Haberler

Srebrenitsalı Anneler, Karaciç'in Duruşmasını Canlı İzledi

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam edilen Bosnalı Sırplar'ın eski lideri Karaciç'in duruşması, Bosna Hersekli kurban yakınlarınca da dikkatle takip edildi.

Bosna'daki savaşta, Sırp olmayan sivil halka yönelik katliamlar nedeniyle "Bosna Kasabı" olarak adlandırılan Ratko Mladiç'in tanık sıfatıyla dinlendiği, Bosnalı Sırplar'ın eski lideri Radovan Karaciç'in  Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesindeki duruşması, Bosnalı kurban yakınlarınca da dikkatle takip edildi.

Bosnalı kurban yakınlarının bir kısmı, davayı canlı takip etmek üzere Lahey'e giderken, bir kısmı da Bosna Hersek'teki evlerinden ya da dernek merkezlerinden hüzünlü bir şekilde izledi.

Bosna'daki savaşta birçok yakınını kaybeden bir grup kurban yakını da Karaciç'in davasını, Tuzla'daki Srebrenitsa Kadınları Derneği'nde, televizyon ekranından takip etti.

Kurban yakınları, iki savaş suçlusunun da nihayetinde mahkeme salonunda bulunmasından memnuniyet duyduklarını belirtirken, Mladiç'in duruşma salonundaki davranışlarının ve birbirlerine hitap şekillerinin ise kendilerini rahatsız ettiğini belirtti.

Srebrenitsalı kadınların, duruşmayı izlerken duygularını saklamakta zorluk çektikleri ve Srebrenitsa'da bir soykırım işlendiğinin alenen inkar edilmesinin kendilerini rahatsız ettiği gözlendi.

"Davada yaşananlar maskaralık"

Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocukların Aileleri Derneği Başkanı Fikret Grabovitsa da Karaciç'in davasında yaşananlara ilişkin "maskaralık" ifadesini kullandı.

Bosna'daki savaş sırasında Karaciç ve Mladiç'in siyasi ve askeri anlamda ülkedeki Sırp halkının liderleri olduğunu belirten Grabovitsa, "Onlar, her şeyi birlikte yapıyorlardı. Tüm suçları birlikte işlediler. Toplu katlimaların yanı sıra her şeyi en detayına kadar iyi biliyorlar" diye konuştu.

Lahey'deki mahkemenin bu ve benzeri oyunlara gelmemesi gerektiğini söyleyen Grabovitsa, "Bu tür davranışlar, bir mahkemeye hiç yakışmıyor. Lahey'deki mahkemenin bu iki savaş suçlusuna gereken cezayı vermesini umuyorum" dedi.

Duruşmada neler yaşandı

Sırp general Mladiç'in tanık olarak dinlendiği Karaciç davasına, ikili arasındaki ilginç diyaloglar ve Mladiç'in davranışları damga vurdu.

Tanıklığına başvurulan Mladiç, duruşmanın hemen başında, protez dişlerini kaldığı hücrede unuttuğunu söyleyerek, dişleri getirilmeden ifade veremeyeceğini söyledi. Hakimler Konseyi, duruşmanın başında 20 dakikalık bir ara vermek zorunda kaldı.

Protez dişlerin getirilmesinin ardından yeniden başlayan duruşmada, karşılıklı konuşmalar sırasında Karaciç'in Mladiç'e "sayın general", Mladiç'in ise Karaciç'e "sayın başkan" diyerek hitap etmeleri dikkati çekti.

Karaciç'in, Bosna savaşı sırasında 11 Temmuz 1995 tarihinde meydana gelen Srebrenitsa soykırımında, esirlerin kurşuna dizilmesiyle ilgili olarak kendisine bilgi verilip verilmediğiyle ilgili sorusuna, Mladiç "sağlık sorunları" nedeniyle sorulara cevap veremeyeceğini söyledi.

Mladiç, "Sağlık durumum sebebiyle, bu davada tanıklık etmek istemiyorum. Sağlık sorunları yaşama ihtimalimi gözönünde bulundurarak, bu davada tanıklık etmeyi reddediyorum" şeklinde cevap verdi. Öte yandan, Mladiç duruşma sırasında, Karaciç'e hitaben, "Ben ne kendimi ne de seni savunuyorum. Ne de sen beni savunuyorsun. Biz halkımızı savunuyoruz" dedi.

Mladiç ayrıca Karaciç'in kendisine yönelteceği diğer sorulara da aynı cevabı vereceğini söyledi.

Hakimler Konseyi'nin onayı üzerinde Karaciç, Mladiç'e üç soru daha yöneltmesine karşın, Mladiç tüm sorulara "sağlık sorunlarını" gerekçe göstererek, yanıt vermekten kaçındı.

Bu arada Mladiç, duruşma salonunu terk ederken, "Radovan, özür dilerim" dedi. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA / Güncel

Srebrenitsa Yugoslavya Lahey Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title