Haberler

Suriye'ye Askeri Müdahale Tartışmaları

Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani’ye ait olduğu iddia edilen ses kaydı, tartışma yaratmaya devam ediyor

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'ye ait olduğu iddia edilen Suriye'deki kimyasal silah saldırısıyla ilgili ses kaydı, ülkede tartışmalara yol açmayı sürdürüyor.

Rafsancani'nin bir süre önce katıldığı bir toplantıda, "Suriye halkının kendi hükümeti tarafından kimyasal saldırıya uğradığı" ifadelerini kullandığı iddiası, yerli ve yabancı basında geniş yer bulmuş, söz konusu iddia Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Halkla İlişkiler Müdürü Rıza Süleymani ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham tarafından yalanlanmıştı.

Söz konusu ses kayıtlarının ortaya çıkması, konuyu yeniden gündeme getirdi.

Uzmanlar Meclisi İsfahan Temsilcisi Ayetulllah Seyyid Yusuf Tabatabainejad, ses kaydının Rafsancani'ye ait olmadığını ve sahte olduğunu açıkladı.

Konuyu Rafsancani ile bizzat görüştüğünü ifade eden Tabatabainejad, "Kendisi hakkında ileri sürülen iddialar karşısında son derece rahatsız olan Rafsancani, aklı başında kimselerin, kendisinin böyle bir şey söylemiş olabileceğine ihtimal vermeyeceğini ve kayıttaki sesin sahte olduğunu söyledi" diye konuştu.

-"Rafsancani'nin açıklamaları ABD'yi desteklediği anlamına gelmez"-

Öte yandan söz konusu açıklamaların yapıldığı toplantıya ait görüntüleri izlediğini belirten Tahran Milletvekili Ali Mutahhari ise "Söz konusu iddialar Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yalanlanmış olsa bile bu toplantının görüntüleri mevcut. Haşimi söz konusu açıklamalarda bulunmuştur ve bu kendisinin kişisel görüşüdür" ifadelerini kullandı.

"Haşimi'nin görüşleri ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesini desteklediği anlamına gelmez" diyen Mutahhari, "Belki de Haşimi'nin, Suriye hükümetinin kendi halkına kimyasal saldırıda bulunduğuna dair endişeleri vardır ve bu nedenle İran'ın Suriye hükümetini daha fazla desteklememesini fayda görüyordur. Haşimi, kimyasal saldırı ile ilgili endişelerini ve varsa delillerini paylaşmalıdır" açıklamasında bulundu.

Suriye halkı Beşşar Esad yönetimini desteklediği sürece İran'ın desteğinin de devam edeceğini kaydeden Mutahhari, "Ancak Suriye hükümeti olayların ilk başladığı tarihlerde gerekli reformları yapmalıydı ve eğer gösteriler karşısında şiddet uygulamasaydı bugün bu durumda olunmazdı" değerlendirmesinde bulundu.

-"Suriye konusundaki kanıtlar Obama'ya sunulsun"-

Tahran milletvekili Ali Rıza Zakani ise meclisin bu sabahki oturumunda yaptığı konuşmada, Rafsancani'nin ses kayıtlarındaki açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Rafsancani'ye ait olduğu öne sürülen açıklamaları "şaşkınlık verici, yanlış ve tehlikeli" olarak tanımlayan Zakani, "İki seçenek var. Birincisi bu ses kaydının sahte olmasıdır ki, bu hepimizi sevindirir, çünkü hiç birimiz Sayın Haşimi'nin zarar görmesini istemeyiz, çünkü hiç kimse İslami düzenden üstün değildir. Bu nedenle konunun bizzat Sayın Haşimi tarafından yalanlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Ayrıca İstihbarat Bakanlığının da en kısa zamanda konuyu araştırarak halkı bilgilendirmesini talep ediyoruz. İkinci seçeneğin doğru olması durumunda ise Sayın Rafsancani'nin bu açıklamalarını, kendisine sunulan yanlış bilgiler sonucunda yaptığı veya bilgileri yanlış yorumladığı şeklinde kabul ediyorum" diye konuştu.

ABD'nin kimyasal silah saldırısını savaş başlatmak için bahane olarak kullandığını ifade eden Zakani, "İran Dışişleri Bakanlığı, bazı bölge ülkeleri tarafından Suriye'deki teröristlere kimyasal silah gönderildiğine dair belgeleri aylar öncesinden BM'ye sunmuştur. Uluslararası konularda kendilerini yetkili gören ve Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına dair kanıtları olan kişilere, bu delilleri, Obama yönetimine sunarak onları asılsız iddialarının sebep olduğu karışıklıktan kurtarmalarını tavsiye ediyorum" sözleriyle tepkisini ortaya koydu. -

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Haşimi Rafsancani Suriye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title