Haberler

Şile'de 4'üncüsü yapılan "Tohum Takas Şenliği" büyük ilgi gördü

Güncelleme:

Şile Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Tohum Takas Şenliğine yoğun ilgi gösterildi.

İ.B.B, Zeytinburnu Belediyesi, Üniversiteler ve çok sayıda STK temsilcilerine stantlarda yer alan ürünler ve doğal ürünlerden yaptıkları köy ekmekleri, doğal çaylar, sadece nar ve kabuklarından, meyvelerden elde edilen ekmek ve marmelatların nasıl yapıldığı hakkında bilgiler verildi.

Şile Yeryüzü pazarında gerçekleştirilen etkinliğe köylerden gelen katılımcıların yanı sıra İstanbul ve yakın ilçelerden çok sayıda misafirler ilk olarak yanlarında getirdikleri tohumları kayıt ettirdiler.

Tohum kayıt masasına Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu da yanında getirdiği fasulye tohumunu kayıt ettirdi.

KOLEKTİF BİR EKİP ÇALIŞMASIYLA BU BAŞARI ELDE EDİLDİ..

Şile Kaymakamlığı, Şile Belediyesi, Slowfood Şile Palamut Derneği, Şile Turizm ve Tanıtma Derneği, Ovacık Kadın Tohum Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile birlikte düzenlenen Tohum Takas Şenliğinin amacının "Doğal tarımsal üretimi gerçekleştirmek ve geliştirmek adına yerli tohuma sahip çıkan, Tohum Takas Şenliği'nde, yerel tohumların korunması, devamlılığı ve gelecek nesillere aktarılması hakkında katılımcıları bilinçlendirerek tarımda doğallığın önemine dikkat çekildi.

Ata tohumu, yerel tohum, ekolojik ağ, doğal beslenme gibi tabirlerden habersiz bir nesille karşılaşmamak, yerli tohumu desteklemek, ata tohumlarına sahip çıkmak ve sağlıklı yaşamı benimsemek adına düzenlenen "Tohum Takas Şenliği'ne geçtiğimiz yıl takas edilen 100 yıllık domates tohumu damga vurmuştu. Bu yılda 4'üncüsü düzenlenen "Tohum Takas Şenliği"ne 70 yıldır özenle korunan domates tohumu damga vurdu. Bir vatandaş tarafından ata tohumculuğu geleneği ile saklanarak 11 yıl önce Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ne teslim edilen tohum, bahçede bulunmayan farklı bir tohumla takas edildi.

Şile Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Tohum Takas Şenliği"ne Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi Bitkiler Bahçesi de birbirinden farklı özellikleri olan doğal tohumlarıyla katıldı. Tohum takas şenliğinde kurulan tezgâhlarda yörede yetişen doğal ürünler göz doldururken bazı tezgâhlarda eğiticiler tarafından bilgilendirilme yapılarak vatandaşların kendi doğal köy ekmeklerini yapmaları ve pişirilmeleri sağlandı. Ayrıca alanda kurulan Şile Bezi tezgâhı şenliğe katılanların ilgi odağı oldu.

ŞİLE'DE TARIM YÖNÜNDE HIZLI BİR İLERLEME YAŞIYORUZ..

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu; bu projenin uzun soluklu bir mücadele sonucunda meydana geldiğine dikkat çekti. Şile'nin potansiyellerinden yararlanmak üzere başlattığımız çalışmalar içerisinde belirtmeliyim ki İlçemiz sadece denizi ve kumsallarının yanında İstanbul'un kırı, kırsalı olan bir ilçe dolayısıyla 57 köyü 790 km2 lik bir arazi rezervinin %80 alanının orman diğer bakir kalan arazinin de %40 lık alanının da tarım olduğuna dikkat çekti. Hedeflerinin köylümüzün üretkenliğini hedeflemek aynı zamanda turizm potansiyelinden de faydalanarak, sürdürülebilir bir projenin hedefine ulaşmak olduğunu belirtti ve dünyanın kırk beşinci İstanbul'un ilk yeryüzü pazarını kolektif bir çalışmanın sonucunda kazandık dedi.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ilçe olarak tarım yönünde ciddi bir büyüme yolunda hızla ilerliyoruz, artık topraktan tezgâha aracı kullanmadan direk üreticiden vatandaşa ulaştırılan doğal ürünlerimiz Şile'de her Cuma ve Pazar günü Doğal ürünler pazarında sergilenmekte olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, "Hepimizin bildiği gibi sağlıklı ve gerçek gıdanın başlangıcı, özü tohumdur. Ata, dede tohumlarının korunarak gelecek kuşaklara aktarılması da doğal besin üretiminin başlangıcıdır. Doğal ve adil üretimin her zaman destekçisi olduk, bazı köylerimizde doğal tarımsal üretime başladık. 4'üncüsünü düzenlediğimiz "Tohum Takas Şenliğimizde tohumlar ücretsiz olarak takas edildi.

Tohumların takası ile üretim çeşitliliğini arttırıp, tohumlarımızı geçek nesillere aktaracağız dedi. Ayrıca doğal bir değerimiz olan arıcılıkta da artık Şile bir marka oldu.2017 İstanbul'da gerçekleştirilecek olan "Apimondia Uluslar arası arıcılık kongresinin teknik turlarının Şile'de yapılacağını bununda Şile için önem taşıdığını vurguladı.

ŞİLE'NİN ÖNEMLİ MARKA DEĞERLERİ VAR..

Şile Kaymakamı Salih Yüce'de İlçenin önemli marka değerlerinin olduğunu,Şile Palamudu,Şile Feneri,Şile Kalesi ve Şile Bezi vardı.Ancak bunlara yenileri eklendi.Şile Kestane balı artık tescillendi bunun yanı sıra Türkiye'de iki adet olan yer yüzü pazarı ve doğal ürünler pazarının İstanbul ayağında olanı Şile'mizde buda bizim için bir markadır dedi. Yapılan konuşmaların ardından Şile Belediyesi Müzik Okulu öğrencilerinin müzik dinletisi beğeniyle izlenirken, katılımcılar yanlarında getirip kayıt altına aldırdıkları doğal tohumların takasını gerçekleştirdiler.
Yapılan konuşmaların ardından Şile Belediyesi Müzik Okulu öğrencilerinin müzik dinletisi beğeniyle izlenirken, katılımcılar yanlarında getirip kayıt altına aldırdıkları doğal tohumların takasını gerçekleştirdiler.

Şile 4.Tohum Takas şenliğine Ak Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci İl Yöneticileri Ak Parti İlçe Başkanı İlhan Ocaklı İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı  Hasan Tahsin Usta'da katılımcılar arasında yer aldılar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Zeytinburnu İstanbul Şile Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title