Haberler

'Mevlana Müzesi'nde Ziyaretçilerin Çıkış Yeri, Mevlevi Geleneğine Aykırı' İddiası

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç.Dr.Nuri Şimşekler, Mevlana Müzesi'ne gelen ziyaretçilerin, Mevlevi geleneğine göre 'Küstahan Kapısı' olarak adlandırılan kapıdan çıkış yapmalarının yanlış olduğunu...

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana Müzesi'ne gelen ziyaretçilerin, Mevlevi geleneğine göre 'Küstahan Kapısı' olarak adlandırılan kapıdan çıkış yapmalarının yanlış olduğunu söyledi. Doç. Dr. Şimşekler, bu kapının dergaha gelip Mevlevi olamayıp atılanların çıktığı kapı olduğunu, bu kapıdan çıkanların da tekrar geri alınmadığını savundu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise, ziyaretçilerin çıkış yaptığı kapının 'Küstahan Kapısı' olmadığını, müzeden bahçeye açılan 'Küstahan Kapısı'nın şu an kullanılmadığını söyledi.

Mevlana Müzesi'ni yerli ve yabancı yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirten Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, ziyaretlerin geleneğine ve gerçeğine uygun olarak yapılması gerektiğini vurguladı. Şu anki giriş kapısının, ziyaretçilerin rahat giriş yapması için düzenlenmiş olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Şimşekler, "Ziyaretlerin geleneğine ve gerçeğine uygun olması lazım. Onun için girişlerin Selimiye Camii tarafındaki yüzyıllardır kullanan 'Dervişhan Kapısı'ndan yapılması gerekir. Çünkü dergaha girişler o kapından yapılırdı" dedi.

Ziyaretçilerin çıkış yaptığı kapının manevi gelene uygun almadığı görüşünü savunan Doç. Dr. Şimşekler, şunları söyledi:

"Maalesef ziyaretçilerin şu an da çıkış yaptığı kapı Mevlevi geleneğinde 'küstahlar' anlamına gelen ve 'Küstahan Kapısı' olarak adlandırılan yerdir. Geçmişte Mevlana Dergahına gelip Mevlevi olmak isteyen, ancak 1001 günlük süre içerisinde çeşitli vesilelerle Mevlevi olamayan veya olmak istemeyen, ya da çileyi kıran dervişlerin çıkartıldığı bir kapıdır. O kapıdan çıkan bir daha o dergaha adımını atamazdı. Bu sembolik anlamın yerine getirilmesi adına, çıkışlar o kapıdan yapılmamalı."

ÜCRETSİZ OLMALI

Mevlana Müzesi'nde sergilenen eserler ile mezarların bulunduğu bölümlerin ayrılması gerektiğini savunan Doç. Dr. Şimşekler şöyle konuştu:

"Mevlana'nın, babasının, ceddinin ya da diğer Mevlevilerin bulunduğu sandukalar bölümü, mescit ve semahane bölümüne ücretsiz giriş sağlanmalı. Çünkü müzeye gelenlerin bir çoğu dua etmek için geliyorlar. O atmosferi teneffüs etmek için geliyorlar. Oradaki 17'nci yüzyıldan kalan kudüm, ney, kilim ya da yazma eser ziyaretine gelmiyor. Zaten daha fazlada ilgi görmüyor o bölümler."

'KÜSTAHAN KAPISI KULLANILMIYOR'

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise, ziyaretçilerin çıkış yaptığı kapının 'Küstahan Kapısı' olmadığını ve müzeden bahçeye açılan 'Küstahan Kapısı'nın da şu an kullanılmadığını söyledi.

MKY(İA/COŞ) - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selçuk Üniversitesi Nuri Şimşekler Mustafa Çıpan Politika Güncel Haberler

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Rusya'da rehine krizi! DEAŞ'lı 6 mahkumun öldürüldüğü operasyonun görüntüleri ortaya çıktı

Rusya'da rehine krizi! DEAŞ'lı 6 mahkumun öldürüldüğü operasyonun görüntüleri ortaya çıktı

Bayram günü verip veriştirdi! İbrahim Tatlıses, kendisine kötülük yapan 3 arkadaşını afişe etti

Bayram günü verip veriştirdi! İbrahim Tatlıses, kendisine kötülük yapan 3 arkadaşını afişe etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title