

12 MART

Berkin Elvan için, Okmeydanı Cemevi'nde tören düzenlendi. Elvan'ın cenaze töreni sırasında ve sonrasında İstanbul, Ankara, İzmir'in de aralarında bulunduğu pek çok kentte protesto gösterileri düzenlendi. Elvan için Tunceli'de yapılan eyleme müdahale sırasında 30 yaşındaki polis memuru Ahmet Küçütağ, kalp krizi geçirerek şehit oldu. Küçüktağ'ın cenazesi, 13 Mart'ta memleketi Elazığ'daki emniyet müdürlüğünde düzenlenen törenin ardından Harput Mezarlığı'nda toprağa verildi.

- Berkin Elvan'ın cenaze töreninin ardından yapılan gösteriler sırasında, Beyoğlu'nda iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 22 yaşındaki Burak Can Karamanoğlu vurularak yaşamını yitirdi.  Karamanoğlu'nun cenazesi, 14 Mart'ta Giresun'un Alucra ilçesinin Karaağaç köyünde toprağa verildi.

13 MART

Kamuoyunda "Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen "Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun, seçimlerde Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de propaganda yapılabilmesi imkanı getirdi, siyasi partilerin, bir ilçede teşkilatlanmaları için beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırdı, siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili seçimlerinde yüzde 7 yerine yüzde 3 oy alması yeterli hale getirdi, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle özel okullarda eğitim ve öğretim yapılabilme hakkı tanıdı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski Başkan Yardımcılarından, 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi gazeteci Vasfiye Özkoçak 91 yaşında İstanbul'da vefat etti. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun ilk üç kadından biri olan Özkoçak'ın cenazesi 14 Mart'ta İstanbul'da toprağa verildi.

-Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi

14 MART

- Dershanelerin özel okula dönüştürülmesini düzenleyen "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunla, Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarıldı, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engellendi. Kanun'a göre, dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

18 MART

HSYK Başkanı ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve üyeleri hakkında "gerekçeli kararı hala yazmadıkları" gerekçesiyle HSYK 3. Dairesi'nce verilen inceleme kararını onayladı.

21 MART

Twitter'a erişim, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle mahkemelerce verilen kararlar doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca (TİB) engellendi. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanlığı, vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter'da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararlarının verildiğini bildirdi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Twitter'a erişim engelini Twitter hesabından, "Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez" ifadesiyle değerlendirdi.

Ergenekon Davası'nda kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan ancak aradan geçen 7 ayda gerekçeli kararı tamamlamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, yasal sürenin dolmasına saatler kala, 16 bin sayfadan oluşan gerekçeli kararının yazımının tamamlandığı, redaktesinin de en kısa sürede yapılacağı duyuruldu.

22 MART

-Twitter'a erişimin engellenmesinin ardından Twitter tarafından, TİB'in mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesaplardan, Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesap askıya alındı.

23 MART

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin İstanbul'da yapılan mitinginde, Twitter'ın bir çok ülkedeki mahkeme kararlarına uyduğuna işaret ederek, "Twitter gelir, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin kararlarına uyacağını söyler, biz de mahkeme kararları doğrultusunda gerekeni yaparız. Bizim kanunlarımıza uymayacaksa, o zaman da gereğini yaparız. Burası muz cumhuriyeti değil Türkiye Cumhuriyeti'dir" dedi.

HSYK 1. Dairesi, kaldırılan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görev yapan başkan ve üyeler ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçların soruşturmasında görevlendirilen hakim ve Cumhuriyet savcıların atama kararnamesi yayımlandı. 271 kişilik kararnameyle, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanları Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ve Nurettin Ak İstanbul Hakimliğine, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal Ankara Hakimliğine getirildi. Ergenekon Davası'nda gerekçeli kararı geç yazdıkları için haklarında inceleme başlatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese Sakarya Hakimi, üye Hüsnü Çalmuk Kocaeli Hakimi diğer üye Sami Haşıloğlu Trabzon hakimi oldu. İstanbul'daki 17 Aralık soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı oldu.

