Haberler

Marmaris'te Koyların Girişe Açılması En Çok Onları Sevindirdi

Marmaris'in Çamlı Mahallesi'nde Taşpınar, Boncuk ile Domuzçukuru Mevkii'ndeki koylar ile plajların demir kapılarla kapatıldığını öne süren Kıyılar Herkesin, İşgale Son Platformu üyeleri bir süre önce bu duruma tepki gösterdi.

Marmaris'in Çamlı Mahallesi'nde Taşpınar, Boncuk ile Domuzçukuru Mevkii'ndeki koylar ile plajların demir kapılarla kapatıldığını öne süren Kıyılar Herkesin, İşgale Son Platformu üyeleri bir süre önce bu duruma tepki gösterdi. Tekrar inceleme gezisi düzenleyen ve Boncuk'un dışındaki tüm koyların kapılarının açıldığını gören çevreciler, tepkilerine olumlu yanıt veren mülk sahiplerine teşekkür etti.

Sualtı Araştırma Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu'nun (SAD-AFAG) 15 Nisan tarihinde internet sitesinde yayınladığı duyuru ardından Çamlı Mahallesi'nde Taşpınar, Boncuk ile Domuzçukuru Mevkii'nde araştırma yapan 'Kıyılar Herkesin, İşgale Son Platformu' üyeleri, koyların kapatıldığını belirlediklerini ifade etti.

BONCUK'TA TARTIŞMA

Platform üyesi 40 kişilik grup, dün o koylara inceleme gezisi düzenledi. İlk durak olarak Boncuk Koyunu seçen ve kahvaltı yaparak denize girmeyi amaçlayan grup, arazinin sahibi olduğu belirlenen ancak adını söylemeyen bir kişi tarafından içeri alınmadı. Arazi sahibi çocuklara 50, büyüklerden de 100 lira giriş ücreti istedi. Kıyıların kapatılamayacağı, halka açık olması gerektiği savunulunca da tartışma yaşandı. Platform üyelerinin normal gelmediğini ve bu nedenle de kapıyı açmayacağını belirten yetkiliyle karşılıklı tartışmaların ardından bölgeye jandarma çağırıldı. Amaçlarının kişi veya kişiler olmadığını, sadece plajdan vatandaş olarak yararlanmak istediklerini belirten grup, jandarma komutanıyla da yaptıkları karşılıklı konuşma sonrasında, konuyu mahkemeye taşıma kararı alarak oradan ayrıldı.

İKİ KOYDA KAPILAR AÇIK

İlk ziyaret ardından grup üyeleri, diğer iki koya da gitti. Domuzçukuru'ndaki koyda deniz kenarına inen grup, görevli tarafından karşılandı; özel alana geçilmemesi, ateş yakılmaması ve çevrenin kirletilmemesi konularında uyarıldı. Kahvaltı sonrasında görevliye teşekkür eden grup, son olarak Taşbükü'ne gitti. Burada denize ulaşımı engelleyen 3 demir kapının da açık olduğu gözlenirken, iskeleye konan 'Özel mülkiyettir, girilmez' tabelasının kaldırıldığı görüldü.

"TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

'Kıyılar Herkesin İşgale Son Platformu' sözcüsü Nazan Bayındır, yetkililerin dikkatini çekerek çözüm üretmeyi amaçladıklarını her yerde söylediklerini belirterek şöyle dedi:

"Bu gezimizde de Boncuk Koyu'ndaki işletme sahibiyle anlaşamadık. Sanırım biz kendimizi onlara yeterince anlatamadık. Bizim buralardaki muhatabımız işletmeler değil, bu işin yetkilisi resmi kurumlar. Anayasa'nın 43'üncü ve Kıyı Kanunu'nun 5'inci maddesi ile güvence altına alınan kıyılardan vatandaşların eşit kullanım hakkına yapılan gasplara son verilmesini istiyoruz. Bu konunun vatandaşla özel mülk sahibi işletmeleri karşı karşıya getirmeden çözülmesi gerekiyor. Marmaris, Bodrum ve Akyaka'da bu tür konularda mücadele veren arkadaşlarımızla birlikte hareket ederek bir an önce bu tür sorunların çözülmesini istiyoruz. Diğer özel mülk sahiplerine gerçekten teşekkür ediyoruz çünkü kapılar açılmış, herkese kıyılardan yararlanma hakkı tanımışlar."

"KIYILARDAN HERKES YARARLANMALI"

Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Üyesi Serdar Denktaş, kıyıların özel mülk kullanıcıları tarafından halka kapatılmasının ülkedeki genel sorun olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

"Özellikle de kıyı alanları çok fazla olan Muğla'da çok fazla öne çıkıyor. Aynı sorunlar Bodrum ve Akyaka'da da yaşanıyor. Kıyı Kanunu çok açık. Özel mülk dahi olsa kıyılardan her vatandaşın eşitçe ve ücretsiz olarak yararlanma hakkı var. Bu anayasal bir hak. Bu hakkın gasp edilmesine karşı bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelede daha da güçlenmemiz ve sesimizi daha fazla çıkarmamız için Muğla'daki tüm mücadele gruplarının birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum."

Geziye katılanlar arasındaki 10 yaşındaki Sera Bezmez de "Kıyılar herkesin ortak alanıdır. Bu alanlara herkesin girmesi gerekir. Kıyılar yasak alanlar ve özel yerler olmamalı" sözleriyle alkış aldı.

- Marmarismuğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taşpınar Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

#128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title