Haberler

Obama'nın "Birliğin Durumu" Konuşması

Güncelleme:

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'de kapsamlı bir göçmenlik reformunun hayata geçirilmesi için zamanın geldiğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD'de kapsamlı bir göçmenlik reformunun hayata geçirilmesi için zamanın geldiğini belirterek, Kongre'ye bu konudaki bir tasarıyı görüşme çağrısında bulundu. Obama, iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla çaba ortaya konması çağrısında da bulundu.

Obama, ikinci kez başkanlığa seçilmesinden sonraki ilk "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı.

Konuşmasında Amerikan enerjisine yatırımların önemini vurgulayan Obama, şunları kaydetti:

"Yıllarca süren tartışmaların ardından, kendi enerji geleceğimizi kontrol etmeye nihayet hazırız. 15 yılda sahip olduğumuzdan daha fazla petrolü kendi ülkemizde üretiyoruz. Otomobillerimizin bir galon benzinle gideceği mesafeyi ve rüzgar, güneş gibi kaynaklardan ürettiğimiz yenilenebilir enerjinin miktarını ikiye katladık. Hiç olmadığı kadar doğalgaz üretiyoruz ve bu sayede hemen hemen herkesin enerji faturası daha düşük. ve son 4 yılda gezegenimizi tehdit eden tehlikeli karbon kirliliği yayılımı azaldı."

-İklim değişikliği-

Bu noktada konuyu iklim değişikliğine getiren Obama, "Çocuklarımız ve geleceğimiz için iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazlasını yapmalıyız" ifadesini kullandı.

Obama, tarihin en sıcak 12 yılının son 15 yılda görüldüğüne, sıcak hava dalgaları, kuraklık, yangınlar ve sellerin sıklaştığına işaret ederek, bunların tesadüf olduğuna inanmak yerine, bilimin yargılarına inanmak ve geç olmadan harekete geçmek gerektiğini vurguladı.

Kongre'ye, iklim değişikliği konusunda iki partili ve piyasa temelli bir çözümün takipçisi olması çağrısında bulunan Obama, "Ama eğer Kongre, gelecek nesilleri korumak için yakın bir zamanda harekete geçmezse, ben geçeceğim. Kabineme, şimdi ve gelecekte, kirliliğin azaltılması, halkımızın iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı hazır tutulması ve daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak için yürürlüğe sokabileceğimiz kararnameler hazırlama talimatı vereceğim" dedi.

Obama, 4 yıl önce diğer ülkelerin temiz enerji piyasasını ve bunun beraberinde getirdiği istihdamı domine ettiğini, ancak şimdi bunu değiştirmeye başladıklarını dile getirerek, bu doğrultuda attıkları adımlardan örnekler verdi.

Evler ve işletmeler tarafından israf edilen enerjiyi gelecek 20 yılda yarıya indirme yönünde yeni bir hedef ortaya koyan Obama, daha verimli binalar inşa ederek istihdam yaratan ve enerji faturalarını düşürmeye dönük en iyi fikirleri geliştiren eyaletlerin, bunu hayata geçirmeleri için federal destek göreceğini belirtti.

Altyapı yatırımları konusunda da ülke genelindeki 70 bin civarında yapısal olarak kusurlu köprü gibi en acil onarımlar üzerinde bir an evvel çalışmalara başlanması ve bunların tüm yükünü vergi mükelleflerinin omuzlamamasına yönelik yeni bir programı duyuran Obama, modern limanların, fırtınaya dayanıklı modern boru hatlarının ve çocuklara layık modern okullar gibi en fazla ihtiyaç duyulan alanlarda özel sermayeyi çekecek "Amerika'nın Yeniden İnşası İçin Ortaklık" adlı bir programı da açıkladı.

-Konut sektörü-

Obama, yeniden inşa çalışmalarının konut sektörünü de kapsaması gerektiğini belirterek, bu sektörün 2007 yılındaki çöküşün ardından bugün nihayet iyileşme gösterdiğini söyledi.

Ancak 50 yılın en düşük "mortgage" oranlarına rağmen, ev satın almak isteyen ve sağlam kredibiliteye sahip çok sayıda ailenin geri çevrildiğine işaret eden Obama, bu durumun ekonomiye zarar verdiğini ve düzeltmeleri gerektiğini kaydetti.

