Haberler

Batman'da Mağarada Yaşayan Aileler Yeni Yuvalarına Kavuşacak

Güncelleme:

Batman'a bağlı Çayüstü köyündeki mağara evlerde yaşayan 8 aile, devlet tarafından verilecek kredi ile yeni yerleşim yerine taşınacak.

Ilısu Barajı tamamlandığında su altında kalacak Batman'a bağlı Çayüstü köyündeki mağara evlerde yaşayan 8 aile devlet tarafından verilecek kredi ile yeni yerleşim yerine taşınacak.

Halk arasında "Mağara köy" olarak bilinen köyde yaşayan vatandaşların mağarada yaşamı sona erecek.

Batman Valisi Yılmaz Arslan, beraberinde Vali yardımcısı Mustafa Adil Tekeli ve İl Emniyet Müdürü Ali Okan ile Kürtçe anasız anlamına gelen eski ismi "Beda" olan Çayüstü köyünü ziyaret ederek mağarada yaşayan köy sakinlerinden Hüseyin, Fatma Ekinci çifti ile görüştü.

Yaşlı çiftle sohbet eden Arslan, mağarada yemek yedi, Şehmus Ekinci'nin Kürtçe-Türkçe seslendirdiği şarkıları dinledi.

Vali Arslan, ziyaretin sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, mağara köy denilebilecek 8 hanenin bulunduğu Çayüstü köyünü ziyaret ettiklerini belirterek, mağara yaşamının kendine özgü zorlukları bulunduğunu, ancak belli yaşın üstündeki vatandaşların bu mağaralarda kalmayı tercih ettiklerini söyledi.

Ziyareti kapsamında yeni yerleşim yerinde de incelemelerde bulunduklarını ifade eden Arslan, "Ilısu Barajı tamamlandığında köy tamamen su altına kalmayacak ancak köyü daha yüksekte güzel bir yere taşıyacağız. Bu konuda hazırlıklar tamamlanmış durumda. O zaman bu köyden olup da Batman'da değişik yerlerde ikamet etmek zorunda kalan 60'ın üzerinde aile de yeni yerleşim yerine taşınacak. İnşallah önümüzdeki yıl köyün inşasına başlayacağız" dedi.

Mağaraların turizme açılması

Vali Arslan, aileler yeni yerleşim yerine taşındıktan sonra bölgeyi turizme açmayı planladıklarını anlatarak, "Köy baraj gölünden etkileneceği için vatandaşları daha güvenli yerleşim yerlerine taşıyacağız, mağaralarda ise gelecekte ili ziyaret eden turistlerin hizmetine açacağız. Belki bugüne kadar mağarada yaşamanın kahrını çeken vatandaşlar artık para kazanarak, sefasını sürecek" diye konuştu.

Batman Turizm ve Tanıtım Derneği (BATDER) Başkanı Emin Bulut, Vali Arslan'ın köyü ziyaret etmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, temennilerinin bu tür yerlerin Batman'da ekoloji turizme açılması, doğal alanların genişletilmesi, tarihi ve kültürel şekilde değerlendirmesi olduğunu vurguladı.

Köy muhtarı Mesut Ekinci ise yeni yerleşim yeri tamamlandığında köyü o bölgeye taşıyacaklarını belirtti.

"Gerçi mağaralarımız güzel. Kışın sıcak, yazın serin. Ancak çocuklarımız peşimizden gelmediği için mecburen taşınacağız. İnsan kendi mekanından kolay kolay kopamıyor ancak yukarıda yapılacak köy daha güzel olacaktır. Okullar, sağlık ocağı ve camisinin olacağı belirtildi. Çocuklarımız da yanımızda olur" diyen Ekinci, 67 hane olarak müracaatta bulunduklarını, kredi ile yeni köyde ev sahibi olacaklarını belirtti. - Batman

Kaynak: AA / Güncel

Yılmaz Arslan Batman Ekinci Ilısu Politika Güncel Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama kararı

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Ayhan Bora Kaplan'ın işkencesine uğradığını iddia eden Erkan Doğan: Ali Yerlikaya'ya güvendim, o yüzden buradayım

Ayhan Bora Kaplan'ın işkencesine uğradığını iddia eden Erkan Doğan: Ali Yerlikaya'ya güvendim, o yüzden buradayım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title