- Türkiye-Suriye sınırında, Türk hava sahasına yaklaşan ve ikazları dikkate almayan Suriye savaş uçağı Türk Silah Kuvvetleri'ne ait F-16'lar tarafından düşürüldü. Uçak, Suriye'nin Keseb bölgesine düştü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik etti. Gül, Türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti'nin Kocaeli mitinginde "Suriye uçağı, bizim sınırlarımızı, hava sahamızı ihlal ettiler. F-16'larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. Niye? Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben, başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, Silahlı Kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı, Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum" dedi.

26 MART

-Twitter, "oyyokhirsiza" hesabına Türkiye'den erişim engelledi, "ACEMUSAKLARI" hesabında yer alan ve şikayet konusu içerikler de kaldırıldı.

27 MART

- Suriye'deki çatışmaların ve Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik tehditlerin ele alındığı güvenlik toplantısına ait olduğu iddia edilen ses kayıtları internet üzerinden sosyal medya aracılığıyla yayınlandı.

- Sesindeki rahatsızlığa rağmen partisinin Van ve Diyarbakır'daki mitinglerinde konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, güvenlik toplantısının dinlenmesine ilişkin, "Bu ahlaksızlıktır, bu adiliktir, bu alçaklıktır, bu namuzsuzluktur. Bu kadar önemli bir görüşmeyi ortam dinlemesi yaparak sen kime servis ediyorsun" dedi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, güvenlik toplantısının illegal dinlenmesine ilişkin casusluk soruşturması başlattı. Konuyla ilgili haberler konusunda da yayın yasağı getirildi.

Dışişleri Bakanlığının, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderdiği, sosyal paylaşım sitesi Youtube'daki bazı içeriklerin ulusal güvenliğe birinci derece tehdit oluşturduğu yönündeki yazıda, bu adreslere erişimin derhal engellenmesinin önem taşıdığı belirtildi. TİB, idari kararla siteye erişimi engelledi.

-Yargıtay Ceza Genel Kurulu, şarkıcı Deniz Seki'ye "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını oy çokluğuyla onadı. Daha önce 7 ay cezaevinde kalan Deniz Seki, yeniden cezaevine girecek.

28 MART

- Cumhurbaşkanı Gül, "Devletin en önemli güvenlik bürokrasisinin başındaki kişilerin bir araya geldiği bir toplantının takip edilmesi, dinlenmesi çok büyük bir cüretkarlık ve bu devletin güvenliğine dönük bir casusluk faaliyetidir" ifadelerini kullanarak bunu yapanların en şiddetli şekilde cezalandırılacağını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Ankara Barosu TİB'in, Youtube'a erişimin engellenmesine ilişkin işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması için İdare Mahkemesinde ayrı ayrı dava açtı.

30 MART

Seçmenler, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gitti. Türkiye genelinde 194 bin 310 sandıkta oy kullanıldı. İlgili kanunda 2012'de yapılan değişikliğin ardından yeni büyükşehir olan 14 kentte ilk kez belediye başkanlığı seçimi yapıldı.

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde AK Parti oyların yüzde 45,54'ünü alarak birinci parti oldu. Büyükşehir seçimlerinde CHP yüzde 31,04, MHP yüzde 13,65 oy aldı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, seçimlerin ardından parti genel merkezinin balkonundan yaptığı konuşmada, "Statüko bugün çok büyük bir darbe almıştır. Kirli ilişkiler, adı konulmamış ittfaklar bugün kaybetmiştir. Vesayetin her türü, vesayetçi odakların her türlüsü de bugün milletten tam bir Osmanlı şamarı yemiştir. Şehitlerin kanıyla yoğrulmuş bu toprakları biz Pensilvanya'ya veya onun buradaki hain uzantılarına asla teslim etmeyiz" dedi.

25 Mart'tan sonra "kaos olacağını" söyleyenlere de seslenen Erdoğan, "Ekonomi çökecekti? Çöktü mü? Daha güçlenerek geliyoruz. Ekonomide de, siyasette de, demokraside de daha güçlü demokrasiyi getireceğiz. Batı'nın özlemini duyduğu demokrasi bizde var" değerlendirmesinde bulundu. "Millet istiklaline uzanan elleri sandığa gömmüştür. Millet sinsi planları, ahlaksız tuzakları bozmuştur" ifadesini kullanan Erdoğan, 30 Mart'ı "yeni Türkiye'nin düğün günü" olarak niteledi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İlker Başbuğ Ak Parti Twitter Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
title