Obama, şu anda Kongre'de, Amerika'daki her bir sorumlu ev sahibine, bugünün oranlarında yeniden finanse ederek yılda 3 bin dolar tasarruf etmelerini sağlama şansı tanıyacak bir tasarının mevcut olduğuna dikkati çekerek, "Neyi bekliyoruz- Demokrat ve Cumhuriyetçiler bunu daha önce desteklemişti. Bunu oylayın ve bana gönderin" dedi.

Üretim, enerji, altyapı ve konut sektörlerindeki bu girişimlerin, girişimciler ve küçük işletme sahiplerine genişleme ve yeni istihdam yaratmada yardımcı olacağını belirten Obama, ancak bunların hiçbirinin, vatandaşları bu meslekleri icra edebilecekleri yetenekler ve eğitimle donatmadıkça bir öneminin olmadığını söyledi.

-Eğitim-

Amerika'daki her bir çocuğa, okul öncesi yüksek kaliteli eğitim olanağı tanınması için eyaletlerle birlikte çalışma teklifini getiren Obama, Amerika'daki yüksek öğretim kurumlarının standartlarını yükseltmeye dönük yeni girişimler de açıklayarak, üniversite ve işverenlerle yeni ortaklıklar geliştiren ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına odaklanan sınıflar oluşturan okulları ödüllendireceklerini belirtti.

Obama, üniversitelere giriş ücretlerinin birçok genci yüksek öğretimden mahrum bıraktığına da dikkati çekerek, son yıllarda vergi indirimleri, hibeler ve daha iyi krediler yoluyla üniversiteleri milyonlarca öğrenci için daha düşük maliyetli hale getirecek adımlar attıklarını hatırlattı. Ancak vergi mükelleflerinin, yüksek öğretimin artan bedelini sübvanse etmeye devam edemeyeceğini, üniversitelerin de bu noktada üzerlerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Obama, Kongre'ye, hangi üniversitelerin belirli türlerde federal yardım almalarını belirlemede düşük maliyet ve değerin de hesaba katılmasını sağlamak için Yüksek Öğretim Yasası'nda değişiklik yapma çağrısında bulundu.

Obama, "Orta sınıfı geliştirmek için, halkımız bugünün mesleklerinin gerektirdiği eğitime erişim sağlayabilmeli. Ama aynı zamanda, Amerika'nın, sıkı çalışmak isteyen herkesin başarıya ulaşma şansına sahip olduğu bir ülke olmayı sürdürdüğünden emin olmalıyız" dedi.

-Göçmenlik reformu ve kadın hakları-

Obama, ekonominin, çabalayan ve umut eden göçmenlerin yetenek ve becerilerinin kullanılmasıyla daha güçlü hale geleceğini ifade ederek, kapsamlı bir göçmenlik reformuna duyulan ihtiyacı dile getirdi.

Şu anda toplumun tüm kesimlerinin, kapsamlı bir göçmenlik reformunun geçirilmesi için zamanın geldiği hususunda mutabık olduğunu belirten Obama, bu konuda Kongre'nin her iki kanadında iki partinin de mensuplarının içinde yer aldığı bir çalışmanın yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Obama, "Kapsamlı bir göçmenlik reformu tasarısını gelecek aylarda bana gönderin, hemen imzalayacağım" dedi.

Kadınların iş hayatında ayrımcılığa ve ev içinde şiddete maruz kalmaması gereğinin önemine de vurgu yapan Obama, Senato'da bugün kabul edilen Kadınlara Karşı Şiddet Yasası'nın Temsilciler Meclisi'nde de onaylanması çağrısında bulundu. Obama, Kongre'ye ayrıca, kadınların, çabalarına eşit oranda kazanç sağlamaları gerektiğini ilan etmesi ve Maaş Adaleti Yasası'nı bu yıl artık kabul etmesi çağrısı yaptı.

-Asgari ücrette artış çağrısı-

Obama, hayata geçirdikleri vergi indirimlerine rağmen, asgari ücrete tabi iki çocuklu bir ailenin bugün hala yoksulluk sınırının altında yaşadığını ve bunun yanlış olduğunu kaydederek, federal asgari ücretin saatte 9 dolara artırılması çağrısında bulundu.

Başkan Obama, "Bu gece, dünyadaki en varlıklı ülkede tam mesai çalışan hiç kimsenin yoksulluk içerisinde yaşamaması gerektiğini ilan edelim ve federal asgari ücreti saatte 9 dolara çıkaralım. Bu tek bir adım, milyonlarca çalışan ailenin gelirlerini artıracak" dedi.

(Sürecek)

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Şermin Coşkun - WASHINGTON

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Barack Obama Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title